Danskernes Parti høster frugterne af internationale kontakter
Efter et 2014, hvor Daniel Carlsen har fløjet Europa tyndt for at opbygge et internationalt netværk, har Danskernes Parti i år høstet frugterne af partilederens rejseiver.
Publiceret den 6. december 2015
Ukraine. Sverige. Grækenland. Tyskland. Danskernes Parti og, i særdeleshed, formand Daniel Carlsen var vidt omkring sidste år. Det har givet pote. For det store netværk, der er blevet opbygget, har givet det nynazistiske parti både medieopmærksomhed og styrket dets position på den hjemlige højrefløj.
Læs artikel: Ud og se med Danskernes Parti
2015 startede med rigtigt gode nyheder for partiet. En meget omtalt meningsmåling i Jyllands-Posten viste nemlig, at hver ottende dansker ville overveje at stemme på et parti til højre for Dansk Folkeparti. Undersøgelsen gav Danskernes Parti og konkurrenterne i Dansk Samling en del medieopmærksomhed.
Danskernes Parti brugte bl.a. denne store opmærksomhed til at annoncere, at de gik i gang med at indsamle de 20.000 stillere, der skal til for at blive opstillingsberettiget til Folketingsvalg. Partiets plan var ellers at vente til det blev muligt at indsamle underskrifterne digitalt, men da den digitale løsning trækker ud, har partiet i stedet valgt at samle stillere på traditionel vis.
Franske fascister til folkemøde
Det internationale arbejdes mest tydelige aftryk på Danskernes Parti, var Folkemødet på Bornholm i juni. Danskernes Parti annoncerede i den forbindelse tre møder: Et pressemøde med præsentation af partiets arbejdsprogram for hjemsendelse af indvandrere, et kombineret åbent hus- og debatarrangement med SF’eren Özlem Cekic og et debatmøde med de internationale samarbejdspartnere fra det paneuropæiske parti, Alliance for Peace and Freedom (APF). Danskernes Parti blev optaget som medlemmer af APF i starten af året.
Uheldigvis for Danskernes Parti valgte deres søsterparti og tætteste samarbejdspartner, Svenskarnas Parti (SvP), at nedlægge sig selv dagen før Danskernes Parti offentliggjorde deres deltagelse på Folkemødet. Udover at SvPs leder, Stefan Jacobsson, var en de planlagte talere på Folkemødet, kom en stor del af Danskernes Partis inspiration til projektet netop fra SvP’s deltagelse i Almedalsveckan, den svenske pendant til den bornholmske politikersammenkomst.
Uden Stefan Jacobsson på holdet blev det i stedet den tidligere general Georgios Epitideios, der er medlem af EU-parlamentet for Gyldent Daggry, lederen af det forbudte franske parti l’Œuvre française, Yvan Benedetti, samt Forza Nuovres Europa-Parlamentsmedlem, Roberto Fiore, der skulle repræsentere APF. Danskernes Parti kørte hermed de helt store kanoner i stilling for at sikre maksimal opmærksomhed. Mediestuntet blev dog saboteret af Helle Thorning-Schmidts valgudskrivelse kort før Folkemødet.
Roberto Fiore dukkede trods sin planlagte deltagelse aldrig op på Folkemødet.
Intern uro i Jylland
Deltagelsen i Folkemødet kastede, trods opmærksomheden, ikke kun positive resultater af sig. Et centralt medlem i partiets nordjyske afdeling, Rene Panduro Mortensen, anklagede nemlig efterfølgende partiet for have prioriteret forkert, da partiet lod Lars Martin Erichsen fra den københavnske afdeling medbringe sin søn på Folkemødet, i stedet for at give pladsen til et aktivt medlem.
Efterfølgende beklagede han sig på Facebook over, at partiet havde et problem med hans rockerfortid, samtidig med at partiet gerne ville bruge både hans hjem og hans hustrus værtshus.
Rene Panduro Mortensen er ikke længere medlem af Danskernes Parti og han er ikke den eneste, der har fundet ud, at partiet ikke nødvendigvis har så højt til loftet, som de reklamerer med.
