Svensk terrororganisation etablerer sig i Danmark

Bomber, drab og våbenlagre. Den nazistiske organisation Nordiska Motståndsrörelsen holder sig ikke tilbage i kampen for et forenet, nationalsocialistisk Norden. Nu har de fået fodfæste i Danmark.

Publiceret den 9. maj 2018

De har prøvet før, men fejlet. Denne gang er det gået anderledes. Nordiska Motståndsrörelsen har det seneste halve år etableret sig i Danmark og har nu tre aktive lokalafdelinger. Opstartsprocessen har dog haft bump på vejen og flere udskiftninger i ledelseslaget. Vi tegner et portræt af den danske afdeling, hvis svenske moderorganisation af eksperter beskrives som terrorister.

Vi starter dog med at skrue tiden tilbage til 2013. Efter Jonni Hansen i 2010 havde forladt formandsposten i DNSB, og Daniel Carlsen kort efter skred med de fleste aktive medlemmer, var DNSB en skygge af sig selv. I stedet voksede Danskernes Parti, der havde gemt hagekorset væk under jakkesættene. Det efterlod et tomrum for dem, der var på jagt efter åben, traditionel nationalsocialisme.

Det forsøgte Henrik Jarsbo at gøre noget ved. Som mangeårigt medlem af DNSB havde han haft kontakt med Svenska Motståndsrörelsen (SMR), som den svenske afdeling dengang hed. I en overgang havde DNSB og SMR nemlig samarbejdet, f.eks. i forbindelse med DNSB’s Hess-march i Kolding i 2007. Jarsbo havde sidenhen besøgt flere af SMR’s aktiviteter. Forbindelsen havde altså eksisteret i en årrække.

Jarsbo gik derfor forrest i forsøget på at opstarte en dansk afdeling af SMR. Udover opsætning af klistermærker og oversættelse af svenske artikler til dansk blev det dog ved forsøget. Projektet gled ud i sandet til den svenske ledelses store irritation. Tilliden til Henrik Jarsbo forsvandt, og i 2015 blev forsøget officielt droppet.

Den svenske ledelse i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), som organisationen skiftede navn til i 2016, var derfor mere forsigtige, da der der sidste år kom optræk til en ny dansk afdeling

Youtube-fænomener og politivold

Den 6. september 2017 annoncerede NMR, at de ville genstarte den danske afdeling og relancerede hjemmesiden, der siden 2015 havde været inaktiv. I annonceringen lød det blandt andet, at “vi nu aktivt søger stolte danske mænd og kvinder som vil hjælpe til i kampen for at redde vort folk”. Den svenske ledelse opfordrede sympatisører til at søge om medlemskab i organisationen.

Genstarten skete ifølge Redox’ oplysninger efter et møde i Sverige, hvor en lille gruppe unge danske nynazister mødte den svenske NMR-leder Simon Lindberg. Danskerne kom fra Youtube-kanalen ‘Guardians of Scandinavia’, der blev drevet af fire unge mænd fra Fyn, Nordsjælland og Vestjylland. Ingen af dem har tidligere været aktive på den yderste højrefløj, men en af dem har en fortid i Konservativ Ungdom. Det lykkedes dem at overbevise Simon Lindberg om, at de var kompetente til at drive en dansk aflægger af NMR under navnet Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMB).

De var dog ikke alene. Fra København blev flere tidligere medlemmer af Dansk Front involveret, og fra Lolland blev J.H., en mand i trediverne, udpeget til en central rolle i gruppen. Sympatisører, der tog kontakt til organisationen med henblik på medlemsskab, fik besked om, at der i løbet af efteråret 2017 ville blive afholdt et informations- og rekrutteringsmøde.

Forud for det møde skulle den danske inderkerne til Göteborg i Sverige for at deltage i NMR’s stort anlagte march mod “landsforrædere” lørdag den 30. september. Trods ambitioner om 1.000 deltagere samlede marchen kun 3-400 personer. Omkring 20 nazister, herunder lederen Simon Lindberg, blev anholdt efter et voldeligt sammenstød med politiet.

Bedre gik det ikke for de danskere, der havde tænkt sig at deltage i demonstrationen. Om morgenen krydsede en dansk bil Øresundsbroen, hvor den blev stoppet af de svenske myndigheder, der ville undersøge bilens pasagerer. Det forløb dog ikke fredeligt. I bilen sad blandt andet J.H., der blev anholdt og sigtet for at have sparket en betjent i hovedet. Han har selv forklaret, at det var politiet, der anholdte ham på grund af en misforståelse og derefter udsatte ham for vold. Han har ifølge Redox’ oplysninger været indlagt på et hospital i Skåne til behandling for de skader, han fik under anholdelsen, der bl.a. skal have kostet ham tre brækkede ribben, et brækket ben og en punkteret lunge. De andre danskere droppede efter anholdelsen planen om at køre til Göteborg.

