DNBs leder Sandy Steen Kristensen holder her tale ved demonstrationen i Vejle. I forgrunden ses et DNB-medlem i sort trøje med Totenkopf-symbolet. Foto: Redox.

Stram Kurs-udbrydere demonstrerede med nazister

Da Partiet Kronborg gik på gaden i Vejle skete det i selskab med flere kendte nazister. Partiet består af tidligere Stram Kurs-medlemmer.

Publiceret den 16. juni 2022

Fredag den 20. maj markerede højreradikale den såkaldte “Tegn Muhammed”-dag flere steder i landet. Det er en tradition, der har sit udspring i foreningen Stop Islamiseringen af Danmarks aktioner af samme navn, men som de senere år er blevet videreført af Stram Kurs og en række udbryderfraktioner fra partiet.

I år var højreradikale på gaden flere steder i landet. Minigruppen Patrioterne går Live og partiet Danske Patrioter, der i praksis dækker over samme lille personkreds, var på gaden i København. I Vejle var det partiet Kronborg, drevet af tidligere Stram Kurs-lokalchef Hanne Kronborg, der stod bag en aktion i midtbyen.

Med sig havde hun en håndfuld uniformerede aktivister fra den nazistiske minigruppe Det Nordiske Broderskab, DNB, der ledes af Sandy Steen Kristensen. Han var i vælten tilbage i 2018, hvor han stod bag en mislykket demonstration i det centrale København i selskab med flere andre kendte nazister, men siden fiaskoen har han ikke gjort meget væsen af sig på højrefløjen. Kort efter demonstrationsforsøget i 2018 bekendtgjorde Sandy Steen Kristensen, at organisationen slog sig sammen med “C-18 Strike-Force” og fremover kaldte sig “Aryan Strike Force-Det Nordiske Broderskab”, ligesom han lagde billeder op af et dannebrog med teksten “DNB” og et totenkopf-symbol lagt oveni en dødsrune. Samme totenkopf, som Waffen-SS brugte i Nazityskland.

En gruppe DNB-medlemmer der deltog i demonstrationen med organisationens faner og trøjer med Totenkopf på brystet. Foto: Redox.
En gruppe DNB-medlemmer der deltog i demonstrationen med organisationens faner og trøjer med Totenkopf på brystet. Foto: Redox.

Mændene fra nazigruppen ankom til Hanne Kronborgs tegningsaktion med skjolde, faner og agerede som en slags vagtværn ved arrangementet, der foregik i det centrale Vejle. De var alle iført trøjer, der signalerede tilhørsforhold til organisationen: Nogle blot med DNB’s navn og en dødsrune, andre havde desuden det nazistiske totenkopf-symbol på brystet.

Demonstrationen havde også opbakning fra en anden tidligere Stram Kurs’er, nemlig Dion Øland Hansen, der på dagen agerede som demonstrationsleder. Han har de senere år arrangeret demonstrationer under navnet DK-patriots sammen med en lille flok andre tidligere Stram Kurs-folk. Den lille gruppe har primært sine aktiviter i Nord- og Midtjylland. Som Redox tidligere har omtalt er Dion Øland Hansen pt. involveret i en civil retssag, fordi Rasmus Paludan har sagsøgt ham. Det skete efter at Dion Øland Hansen på Facebook beskyldte Rasmus Paludan for at stå bag drug rapes, noget som Rasmus Paludan har benægtet.

Dion Øland Hansen og Hanne Kronborg sammen ved demonstrationen i Vejle den 20. maj. Foto: Redox.
Dion Øland Hansen og Hanne Kronborg sammen ved demonstrationen i Vejle den 20. maj. Foto: Redox.

Hanne Kronborg fortæller til Redox, at hun ikke tidligere havde mødt Sandy Steen Kristensen eller Det Nordiske Broderskab og ikke kendte til deres organisation, men at alle var velkomne ved demonstrationen, så længe deres taler handlede om islam. DNB’s leder Sandy Steen Kristensen fik også lov til at tale. Hanne Kronborg siger, at hun ikke havde kendskab til hvilken organisation DNB er og heller ikke havde undersøgt det, da hun havde for travlt med at arrangere demonstrationen.

På baggrund af Redox’ henvendelse siger Hanne Kronborg, at hun vil undersøge sagen nærmere og fortæller, at hun ikke kommer til at afholde demonstrationerne på samme måde i fremtiden. Hun siger desuden, at nazister ikke er velkomne ved hendes demonstrationer. Hun tilføjer desuden at hun pt. er sygemeldt og derfor ikke er politisk aktiv i øjeblikket.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Dion Øland Hansen bekræfter i en sms overfor Redox at han var demoleder på dagen, men ikke havde haft noget med planlægningen af demonstrationen at gøre. Han skriver desuden “Jeg var bekendt med der kom en gruppe men ikke hvem det var. Jeg mødte Sandy for første gang til demonstration og jeg blev ret forbavset over deres påklædning Og endnu mere over deres opførsel.. Jeg vil gerne gøre klart at jeg ikke acceptere folk der støtter totalitær ideologier til mine demonstrationer.”

Sandy Steen Kristensen har ikke ønsket at ønsket at udtale sig til Redox.

Partiet Kronborg er i gang med at indsamle vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede ved det kommende folketingsvalg. Det kræver 20.182 af slagsen. Hanne Kronborgs parti har i skrivende stund 186.

Tags: , , , ,