Danske dyrerettighedsorganisationers facebooksider proppet med voldsom anti-asiatisk racisme
Det flyver med voldsomme racistiske kommentarer og voldsopfordringer på facebooksider tilhørende danske dyrerettighedsorganisationer. Mange kommentarer får lov at stå i flere år. Nu lover organisationerne at rydde op.
Publiceret den 16. juli 2020
Det er ikke nogen nyhed, at dyrerettighedsorganisationer bruger videoer med dyremishandling for at skabe opmærksomhed om deres sag. Videoerne vækker ikke overraskende stærke følelser blandt deres følgere, men Redox’ kortlægning viser, at en del af organistionernes støtter på sociale medier skriver voldsomme racistiske kommentarer og voldsopfordringer rettet mod især kinesere.
Mange af kommentarerne får lov at stå uden at blive slettet. Redox kan dokumentere at racistiske kommentarer helt tilbage fra 2013 har stået uberørte indtil Redox kontaktede de pågældende organisationer i juli.
‘The chinese flu’
Redox bragte den 6. april en historie om flere eksempler på grov anti-asiatisk racisme i kommentarsporet på dyrerettighedsorganisationen Animas facebookside i kølvandet på coronakrisen. Coronakrisen har i det hele taget sat fokus på anti-asiatisk racisme, især efter at præsident Donald Trump kaldte coronasvirussen for “The Chinese Flu”. Netmagasinet Eftertryk bragte en grundig analyse af fænomenet.
I forbindelse med historien fra april udtalte Anima, at de var opmærksomme på problemet, men ikke havde nået at slette indlæggene.
Redox har de seneste måneder gennemgået tre af de største danske dyrettighedsorganisationers sider, og det viser sig, at problemet ikke er nyt og ikke kun relateret til corona-krisen. Det drejer sig om Anima, World Animal Protection Danmark og Dyrenes Beskyttelse. De tre sider har henholdsvis 100.000, 120.000 og 170.000 likes på Facebook.
De dyrevenlige Facebook-sider er nemlig propfulde af racistiske kommentarer primært rettet mod kinesere, men også asiatere generelt. Enkelte af kommentarerne strækker sig helt tilbage til 2013, og de kommentarer Redox bringer her, er kun et udsnit af hvad der findes på siderne.
Du kan se et udsnit af kommentarerne her:
Dyrenes Beskyttelse, Anima og World Animal Protection Danmark er alle store danske dyrerettighedsorganisationer, der kæmper for dyrs rettigheder i Danmark og globalt. De har hver især mere end 100.000 følgere på deres Facebook-sider, mange hundrede frivillige og flere ansatte. Men på deres sider trives en grov anti-asiatisk retorik med voldsopfordringer og racistiske skræmmebilleder, hvor det er overladt til andre brugere at sige fra. Det sker en sjælden gang imellem, og typisk ukommenteret fra organisationernes side.
Fælles for de tre organisationer er at de racistiske kommentarer har fået lov at blive stående i årevis.
Redox’ kortlægning har også frembragt eksempler på at både Dyrenes Beskyttelse og World Animal Protection Danmarks følgeres grove racistiske kommentarer enkelte gange bliver besvaret med en takkebesked fra organisationens officielle profil, der slet ikke reagerer på racismen i den kommentar, som de svarer på. Det til trods for at netop Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside skriver således i deres politik for moderering på sociale medier:
“Vi accepterer ikke indlæg, der er nedladende, chikanerer andre, er hadefulde, er skrevet af falske profiler uden for-og efternavn eller som indeholder stødende sprogbrug.”
I researchen er vi kun stødt på enkelte eksempel, hvor der er blevet opfordret til at holde en god tone, uden at det blev specificeret, hvad tonen drejede sig om.
Dyrerettighedsorganisationer beklager og lover bedring
Redox har forelagt dokumentationen for alle tre nævnte organisationer. Over hele linjen bliver der taget afstand fra kommentarerne.
“Det folk skriver i kommentarfeltet på vores Facebook-side er naturligvis ikke et udtryk for World Animal Protections holdning. Vi arbejder indenfor et felt, der kan fremkalde stærke holdninger, der i nogle tilfælde går over grænsen for en god og ordentlig tone. Vi gør vores bedste for at moderere debatten på siden, hvor vi allerede har nogle retningslinjer for debattonen. Der er her fundet eksempler på nogle, der overtræder disse retningslinjer, som vi ikke har været opmærksomme på. Det kan være svært at fange alt, når der er mange kommentarer, men vi vil gøre ekstra opmærksomme på vores retningslinjer fremadrettet,” skriver Birgitte Leuranguer, der er kommunikationschef i World Animal Protection Danmark.
Samme melding kommer fra Dyrenes Beskyttelses pressechef Claus Nielsen Lyckhage:
“I Dyrenes Beskyttelse tager vi klart afstand til racisme, hvilket også fremgår af vores retningslinjer for sociale medier, som ligger frit tilgængeligt på vores hjemmeside, og som vi aktivt henviser til i monitoreringen af kommentarfeltet på vores kanaler for at indskærpe, at racistiske og andre stødende indlæg vil blive fjernet.”
Han forklarer, at organisationen har opleveten markant stigning i antallet af kommentarer, men:
“Der har dog også været en meget lille gruppe af folk, som har skrevet racistiske og på andre måder upassende kommentarer til vores artikler. (…) Vi har fjernet mange kommentarer løbende, men på grund af det store engagement i vores indhold, kombineret med færre ressourcer til monitorering under corona, har det betydet, at vi har haft svært ved at følge med og fjerne dem alle. Det er vi selvfølgelig kede af, da vi på ingen måde ønsker, at vores community skal præges af hatespeech. Vores kanaler skal være et inkluderende sted, hvor der kan føres en fri og saglig debat i en god tone.”
Han afslutter:
“Vi har nu gået vores kommentarspor igennem på Facebook og slettet alle opslag, vi har kunnet finde, som bryder vores retningslinjer. Vi vil desuden kigge på, hvordan vi fremadrettet kan forhindre, at en lignende situation opstår igen.”
Støt vores journalistik
Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet, så bidrager du med et fast (selvvalgt) månedligt beløb. Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.
Fra Anima er det direktør Joh Vinding, der reagerer på Redox’ henvendelse:
“Der er ingen tvivl om, at vi i Anima er modstandere af racisme (…) I forhold til problematiske kommentarer, så gør vi allerede et stort arbejde for at holde en sober tone på vores side ved manuelt at gennemlæse så mange som muligt, og det vil vi også gøre fremadrettet. (..)
Det er et løbende arbejde og selvom vi gør meget, så er vi ikke perfekte. Derfor håber vi også i fremtiden, at de sociale medier vil udvikle nye værktøjer, der vil gøre det lettere at kunne skabe en positiv og respektfuld dialog samt at identificere og afhjælpe problemer, når de opstår.”
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.