Shoppingcentret Valkea i Oulu, hvor begge knivangreb fandt sted. (Foto: Estormiz)

Finland i chok efter to højreekstremistiske knivstikkerier på en uge

De to knivstikkerier trækker tråde til både naziorganisationen NMR og derfra videre til miljøet omkring regeringspartiet De Sande Finner.

Publiceret den 3. juli 2024

I juni skete der to knivstikkerier i den finske by Oulu. Knivstikkerierne skete med kun en uges mellemrum og var begge motiveret af højreekstremistisk og racistisk ideologi. Ofrene overlevede i begge tilfælde, og gerningsmændene er i skrivende stund tilbageholdt af politiet.

Denne artikel er skrevet af det finske antifascistiske netværk, Varis – Antifasistinen verkosto, oversat og redigeret af Researchkollektivet Redox.

Artiklen fokuserer på den mistænkte fra det første knivstikkeri samt forbindelserne til partiet De Sande Finner, som i øjeblikket indgår i den finske regering sammen med tre andre højreorienterede partier.

Den mistænkte i det andet knivstikkeri er mindreårig, men som femtenårig er han dog over den kriminelle lavalder. Under efterforskningen fandt politiet ud af, at den mistænkte gik med en trøje, hvorpå der var skrevet en nazi-reference. Den mistænkte gik desuden med en kniv, der var udsmykket med et hagekors.

Offeret var en voksen mand med asiatisk baggrund, som formåede at få hjælp i tide efter knivstikkeriet. Det andet knivstikkeri var inspireret af det første, som havde fundet sted en uge tidligere i præcis det samme indkøbscenter.

Den mand, der er mistænkt for det første knivstikkeri i Oulu, er Sebastian Lämsä (født 1990). Han er mangeårigt medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR). Offeret var en 12-årig minoritetsetnisk dreng. Lämsä angreb offeret bagfra og stak ham efterfølgende flere gange. Dette afskyelige, racistisk motiverede angreb mod et barn er langt fra Lämsäs første voldshandling optændt af hans højreekstremistiske ideologi.

Sebastian Lämsä: Kendt voldelig nynazist
Sebastian Lämsä, der oprindeligt stammer fra Oulu, har i årevis været aktivt medlem af NMR og har begået adskillige voldelige overgreb igennem flere år. I 2013 angreb han således Jyväskylä bybibliotek med to andre fascister, Paavo Laitinen og Sampsa Muhonen. Da fascisterne angreb biblioteket skete det under et foredrag om en netop udgivet bog om højrefløjens historie og den aktuelle udvikling på højrefløjen i Finland, bogen hed Äärioikeisto Suomessa, og var skrevet af Li Andersson (formand og valgt MEP for Venstrealliancen i 2024), Mikael Brunila og Dan Koivulaakso.

Fascisternes angreb blev dog stoppet før de kunne nå helt frem til arrangementet, men en person ved døren til biblioteket blev stukket med kniv, før gerningsmændene tog flugten. Arrangørerne af foredraget havde på forhånd informeret politiet om den potentielle trussel mod arrangementet, men politiet formåede alligevel først at nå frem efter angrebet havde fundet sted.

Lämsä fik efter knivoverfaldet ved biblioteket en betinget dom på halvandet år og skulle desuden betale tusindvis af euro i erstatning. Tilbage i 2012 angreb Lämsä den selvsamme forfatter Dan Koivulaakso med en peberspray ved et arrangement arrangeret af LGBTQ+ organisationen Seta.

Samme år overfaldt Lämsä desuden en mand på dennes dørtrin med to andre gerningsmænd i byen Tampere. I 2021 varetægtsfængslede Oulu byret så Lämsä, på baggrund af en mistanke om, at han planlagde endnu en voldelig forbrydelse.

Under efterforskningen konfiskerede politiet også kasser fra sprængstofsproducenten Forcit Oy. Lämsä blev dog senere løsladt, men efterforskningen af sagen pågår fortsat. Det aktuelle knivstikkeri i Oulu, eller andre af Lämsäs tidligere voldshandlinger, er ikke sket i et vakuum. De domme, som Lämsä har modtaget, har også langt fra stoppet ham fra at begå andre voldelige angreb. Lämsäs organisation NMR blev forbudt i Finland i 2020, men det står klart, at dette tiltag ikke har været tilstrækkeligt til at eliminere højreekstremistisk og fascistisk ideologi, hvor vold mod marginaliserede grupper står som et helt centralt element i ideologien.

