Niels Kristensen (ternet skjorte) med hagekors, side om side med Jonni Hansen under DNSB's Hessmarch i Kolding i 2007. (Foto: Researchkollektivet Redox)

DNSB

Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, bedre kendt som DNSB, er Danmarks nazistiske parti. Partiet blev startet allerede i 1970 af bl.a. Povl Heinrich Riis Knudsen, under navnet ”Danmarks National Socialistiske Ungdom”, med undertitlen ”Danmarks National Socialistiske Bevægelse”. Indtil starten af 1990’erne havde DNSU/DNSB stort set ingen betydning i Danmark, men var til gengæld meget aktive i det internationale netværk, der forsynede Vesttyskland med illegalt nazistisk materiale.

I 1991 blev DNSB reorganiseret, og i 1992 blev Povl Heinrich Riis Knudsen ekskluderet, fordi han begik ”raceskændsel” ved at forelske sig i en arabisk kvinde. Jonni Hansen overtog ledelsen, og DNSB begyndte at profilere sig langt mere aktivistisk.

I 1994 købte DNSB et hus på Hundige Strandvej i Greve, som med det samme blev centrum for store dele af den nazistiske aktivitet på sjælland. Igennem halvfemserne forsøgte DNSB flere gange at gennemføre mindemarcher for den tyske topnazist Rudolf Hess, men blev hver gang mødt af massiv folkelig modstand. Dette resulterede i at en større gruppe unge skinheads brød ud, og disse endte senere Blood & Honour Denmark.

I 1999 arvede DNSB et hus i Nørresundby i nordjylland. Meget hurtigt blev det nye nazi-tilholdssted mødt af lokal modstand, og en antinazistisk sanggruppe gennemførte hver eneste aften i mere end to år sangarrangementer uden for huset. Til sidst mistede DNSB huset, da retten afgjorde, at organisationen alligevel ikke var berettiget til at arve det. Siden årtusindeskiftet har DNSB mistet sin forankring blandt de unge nazister, og i dag består DNSBs aktivitet hovedsagligt af lukkede arrangementer.

DNSB deltog årligt i Salem-marcherne i Sverige, i Hess-marcherne i Wunsiedel i Sydtyskland, de holder vinter- og sommersolhvervsfester og arrangerer en gang i mellem mindre koncerter i huset i Greve. Desuden havde DNSB en meget omtalt radiostation kaldet Radio Oasen, hvorfra der sendes nazi-propaganda ud i æteren i Københavns-området.

I 2007 var DNSB igen i vælten da føreren Jonni Hansen under partiets mindesmarch for Rudolf Hess i Kolding blev anholdt for vold mod en politibetjent. Flere DNSB’ere blev efter marchen idømt fængselsstraffe for vold og vold mod politiet. Efter Dansk Fronts lukning i 2007 oplevede de en medlemstilstrømning og i perioden 2007-2010 genoplivede aktiviteterne som de sås i 90’erne. I samme periode begyndte partiet aktivt at udnytte internettet til kommunikation og medlemsrekruttering.

Jonni Hansen gik af som leder i 2010 hvilket betød, at partiet mistede medlemmer, og aktivitetsniveauet dalede til et minimum. Da Danskernes Parti-fraktionen, med Daniel Carlsen i spidsen, meldte sig ud i begyndelsen af 2011, skete det med en skarp kritik af den nye leder Esben Rohde Kristensen.

I løbet af 2012 opstod et tæt samarbejde mellem DNSB og Danmarks Nationale Front, men siden 2013 har DNSB nærmest ingen udadvendte aktiviteter haft. Radio Oasen, bladet Fædrelandet, partiets telefonavis og hjemmeside er alle lukket, og DNSB har i dag kun en håndfuld aktive medlemmer.