“Komplet jubelidiot”: Sådan reagerer Paludans svenske partifæller på EU-opstilling
Når Rasmus Paludan stiller op til EU-valget i juni i Sverige, sker det for det nystiftede parti Folklistan. Her vækker hans opstilling dog ikke udelt begejstring.
Publiceret den 24. maj 2024
Onsdag kunne flere medier fortælle, at den dansk-svenske partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan, er blevet opstillet til EU-parlamentsvalget i Sverige.
Det sker på en såkaldt “åben liste” for det nystartede parti Folklistan.
Folklistan er et nyt parti i Sverige. Partiet blev startet af den tidligere Kristendemokrat og nuværende medlem af EU-parlamentet Sara Skyttedal, og den tidligere socialdemokratiske Rigsdagsmand Jan Emanuel. De to er også partiets spidskandidater til det kommende valg.
Partiet går til valg på 10 mærkesager, herunder “Byg et Fort EU”, “Skrot asylretten” og “Send kriminelle i fængsel i udlandet”.
Partiet har opstillet seks spidskandidater til EU-parlamentsvalget, men har derudover valgt at have en åben liste, som interesserede kan skrive sig på og dermed stille op til valget. Det har Rasmus Paludan gjort, og derfor er han nu på stemmesedlen i Sverige. Overfor det svenske medie Altinget har den svenske valgmyndighed bekræftet opstillingen af Rasmus Paludan.
“Komplet jubelidiot”
Hans opstilling har ikke ligefrem skabt begejstring hos lederne af det nystiftede svenske parti.
I et interview med den svenske avis Dagens Nyheter udtaler Sara Skyttedal, at Rasmus Paludan ikke er velkommen i partiet. “En åben liste gør det også frit for komplette jubelidioter som Rasmus Paludan at kandidere,” som hun siger til Dagens Nyheter.
Selv gør Rasmus Paludan sig heller ikke illusioner om at dele ret meget politisk med Folklistan eller dets partiledere. På spørgsmålet om hvad Rasmus Paludan tror, at Folklistans ledere mener om hans kandidatur, udtaler Paludan til den svenske avis Expressen, at “hvis man vælger at have en åben liste, må man også tage imod dem, som melder sig”.
Paludan uddyber; “Jeg tror ikke, at jeg deler særlig mange holdninger med Skyttedal. Jeg appellerer jo til SD-vælgere (Sverigedemokraterna, red.), som hellere vil se mig end nogen andre på deres liste.”
Til Expressen siger den 42-årige partileder desuden, at det for ham ikke kun handler om politik, når han stiller op til valget. Det handler, ifølge Paludan selv, også om hans personlige sikkerhed, når han er i Sverige:
“Som det er nu, har jeg ingen personbeskyttelse i Sverige, udover i Stockholm. Hvis jeg sidder i EU-parlamentet, skal de beskytte mig, det er nok den mest menneskelige årsag til, hvorfor jeg stiller op”, fortæller Paludan til Expressen.
Koranafbrændinger og valg i Sverige
Rasmus Paludan er både dansk og svensk statsborger. Derfor er det muligt for ham også at stille op til valg i Sverige. Det gjorde han også i forbindelse med det svenske Riksdagsvalg i september 2022. Her stillede han op med sit parti, Stram Kurs, men var ikke i nærheden af at opnå valg.
Før det havde han i foråret 2022 gennemført en kampagne i de svenske forstæder, hvor han efter klassisk mønster afbrændte koraner i især socialt udsatte boligområder. Det ledte til det, der i dag kaldes påskkravallerna, påskeurolighederne. Derudover oplevede Sverige som nation en lang række diplomatiske problemer på baggrund af Paludans koranafbrændingskampagne.
På trods af det postyr, som Paludans kampagne medførte op til valget i 2022, var det dog på ingen måde nok til at komme i betragtning til en plads i den svenske Riksdag efterfølgende.
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.