Nynazistiske forbindelser hele vejen op til regeringen
Forbindelserne mellem NMR og De Sande Finner, der er en del af den finske regering, kan og skal ikke ignoreres. Jussi Halla-aho, der er tidligere leder af De Sande Finner, har således deltaget i de fascistiske 612-marcher, som NMR bidrager til at organisere på den finske uafhængighedsdag.
Også den tidligere minister for økonomiske anliggender, Vilhelm Junnila, har deltaget i et højreekstremt arrangement kaldet Kukkavirta (et meget tyndt sløret højreekstremistisk arrangement forklædt som en ‘mindehøjtidelighed’ for ofrene for et terrorangreb i Finland i 2017) i Turku. Arrangementet organiseres af og har deltagelse af medlemmer fra NMR.

Den nuværende næstformand for De Sande Finner, Mauri Peltokangas, og partimedlemmet Henri Hautamäki, har holdt taler ved Kukkavirta-arrangementet og sammen med Junnila er de to blevet observeret værende sociale med NMR-nazister.

Den tidligere leder af De Sande Finner, Jussi Halla-aho, anså det ikke som problematisk, at partiets medlemmer deltog i et arrangementet som det Kukkavirta. Peltokangas er i øjeblikket leder af en regional gruppe af Suomen Sisu, der er Finlands længst fungerende fascistiske organisation.

Olli Immonen, som bærer titlen af sekretær for De Sande Finners parlamentsgruppe, har desuden tidligere fungeret som leder af Suomen Sisu og forårsagede for år tilbage en skandale ved at udbrede sig om en kommende ‘racekrig’.

Den nuværende leder af De Sande Finner, finansminister Riikka Purra, har tidligere fantaseret om vold mod mennesker med indvandrerbaggrund. I sommeren 2023, hvor Finlands nye højreorienterede koalitionsregering netop var blevet dannet, blev det afsløret, at Purra havde skrevet voldelige, racistiske og kvindehadende kommentarer på et højreekstremistisk onlineforum. Kommentarerne kom på baggrund af Jussi Halla-ahos blog. I Purras voldsfantasier ville hendes voldelige gerninger have fundet sted på et pendlertog. Lämsäs virkelige voldshandling fandt sted i et indkøbscenter.

Også andre personer, der er mistænkt og dømt for højreekstremistiske voldshandlinger eller planer om at begå vold, har forbindelser til regeringspartiet. Medlemmer af en højreekstremistisk terrorgruppe, med hovedkvarter i byen Lahti, blev i oktober 2023 idømt fængselsstraffe for forbrydelser begået med henblik på terror. Den hovedmistænkte var Viljam Nyman, der har været medlem af De Sande Finner. Han var kandidat for partiet ved det finske lokalvalg i 2017.

Marko Meretvuo, som er forfatter og ansat af De Sande Finners tænketank Suomen Perusta, blev afsløret i forbindelse med en efterforskning af falske brevbomber, der blev sendt til kontorerne for de politiske partier Venstrealliancen, De Grønne og Socialdemokraterne. Efterhånden som efterforskningen skred frem, begyndte politiet at mistænke Meretvuo for at praktisere djævledyrkelse og desuden forberede et rituelt mord.

Fælles ideologi
Det står klart, at forbindelserne mellem voldelige nazister, medlemmer af De Sande Finner og regeringsministre ikke er tilfældige eller enkeltstående tilfælde. Voldelige nazister, der handler og er aktive på gaden samt tilsyneladende ‘respektable’ medlemmer af De Sande Finner deler et fælles højreekstremistisk verdenssyn og ideologi.

Lämsä vil højst sandsynligt modtage endnu en dom for det aktuelle knivstikkeri, men det kommer ikke til at eliminere den fascistiske tankegang, der tilskynder forfærdelig vold, der tilmed kan rette sig mod selv børn.

Knivstikkeriet i Jyväskylä bybiblioteket fandt sted for over ti år siden, men Lämsä er fortsat ned af hans velkendte vej.

Dette viser med al ønskelig tydelighed, hvordan det finske retssystem og staten som helhed fuldstændigt har fejlet i at beskytte folk mod højreekstremistisk vold.

Det viser også det faktum, at Lämsäs voldelige angreb inspirerede en teenager til at gøre det samme som Lämsä. Ligesom i tilfældet var med knivstikkeriet i Jyväskylä bybiblioteket, hvor antifascister på stedet fik stoppet naziangrebet, beviser det, at vi kun kan beskytte os selv og hinanden mod fascistisk vold. Det beviser endnu en gang, at antifascisme i sidste ende er selvforsvar.

Besøg Varis – Antifasistinen verkostos hjemmeside.

Tags: , ,