I oktober 2020 protesterede Generation Identitær mod Hizb ut-Tahrirs demonstration ved den franske ambasade på Kongens Nytorv i København. Den meget aktive aktivist Sigfred Agerbo Jensen ses her i midten.

Kerneaktivist i Generation Identitær: Hitler, hooligans og heilhilsner

Udadtil tager Generation Identitær afstand fra nazisme og vold. Men Redox kan nu afsløre, at en meget aktiv figur i den københavnske Generation Identitær-afdeling åbenlyst hylder både Hitler og hooligans.

Publiceret den 26. januar 2022

“Vi tager afstand fra kommunisme, nazisme og andre totalitære ideologier.”

Sådan skrev Generation Identitær i en tekst i januar 2020. Men bag Generation Identitærs velpolerede facade ser det ganske anderledes ud. 

Researchkollektivet Redox har nemlig kortlagt GI-medlemmet Sigfred Agerbo Jensens færden på Instagram. Her er det Hitler, Mussolini, hooligans og vold, der dominerer.

The function of a citizen and a soldier are inseparable” lyder for eksempel et gammelt citat af den italienske diktator Mussolini. Teksten er på instagram lagt indover et foto af tyske soldater på rad og række foran hagekorsfaner i Det Tredje Rige. Trods Generation Identitærs officielle afstandstagen fra nazisme har Sigfred Agerbo Jensen liket billedet.

Det samme har han gjort med et foto af en stor gruppe heilende soldater, der er prydet af et citat fra en sang om den rumænske paramilitære fascistgruppe Jerngarden, der både før og under Anden Verdenskrig stod bag grusomme antisemitiske drab og forfølgelser.

Sigfred Agerbo Jensen har også liket et foto af små drenge fra Hitlerjugend tilføjet Hitler-citatet “Fast as a greyhound, tough as leather, and hard as Krupp steel”.

Sigfred Agerbo Jensen er en af de mest aktive medlemmer i Generation Identitærs københavnske afdeling og optræder på fotos fra en stor del af deres aktioner.

Sigfred Agerbo Jensen, ses her under en af Generation Identitærs aktioner i København i november 2018. Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.

Holocaust og hooliganisme
Han har også liket et billede af en letpåklædt kvinde og en trænende mand foran et flag med det dødningehoved, som var logo for SS-Totenkopfverbände – den organisation, der stod for driften af de nazistiske koncentrations- og udryddelseslejre, ligesom han har liket et citat af den rumænske fascistleder Corneliu Codreanu. 

Det er dog ikke kun historisk nazisme Sigfred Agerbo Jensen viser sin støtte til på nettet. Han liker ofte fotos af højreekstreme og nazistiske hooligans fra Østeuropa, ligesom slagsmål blandt hooligans hører til hans likes. Han har også liket et nyere foto af en heilende mand ved en græsk demonstration.

Sidst men ikke mindst har han liket et foto af en russisk kvinde, der poserer på et billede med en t-shirt med teksten “White Lives Matter”. På t-shirten ses en række symboler: Ku Klux Klan- hætten, en løkke, en knyttet hånd, en molotovcocktail med et hagekors på og til sidst et Totenkopf-kranie, der som nævnt ovenfor var et vigtigt symbol for de tyske nazister under Holocaust.

White Pride-hyldest
I en periode fulgte Sigfred Agerbo Jensen også et tidligere White Pride-medlem i Århus. Denne har på sin Instagram-profil delt en række historiske opslag om den nazistiske hooligangruppe, som Sigfred Agerbo Jensen fra Generation Identitær har liket.

Det er for eksempel et opslag om opstarten af White Pride med gruppens logo – det selvsamme totenkopf som omtalt ovenfor – men også flere opslag med fotos af maskerede White Pride-medlemmer, der heiler. Så langt rækker Generation Identitærs officielle afstandstagen fra nazisme altså ikke.

Eksklusion eller ej?
I august 2019 stillede TV2 Lorry organisationens talsperson Aurelija Aniulyte dette spørgsmål: “Kan I garantere, at der ikke findes medlemmer hos jer, som tror på vold som en løsning?”

Til det svarede hun: 

“Det kan vi i dag, tror vi. Og hvis det skulle vise sig, at det forhold sig anderledes, så ville de blive ekskluderet. Det er det, der altid sker.”

Generation Identitær som organisation har dog ikke reageret på Redox’ gentagne henvendelser til denne artikel. Vi ved derfor ikke om svaret til TV2 Lorry for to år siden stadig er gældende. 

Sigfred Agerbo Jensen har trods adskillige henvendelser heller ikke svaret på Redox’ spørgsmål.

Tags: ,