Triskele

Visse steder kaldet triskelion eller trifo. Symbolet har i forskellige udformninger, på samme måde som hagekorset og solhjulet været brugt især i europæisk kultur siden slutningen af stenalderen. Det kedes især fra det antikke Grækenland og Sicilien, men også fra keltisk kultur. Navnet triskele er græsk, og betyder trebenet eller tre gange.

I sin moderne anvendelse som fascistisk symbol er det da også udformet, så det ligner et trebenet hagekors, og ses i øvrigt både med benene vendende med og mod uret. I en nazistisk kontekst dukker triskelen op første gang i april 1941 med oprettelsen af SS-Freiwilligen-Standarte Nordwest, et regiment for hollandske, flamske og danske SS-frivillige. Regimentet fik tildelt et triskele med buede ben (også omtalt som et trebenet solhjul) som kravemærke i stedet for de sædvanlige SS-runer, og da det senere på året blev opløst og de frivillige fordelt på nationale enheder, tog de frivillige triskelen med over i de nye enheder. Således brugte ”Frikorps Danmark”, det første danske korps af SS-frivillige, triskelen som enhedsmærke i sommeren 1941, før det blev sendt til østfronten i efteråret. Den flamske SS-frivillige Division ”Langemarck” havde triskelen som kravemærke.

Den senere udgave af triskelen, der i dag forbindes med den fascistiske bevægelse, er udformet son tre syvtaller, som udgår fra et fælles centrum. Dette symbol blev skabt som logo for den paramilitære og racistiske organisation, Afrikaaner Weerstandsbeweging (AWB), der blev grundlagt i Sydafrika i 1973 for at bekæmpe de sortes og farvedes befrielsesorganisationer i deres forsøg på at afskaffe Apartheid. Flere nazistiske grupper adopterede i 1970’erne og 80’rne triskelen fra AWB og brugte den i sympati med de sydafrikanske racister. En af de organisationer, der tog triskelen til sig som symbol var den britiske, nazistiske skinheadorganisation Blood & Honour, der brugte den i sit logo. Således også den danske afdeling af Blood & Honour, da den opstod i 1997.