Tre lokalafdelinger

Episoden på broen var dog ikke den eneste, der svækkede opstartsprocessen. I december 2017 gik flere af de unge nynazister fra kredsen omkring Guardians of Scandinavia-kanalen ud med en hård kritik af NMR’s svenske ledelse i en video på Youtube. De oplyste ved samme lejlighed, at de havde forladt organisationen. I videoen kaldte de flere af de andre danske aktivister for dovne, fortalte at J.H. havde forladt organisationen og kritiserede også de svenske NMR-medlemmer.

Måneden inden havde flere af svenskerne været i Danmark for at gennemføre opstartsmødet med de sympatisører, der var interesserede i at blive aktive. Selvom de unge Youtube-aktivister skred og smækkede med døren, så resulterede mødet alligevel i at etableringsfasen rykkede et stort skridt fremad. I december begyndte den danske afdeling for alvor at lave aktioner, hvor de f.eks. opsatte plakater og klistermærker eller uddelte løbesedler i postkasser. Den første større aktion var et bannerdrop med grønne røggranater, NMR’s farve, henover en motorvejsbro ved Århus.

Ved opstartsmødet i november deltog en række centrale svenske NMR-medlemmer. Her ses den voldsdømte svenske nazist Tobias Malvå, i selskab med en gruppe svenskere iført deres officielle NMR-jakker, på en dansk resturant efter mødet. (Foto: Privat)

I januar i år var inderkernen i Sverige, hvor NMR afholdt de såkaldte ‘aktivistdage’. Fra København deltog f.eks. Rene Duedam, der har været aktiv i både Dansk Front, Danmarks Nationale Front og Blood & Honour. Fra Jylland deltog blandt andre Jacob Vullum Andersen, der tilhører inderkernen i den danske afdeling.

Siden bruddet med Guardians of Scandinavia og J.H. er organisationen vokset støt. Adskillige gange ugentligt offentliggøres nye ‘kamprapporter’, hvor aktivister har været ude med klistermærke eller løbesedler. Det skyldes blandt andet, at mange, der søger om medlemskab, skal gennemføre propagandaomdelinger, før de kan komme i betragtning til et medlemskab.

I skrivende stund har NMR tre lokalafdelinger i Danmark, der i deres egen terminologi kaldes ‘reder’. Rede 1 dækker København og Østdanmark, og den tæller blandt andre de ledende figurer René Duedam og Martin Durvad. Rede 2 dækker område Fyn samt Jylland syd for Århus, mens Rede 3 er Jylland nord for Århus.

Aktiviteterne stopper dog ikke ved propagandaspredning. I forbindelse med årsdagen for besættelsen af Danmark 9. april samledes NMR og besøgte blandt andet Mindelunden i Kongensbro. Mindelunden er oprettet til minde om de danskere, der kæmpede på tysk side under Anden Verdenskrig. Den danske afdeling deltog også i NMR’s 1. maj-demonstration i Ludvika i Sverige i år.

Ved NMR’s 1. Maj demonstration i den svenske by Ludvika i år deltog en gruppe danske medlemmer. Det var dog kun tre af de ledende medlemmer, (fra venstre) Kristian Niss, Jacob Vullum Andersen og Martin Tillebæk Durvad der var uniformeret. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Vold og terror

NMR er stadig en ny gruppe i Danmark og har først og fremmest været aktive med løbesedler og klistermærker. Men ser man på den anden side af sundet, er det tydeligt, at værktøjerne kan være meget voldsomme. Medlemmer af NMR har stået bag drab og drabsforsøg, våbenlagre, angreb på antiracistiske demonstrationer, brandattentater og bombeangreb mod politiske modstandere og flygtninge.

“Det er definitivt en terrorgruppe. Dels hvad gælder ideologien; at de vil styrte demokratiet og indføre et nationalsocialistisk styre, dels at de har paramilitære aktiviteter og våbenlagre. Det bliver mest tydeligt efter hændelserne i Göteborg, hvor tre personer med koblinger til NMR ville sprænge en flygtningelejr. De lever op til kravene for at være en terrorgruppe,” har Magnus Ranstorp fra den svenske Försvarshögskolan tidligere sagt til magasinet ETC.

Hverken René Duedam, Kristian Niss, Martin Tillebæk Durvad eller Jacob Vullum Andersen har ønsket at udtale sig til Redox.

Du kan læse mere om NMR’s mange voldelige angreb i Redox’ portrætartikel af organisationen fra sidste sommer.