Vigrid

Vigrid er en nazistisk sekt, der blev grundlagt i 1998 af nazisten Tore Tvedt. Sekten baserer sin tro på en blanding af nordisk mytologi og raceteorier, hvilket bliver udtrykt i sektens dåbsceremonier og andre ritualer. Det er uvist hvor mange tilhængere sekten har, men ceremonierne gennemføres over store dele af Norge.

Vigrid har siden begyndelsen fungeret som rekrutteringsgrundlag for de mest radikale nazistiske grupper i Norge. Grupperne har rekrutteret unge fra sekten, som efterhånden har forladt de pseudoreligiøse ceremonier til fordel for en mere politisk nazisme. Vigrid hævder at tage afstand fra brug rusmidler, men beretninger fra udbrydere tyder på at sekstens interne fester er præget af rusmidler og vold.

Vigrid annoncerede offentligt sin nedlæggelse i 2009, samtidig som sektens leder, Tore Tvedt, hævdedes at gå på pension. Tvedt er tidligere dømt for brud på racismeparagraffen, brud på våbenloven og vold mod en 14-årig pige. Han var én blandt flere nazister, som blev indkaldt af forsvarsadvokaten som vidne i retssagen mod Anders Behring Breivik i foråret 2012. På trods af den officielle nedlæggelse holder Vigrid, med deltagelse af Tore Tvedt, fortsat ceremonier med jævne mellemrum.