Dansk Front

I sommeren 2002 blev det racistiske netværk Dansk Front dannet. Netværket var den største og stærkeste organisation på den yderste højrefløj siden Anden Verdenskrig. Dansk Front lukkede i sommeren 2007.

I første omgang bestod Dansk Front af en hjemmeside og et lukket forum ved navn Front Forum, der lå på Hotmails servere. Der gik dog ikke længe før Front Forum blev lavet om til et åbent debatforum, der var tilgængeligt på danskfront.dk. Udover forummet havde hjemmesiden en nyhedssektion, hvor der blev bragt alt fra rapporter fra demonstrationer og aktioner til reportager fra udenlandsrejser og udhængninger af aktivister fra venstrefløjen og fagbevægelsen. Adolf Hitlers bog “Mein Kampf” lå i øvrigt også til fri download på hjemmesiden.

Dansk Front startede på et tidspunkt, hvor den yderste højrefløj var i et organisatorisk vakuum. Studenterforeningen Dansk Forum var langsomt døet hen, DNSB havde tabt slaget om de unge nazister til Blood & Honour og Blood & Honour mistede i 2001 sin leder Marcel Schilf, der døde af cystisk fibrose. Det betød at den yderste højrefløj manglede en stærk samlende organisation, og den rolle fik Dansk Front.

I Aarhus bestod inderkernen af personer fra hooligangruppen White Pride. I København bestod inderkernen af gamle medlemmer af DNSB, Dansk Forum og Blood & Honour. Siden fulgte lokalafdelinger i stort set alle landsdele. Kun Sydsjælland, Lolland-Falster og Bornholm gik fri fra Dansk Front-bølgen, der var stærkest I 2005 og 2006.

I Dansk Fronts tidlige år havde hooliganscenen i Danmark en stor opblomstring. Det var de ikke sene til at udnytte. Centrale placerede nazister i bl.a Brøndby, FCK, Lyngby, OB, AaB og FCK’s uofficielle fangrupperinger skabte en trend, der betød, at der i alle de ovennævnte klubber, og i mindre målestok også i en række andre superliga- og 1. divisionsklubber, opstod racistiske strømninger. Hooliganbølgen peakede I perioden 2004 til 2006 efter spillefilmen Football Factory, der beskrev den engelske hooligankultur.

I efteråret 2005 udgav Jyllands-Posten de famøse karikaturtegninger. Den efterfølgende offentlige debat om islam og ytringsfrihed gav Dansk Front massiv opmærksomhed og det følgende år red netværket på en bølge af succeser, der kulminerede den 10. juni 2006, da 150 danske racister og nynazister deltog i den største højrefløjsdemonstration siden Anden Verdenskrig. Godt nok talte både Hess-marcherne i halvfemserne og DDL-demonstrationen i Aarhus i 2012 flere deltagere, men i de tilfælde var hovedparten af deltagerne udlændinge. I Dansk Fronts demonstration var der i følge Redox’ oplysninger kun en enkelt udlænding.

Samme sommer startede Dansk Fronts nedtur. Talsmand Julius Børgesen blev fængslet for trusler mod Lars Løkke Rasmussen og ulovlig besiddelse af skydevåben, der udbrød intern konflikt om i hvor høj grad netværket skulle tage afstand fra nazisme og Ekstra Bladet udstillede i flere artikler en række centrale medlemmer.

I 2007 trak den aarhusianske ledelse stikket. I hemmelighed havde de gennem længere tid forberedt en afløser til Dansk Front kaldet Vederfølner. Henover hovedet på resten af netværket træf de beslutningen om at lukke Dansk Front. 18. juli 2007 lukkede den mest succesfulde organisation på den yderste højrefløj.