Demokratene

Demokratene blev stiftet som politisk parti i august 2002. Grundlæggeren, Vidar Kleppe, havde en baggrund i det norske Fremskrittspartiet, hvor han stillede op som folketingskandidat, men blev senere ekskluderet i 2001 på grund af hans racistiske holdninger.

Demokraterne kan betegnes som et meget indvandrerfjendsk parti, der grundlæggende mener, at al indvandring skader den norske kultur. I partiprogrammet kan man bl.a. læse at partiet ønsker alle personer med udenlandsk ophav, som dømmes for kriminalitet, udvist uanset statsborgerskab. Ligeledes er afskaffelsen af humanitærasyl for flygtninge en del af det politiske program.

Partiet var ramt af en skandale i 2011, da to af partiets ordførerkandidater, ved hjælp af hemmelige lydoptagelser, blev afsløret i en samtale om at anvende brandbomber mod regeringens julefrokost og skyde medlemmer af regeringen. De to partimedlemmer var på daværende tidspunkt også medlemmer i Norwegian Defence League (NDL) og Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN). Tilknytningen til andre højreradikale grupper kendetegner partiet i høj grad.

2012 var præget af flere lederskift hos Demokratene.