Screenshot fra Facebook.

Terrorist myrdede 51 mennesker til tonerne af serbisk krigsforbryderhyldest – nu bruger Stram Kurs samme sang

Rasmus Paludans parti har i deres podcast brugt en ultranationalistisk sang, der blev populær i alt-right bevægelsen, da terroristen i Christchurch spillede den på vej til sit terrorangreb.

Publiceret den 14. maj 2020

Den 15. marts sidste år skød og dræbte alt-right terroristen Brenton Tarrant 51 mennesker, da han angreb på to moskéer i Christchurch i New Zealand. Ofrene, der var mellem tre og 77 år gamle, var deltagere i fredagsbønnen i de to moskéer.

Brenton Tarrant blev udråbt som helt i den internationale alt-right bevægelse. Han havde streamet store dele af terrorangrebet og videoen derfra blev kult blandt mange fascister og nazister. I videoen spillede terroristen blandt andet sangen ‘Karadžić, led dine serbere’, der online er bedre kendt under titlerne ‘Remove kebab’ og ‘Serbia strong’. Det skete, mens Tarrant kørte til den første moské.

Det afholder dog ikke Rasmus Paludan og Stram Kurs fra at bruge samme sang som indledning til femte afsnit af partiets podcast ‘Nationens kurs’, et afsnit der udkom 28. marts. I afsnittet “Dette land er regeret af idioter”, der handler om regeringens håndtering af corona-epidemien bruger podcasten sangen som jingle.

Hyldest til krigsforbryder
Selvom sangen i dag er bedst kendt på grund af det racistiske terrorangreb i Christchurch, så er den 25 år gammel og er tæt forbundet til de voldsomme etniske udrensninger i det tidligere Jugoslavien under krigene i halvfemserne.

Sangen er tre serbisk-bosniske soldaters hyldest til krigsforbryderen Radovan Karadžić, der i 2016 blev dømt til 40 års fængsel for folkemord ved den Internationale krigsforbryderdomstol i Haag. Harmonikaspilleren i sangen er Novislav Đajić, der undgik en dom for folkemord, men blev dømt for mordet på 14 mennesker under Balkankrigene.

Selvom sangen dengang hed ‘Karadžić, led dine serbere’, er den senere blevet kendt som ‘Remove Kebab’, da det var et slogan blandt serbere, hvor kebab refererede til den muslimske del af Bosnien. Sangen skal derfor ses som en opfordring til og hyldest af folkemord på muslimer i Bosnien og generelt.

Et screenshot fra musikvideoen, hvor der er zoomet ind på harmonikaspilleren Novislav Đajić, er blevet et populært meme i alt-right kredse, hvor det kaldes “Dat Face Soldier”. Det kan desuden nævnes, at modtageren af Nobelprisen i 2019, den østrigske forfatter Peter Handke, var forlover for netop Novislav Đajić ved dennes bryllup. Noget der afstedkom stor kritik.

Christchurch-terroristen valgte sangen netop på grund af dens historik. På et af sine håndvåben havde han skrevet ‘remove kebab’ og ligesom Anders Breivik havde han flere referencer til folkemordet i Bosnien i sit manifest.

Stram Kurs kender sangens historie
Stram Kurs’ egen rigsledelse er også opmærksomme på sangens aktualitet. Da Rasmus Paludan deler et link til podcastafsnittet på sin facebookprofil skriver en bruger: “Startnummeret er det samme som Christchurch manden hørte på vej til moskéen 🙂 haha”.

Til det svarer Anitta Nørgaard Johansen, der er medlem af Stram Kurs’ rigsledelse og med til at producere programmet, med en blinkesmiley: “;)” .

Anitta Nørgaard Johansen har ikke reageret på Redox’ henvendelse om interview. Partilederen Rasmus Paludan skriver i en email:

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet, så bidrager du med et fast (selvvalgt) månedligt beløb. Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

“For så vidt angår sangen “Serbia Strong”, så blev den indspillet på et tidspunkt, hvor de bosniske serbere kæmpede for deres ret til eget land. På det tidspunkt var ingen bosniske serbere mistænkte end sige dømt for krigsforbrydelser eller folkedrab.

Der er altså tale om en etnonationalistisk sang, som blot hylder et folks ret til at forsvare sig selv. Det er ærgerligt, at mordere som Brenton Harrison Tarrant vælger den sang, men vi kan ikke holdes ansvarlige for, at han også godt kan lide etnonationalistiske sange. Vi tager afstand fra vold.”

Tags: , ,