Nationaldemokraterna

Nationaldemokraterna (ND) blev dannet i sommeren 2001, som en udbryder af Sverigedemokraterna. I begyndelsen af 00’erne var partiet den største organisation på den svenske højreradikale scene og spillede en betydningsfuld rolle. I 2004 blev partiets grundlægger Tor Paulsson varetægtsfængslet for vold, partiet splittedes og mistede som følge heraf mange medlemmer.

I dag ledes Nationaldemokraterna af Marc Abrahamsson, der har været partileder siden 2006. Han gjorde sig bemærket allerede i 2003, da han som medlem af partiets ungdomsforbund, NDU, ledede et angreb på Stockholms pridedemonstration. Partiet har, udover sin hetz mod homoseksuelle, også gennem tiden samarbejdet med andre nazistiske organisationer og blandt andet deltaget i den årlige Salem-march. Nationaldemokraterna udgiver desuden den ugentlige avis Nationell Idag og fik, med hjælp fra det tidligere højreradikale netværk Fria Nationalister, statslig finansieret pressestøtte til avisen i april 2010.

I dag består Nationaldemokraterna primært af folk fra deres tidligere ungdomsforbund NDU. NDU er af samme grund ophørt med at eksistere, hvilket dog også er et resultat af at flere medlemmer forlod NDU til fordel for nyopstartede Nordisk Ungdom i 2009. ND findes i dag udelukkende i Södertälje og har mistet flere af de mandater, som partiet opnåede ved kommunalvalget i 2010, fordi flere drivende folk har forladt partiet til fordel for Svenskarnas Parti (SvP).

Ligeledes har der i efteråret 2012 været konflikt på redaktionen på Nationell Idag. NDs leder Marc Abrahamson anklagede den daværende redaktion for at stjæle penge samt medlemsregistre fra avisen, hvilket medførte at hele redaktionen sagde op og i stedet startede en ny avis ved navn Nya Tider. ND har indsat en ny redaktion på Nationell Idag, der alle er en del af partiets ledelse.