Sortklædt modstand mod corona-restriktioner – afviser højreekstremisters tilnærmelser
Siden Men in Black-demonstrationerne startede har der været mange spekulationer om deres politiske tilhørsforhold. I denne uge meldte de offentligt ud, at racister ikke er velkomne i demonstrationerne. Redox ser her nærmere på forholdet mellem bevægelsen og de organiserede højreradikale.
Publiceret den 7. februar 2021
Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.
Lørdag aften gik Men in Black igen på gaden i København. Det var første gang bevægelsen samledes efter talspersoner havde meldt ud, at højreradikale ikke var velkomne.
På den radikale højrefløj har flere grupper og enkeltpersoner siden det sene efterår forsøgt at omfavne protestgruppen Men in Black, der løbende har protesteret mod corona-restriktionerne. Men in Black udspringer blandt andet af hooligan-miljøet, og det er en af årsagerne til, at højreradikale grupper gerne vil rekruttere blandt demonstrationsdeltagerne.
Især bevægelsens første demonstration i Århus, der fandt sted den 30. januar, tiltrak stor interesse. Her deltog både folk fra NMR, centrale skikkelser fra alt right-miljøet og den højreradikale konspirationsteoretiker Karsten Holt Larsen. Også flere højreradikale medieprojekter har omtalt demonstrationerne positivt.
Både NMR og Karsten Holt Larsen brugte lejligheden til at forsøge at hverve med løbesedler, flyers og plakater.
Ifølge Redox’ oplysninger var NMRs plakater dog fjernet fra demonstrationsruten af lokale antifascister inden demonstrationen begyndte.
Ordkrig med Paludan
Men i løbet af ugen har Men in Black meldt ud, at de trods de mange tilnærmelser ikke vil have noget at gøre med organiserede racister. Det skete efter Rasmus Paludan havde tilkendegivet, at han planlagde at medvirke ved demonstrationen i København lørdag den 6. februar.
“Rasmus Paludan en mand der fremmer splittelse og had som dig. Skal IKKE deltage i vores demonstrationer. Du er ikke velkommen. Ej heller dine racistiske vennet og fans her.
DANMARK ER FOR ALLE DER VIL DANMARK!,” lød det fra organisationen på Facebook.
Det ledte til en konflikt mellem de to parter, hvor Rasmus Paludan meldte ud, at han og Stram Kurs ville lave en moddemonstration mod Men in Black-demonstrationen. Paludan dukkede imidlertid ikke op til sin egen demonstration, angiveligt fordi politiet havde forbudt ham det af sikkerhedsmæssige årsager. I stedet bestod Stram Kurs’ demonstration af én person: En kameramand, der fulgte Men in Black-demonstrationen på flere hundrede meters afstand og live-streamede det til en af partiets mange facebooksider.
Flere af Paludans støtter gav på sociale medier udtryk for utilfredshed med Men in Blacks udmelding og opfordrede “frihedselskende patrioter” til at deltage i Stram Kurs’ demonstration. En af dem, der meldte sin støtte til Stram Kurs, var naziveteranen Lars Hartvig, der dog alligevel valgte at droppe Stram Kurs-demonstrationen for i stedet at deltage hos Men in Black.
MiB: Vi vil ikke have dem her
Redox har i flere omgange været i kontakt med kredsen bag Men in Black-demonstrationerne, for at få en kommentar til hvordan de forholder sig til de højreradikale tilnærmelser. Redox fik følgende kommentar fra en person med central placering i MiB, som ikke ønsker at stå frem med navn:
“De er 100% IKKE velkomne og vil blive smidt ud hvis de forsøger på noget.”
Eftefølgende er Men In Black vendt tilbage med en officiel kommentar der lyder:
“Men In Black er for alle. Men hvis man ikke kan acceptere at alle er velkomne, er man ikke velkommen med sine ekskluderende ideer.”
Broget forsamling
Men in Black-demonstrationen var igen vokset fra den størrelse den havde sidst. Redox’ fotograf på stedet vurderer, at cirka 1000 personer deltog. Det var et bredt og broget udsnit af befolkningen; fra hooligans og rastløse teenagere til pensionister. I altovervejende grad var deltagerne personer, der ikke har bånd til det organiserede højreradikale miljø.
Dog var to små grupper af højreekstremister var til stede. Den ene bestod af en håndfuld folk fra københavns lille alt-right scene, herunder Lars Hartvig, der har en fortid i blandt andet Dansk Front og Danskernes Parti. Han var i selskab med blandt andre Lars Agerbæk og Andre ‘Sigtyr’ Mortensen.
Støt vores journalistik
Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.
En anden gruppe bestod af Cammilla Kürstein, bedst kendt som morderen Peter Madsens ‘sjæleven’, og hendes følgesvend Carsten Thrane.
Lars Hartvig har ikke ønsket at kommentere lørdagens demonstration. Andre ‘Sigtyr’ Mortensen skriver i en besked til Redox at han “ikke bekendt [er] med, at der skulle deltaget nogen nationalsocialister til MIB’s demoer” og at han heller ikke selv identificerer sig som nationalsocialist.
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.