Dødsrunen

Runen, der også bliver kaldt for Yrrunen, symboliserer inden for den nazistiske runedyrkelse døden, og har derfor fået navnet Dødsrunen. Runen Yr, der oprindeligt betød taks, kendes fra det nordiske runealfabet og modsvarer vores R. Den var en udvikling af den germanske Algizrune, og blev af vikingerne skrevet som en omvendt Algizrune.

Den omvendte Livsrune blev i nazistisk runemysticisme koblet til døden og blev derfor til Todesrune. En anden forklaring på, hvorfor nazisterne så Yrrunen som symbol på døden, kan ligge i navnet. Yr betyder taks, et i Danmark nu næsten udryddet nålebærende og stedsegrøn træ, der med sin lange levetid og altid grønne nåle i antikken var et symbol på udødelighed. Der kan således ligge et håb om et liv efter døden i symbolikken. På samme måde som Livsrunen blev brugt i dødsannoncer og på gravsten for at markere fødeår, erstattede Dødsrunen i Nazityskland mange steder, og især i SS, det kristne kors.

I dag bruges Dødsrunen stadig i nazistiske kredse som symbol på døden, i forbindelse med begravelser og i dødsannoncer for tidligere SS-folk.