Organisationer i Finland

Her kan du læse om de vigtigste organisationer på den yderste højrefløj i Finland.

Finnish Defence League, FDL, er en lille datterorganisation til mere kendte English Defence League. FDL deltog ved det europæiske counterjihad-møde i Århus i marts 2012, hvor daværende talsperson Mimosa Koiranen (også kendt som Mimosa Dedannan) holdt tale. FDL forsøgte desuden at deltage i Tampere Gay Pride i sommeren 2012, men blev smidt væk af pridedeltagere.

Foreningen driver Homma-forum, det største politiske internetforum i Finland, med mere end 8000 registrerede medlemmer. Homma organiserer også “Homma Clubs” i flere byer.

Mange kerneaktivister og flere stiftende medlemmer af Homma er også aktive i Suomen Sisu. Homma har også tætte bånd til partiet De Sande Finners og en af de stiftende medlemmer og tidligere formand for Homma, Matias Turkkila, arbejder pt. som ansvarshavende redaktør for De Sande Finners partiavis.

Homma-forummet har spillet en vigtig rolle i forhold til politiseringen af debatten omkring immigration og islam i Finland. Forummet er det uofficielle mødested for alle racister i Finland, men har dog en relativt striks moderationspolitik mht. radikale højrefløjsudtalelser.

Musta Sydän ("Det Sorte Hjerte") er bedst kendt for deres internetblog, der publicerer tekster af diverse højreorienterede forfattere som fx. Alain de Benoist og Enoch Powell. De giver desuden spalteplads til en bred vifte af propaganda for den internationale radikale højrefløj, bl.a. Golden Dawn fra Grækenland, Bloc Identitaire fra Frankring og Casa Pound fra Italien. Gruppen støtter åbent SVL og de to grupper har højst sandsynligt overlappende medlemmer. Musta Sydän drev i samarbejde med en gruppe nynazister fra 90'erne et koncertsted i en forstad til Helsinki, men stedet blev ryddet i foråret 2012.

Internetmagasinet Sarastus ("Daggry") drives af en gruppe højreradikale intellektuelle, som publicerer artikler omhandlende bl.a. kulturel marxisme, islam og kulturel konservatisme. Redaktionen består blandt andet af de tidligere Soumen Sisu-aktivister Jukka Aakula og Riku Hautala og nynazisten Rami Leskinen.

Suomen Sisu var gruppe, som opstod i asken af andre aktive grupper i 90'erne, og i perioden 1998-2008 var Suomen Sisu et vigtigt samlingspunkt for radikale højrefløjsaktivister. I 2004 startede aktivister fra Soumen Sisu et samarbejde med De Sande Finner, og senere blev flere valgt ind som parlamentsmedlemmer for partiet. Suomen Sisu har spillet en vigtig rolle i at styre De Sande Finner imod en chauvinistisk etno-nationalistisk ideologi.

Suomen Sisu p.t officielt inaktive. Imellem 1998-2008 drev Suomen Sisu det vigtigste nationalistiske og racistiske internetforum i Finland. Flere medlemmer af Suomen Sisu blev aktive på diverse blogge omkring 2005, den mest fremtrædende værende det nuværende parlamentsmedlem i De Sande Finner, Jussi Halla-aho. Tre andre medlemmer af Suomen Sisu er derudover også parlamentsmedlemmer og flere andre er repræsenteret i kommunalbestyrelser.

SVL, Den Finske Modstandsbevægelse, er en lokal aflægger af Svenska Motståndsrörelsen (se denne), der de seneste år har åbnet afdelinger I hele Skandinavien under paraplynavnet Den Nordiske Modstandsbevægelse.

SVL har et klubhus i Turku, hvor de holder oplæg, filmvisninger og koncerter, og der afholdes nationale møder med jævne mellemrum, hvor også medlemmer fra de andre nordiske “modstandsbevægelser” deltager.

SVL har forbindelser til flere voldelige overfald på etniske og seksuelle minoriteter, såvel som politiske modstandere. Gruppen menes at stå bag et angreb på en gay pride parade i Helsinki i sommeren 2010, og i vinteren 2011 overfaldt SVLs leder, Juuso Tahvanainen og det højtstående medlem Sebastian Lämsä, flere medlemmer af det finske konservative parti under et valgarrangement.

I sommeren 2012 overfaldt Sebastian Lämsä ligeledes en venstreorienteret politiker og forfatter til en bog om den yderste højrefløj, og under et møde i februar 2013 om samme bog, hvor aktivister fra SVL forsøgte at få adgang, blev en mødedeltager stukket ned.