Den højreradikale facebookdebattør Maj-Britt Krittenstein, blev nemlig bedt af Daniel Carlsen om at melde sig ud. Efter attentatet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i februar blev Krittenstein ekskluderet af Dansk Folkeparti, da det kom frem, at hun efter angrebet havde skrevet på Facebook, at hun håbede, der kom flere angreb, da det ville påvirke udfaldet af folketingsvalget.
Efter DF-eksklusionen gik der kun få dage før Krittenstein på Danskernes Partis netavis, blev præsenteret som nyt partimedlem. Det holdt dog ikke længe. To måneder senere skrev hun et indlæg på partiets Facebook-side, hvor hun forklarede, at hun havde meldt sig ud fordi “der har været en del virak om mig” og “mine udtalelser kan måske komme til, at skade partiet”. I lukkede fora har hun dog forklaret, at den rigtige årsag til udmeldelsen var pres fra Daniel Carlsen, der mente at hun skadede partiet.
Internationale gæster
Hvor Folkemødet især handlede om at få opmærksomhed i pressen, så har det internationale samarbejde også givet afkast internt i den højreradikale bevægelse herhjemme. Partiets medlemskab af APF-paraplyen har styrket legitimiteten og positionen, som det samlende parti på den raceideologiske del af højrefløjen.
F.eks. besøgte Nick Griffin, den tidligere leder af engelske BNP, partiets landsmøde i oktober i år, mens der sidste år var besøg fra et højtstående medlem af tyske NPD. Den slags kontakter kan resten af bevægelsen kun drømme om, og derfor cementerer samarbejdet Danskernes Partis rolle overfor de mange smågrupper og uorganiserede aktivister, der siden Dansk Fronts lukning i 2007, har shoppet rundt mellem nye kortlivede organisationer.
Til gengæld er Danskernes Parti også blevet yderligere afgrænset fra den ”pænere” del af den yderste højrefløj. I årets første måneder gik partiets københavnske medlemmer kontinuerligt med i For Friheds (tidl. Pegida) mandagsdemonstrationer i København. Men efter at både Redox og flere større medier havde skrevet om de nynazistiske deltagere, har For Frihed sat stolen for døren og bedt Danskernes Parti om at holde sig væk. Det har – ikke overraskende – resulteret i stor vrede og frustration hos hovedstadens medlemmer af Danskernes Parti.
Ledelsen dropper Danmark
Daniel Carlsen har i løbet af 2015 foretaget mange internationale rejser, og endvidere været i flere måneders praktik i Europa Parlamentet hos den tidligere NPD formand, Udo Voigt. Voigt sidder i parlamentet som løsgænger, men er stadig medlem af NPD.
Flere andre ledelsesmedlemmer har valgt at bosætte sig udenfor de danske grænser. Carlsens højre hånd, Rune Lauritzen, er flyttet til Portugal og er i den sammenhæng udtrådt af partiledelsen.
Til gengæld er ledelsen blevet suppleret af højrefløjsveteranen, Peter Neerup Buhl, fra Den Danske Forening. Han bor i dag i Ekeby udenfor Helsingborg.
Ledelsen består i dag således kun af tre personer, partilederen Daniel Carlsen, Peter Neerup Buhl, der har fået titlen partistrateg, og viceformanden Morten Berg Schjetne.
Daniel Carlsen afviser overfor Redox at svare på nogen spørgsmål telefonisk. Han vil kun lade sig interviewe i Berlin.
René Panduro Mortensen har heller ikke ønsket at udtale sig til Redox.
Det har ikke været muligt for Redox at få en udtalelse fra hverken Peter Neerup Buhl, Rune Lauritzen, Morten Berg Schjetne, Christina Palmer Berg, Valdemar Vikingstad, Lars Martin Erichsen, Maj-Britt Krittenstein, Jakob Hartmund Rolandsen eller Brian Thygesen da de ikke har besvaret Redox’ gentagne henvendelser.
Få timer før publiceringen af denne artikel annoncerede Danskernes Parti at partiets ledelse er blevet supleret med endnu et medlem, nemlig det tidligere Dansk Folkeparti-medlem Henrik Petersen.
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.