Udrensninger og konflikt i Stram Kurs efter beskyldninger om topstyring, narkohandel, utroskab og økonomisk svindel

I november gennemførte Stram Kurs sin rigskongres på Christiansborg. Siden da er flere af partiets jyske afdelinger gået i knæ på grund af interne konflikter. Rasmus Paludan forsvarer skuddømt lokalformand.

Publiceret den 24. februar 2020

De seneste måneder er Redox’ blevet kontaktet af en række nuværende og tidligere medlemmer af Stram Kurs. Alle har det til fælles, at de er blevet trætte af situationen i Rasmus Paludans parti.

Sammenholdt med skriftlig dokumentation, der stammer fra både sociale medier og intern korrespondance, som informanterne har overdraget til Redox, tegner der sig et billede af et parti, hvor flere meget aktive lokalafdelinger sejler. Hvor beskyldninger og trusler fyger i beskeder på sociale medier, hvor partitoppen ekskluderer kritiske røster og hvor lokalafdeling på lokalafdeling rammes af interne stridigheder.

Det sker samtidig med at flere andre problemer har ramt partiet. Partiets Youtube-kanal er blevet lukket ligesom partiets indsamling af vælgererklæringer midlertidigt er sat i bero, mens Valgnævnets afgørelse afventes. Berlingske har desuden berettet om økonomiske problemer i partiet.

I forrige uge kom partiet yderligere i uvejr, da de demonstrerede midt i begravelsen af et lille barn ved en moské i København.

Skuddømt nøglefigur hængt ud: Tog narko på Christiansborg
I december tog tre Stram Kurs-medlemmer fra Nordjylland bladet fra munden. I et fælles facebookopslag i en facebookgruppe, der samler Stram Kurs-medlemmer og -sympatisører, tog de afstand fra en nøglefigur i partiets nordjyske organisation.

Opslaget handler om interne konflikter, sladder og beskyldninger internt i partiet, men også om narkohandel og rockerrelationer. De tre forfattere sætter i opslaget ikke navn på personen, men omtaler ham blot som ‘Judas’.

“Jeg kom ofte hos Judas privat, hvor vi ofte fik en genstand eller tre, og et bonghoved eller fire. Judas havde, i starten, stadig en del kunder som kom efter hash og samtidig havde amfetamin eller lign. narkotika med, som Judas delte rundhåndet ud af, når jeg kom på besøg.
(…)
Dog havde jeg det lidt ubehageligt i bussen om fredagen inden rigskongressen. Judas, jeg og en anden sad sammen på et 4-mandssæde i bussen fra Aalborg til København, fredag fra kl 10:10 til 17:15 ca. Kort tid efter afgang læner Judas sig hen over bordet mod mig og hvisker i mit øre, om jeg vil have en streg, hvortil jeg svarer ”nej tak”, hvorefter Judas selv går ud på toilettet, i bussen. Få minutter efter kommer Judas tilbage, snøfter en del og virker mere opfrisket. Dette gentager sig 3 gange i alt på turen, hvor Judas vandrer til og fra toilettet og bliver mere og mere påvirket af øl og narko. I sig selv er det ikke noget problem. Næste morgen, lørdag, tømmer Judas sin narkotikapose (tror jeg) og indtager det sidste han har, inden vi tager ind til rigskongressen; men da jeg ser Judas efter første pause til rigskongressen, ses en tydelig mængde af ukendt substans, indtørret på venstre næsebor og jeg beder straks Judas om at tørre det væk, da jeg ser det.
(…)
Jeg fortalte min mening, at partiet ikke burde smide alle de andre ud, over ytringer, når Judas selv er på stoffer ofte og har fortalt om sit hverv som pusher for rockerne, om at have våben, voldsdomme på cv’et, sit omdømme, om de ti år, det tog at få salgstilladelse af HA-Rockerene, til hashsalg i området fra Dronninglund til Sæby.”

Personen, der omtales som ‘Judas’ i Facebookopslaget er identitisk med Dion Øland Hansen, der er kredsleder for Stram Kurs i Brønderslev, fortæller flere kilder i Stram Kurs til Redox. Redox har ikke kunnet verificere de tre forfatteres påstand om Dion Øland Hansens narkohandel. Dion Øland Hansen har ikke reageret på Redox’ henvendelser.

Dion Øland Hansen fik halvandet års fængsel for at skyde mod tre mænd. Alligevel er han velkommen i Stram Kurs, siger Rasmus Paludan. De to ses her ved partiets rigskongres i november sidste år.
Dion Øland Hansen fik halvandet års fængsel for at skyde mod tre mænd. Alligevel er han velkommen i Stram Kurs, siger Rasmus Paludan. De to ses her ved partiets rigskongres i november sidste år.

Redox kan til gengæld dokumentere den del af opslaget, der handler om våben. I en sag fra 2011 blev Dion Øland Hansen dømt for at skyde med en jagtriffel mod tre personer, som han var raget uklar med. I domsbogen fra retten i Hjørring, som Redox har fået aktindsigt i, lyder konklusionen:

“Som følge heraf er det bevist, at tiltalte har afgivet et skud ud over offentlig vej og efter en bil, der var ca. 40-50 meter væk, og hvori tiltalte vidste, at Person 1, Person 2 og Person 3 sad, og at tiltalte derved har voldt nærliggende fare for disse personer.”

Redox har censureret de tre forurettedes navne.

Paludan støtter skuddømt
Dion Øland Hansen, der nu altså er kredsleder i Stram Kurs, blev idømt halvandet års fængsel i sagen.

Netop Dion Øland Hansen er Paludans nærmeste allierede i den nordjyske afdeling. Flere kilder i partiet fortæller, at han har taget screenshots fra en intern chat mellem nogle medlemmer og sendt videre til partiledelsen, hvilket har resultereret i eksklusion af to medlemmer, der talte negativt om partitoppen i den interne chat.

Forelagt oplysninger om skudsagen skriver Rasmus Paludan til Redox:

“Der er tale om en sag, som ifølge offentlige oplysninger ligger næsten 10 år tilbage i tiden. Det vil sige, at sagen for længst er slettet af straffeattesten. Vi er politisk tilhængere af, at danskere kan forsvare sig mod indtrængen i deres eget hjem. Det er beklageligt, at en domstol i dette tilfælde for knap 10 år siden vurderede, at pågældende ikke måtte forsvare sig mod indtrængen i eget hjem.”

Forelagt yderligere spørgsmål, blandt andet om det faktum, at skudene blev afgivet mod en bil på vej væk fra Dion Øland Hansen, har Rasmus Paludan ikke reageret.

Trods flere henvendelser fra Redox har Dion Øland Hansen ikke reageret og det er derfor ikke muligt at bringe hans reaktion på oplysningerne.

Nordjysk drama om utroskab og narkohandel
Situationen med Dion Øland Hansen er ikke den eneste konflikt i den nordjyske afdeling.

Stram Kurs-medlemmet John Salvesen har i en række offentlige Facebook-opslag beskyldt sin tidligere partner, der besidder et tillidshverv i partiets nordjyske afdeling, for utroskab. Han mener, at den påståede utroskab gør eks-partneren uegnet til at varetage tillidshverv og drager dermed deres personlige relation ind i partiarbejdet.

John Salvesen har ifølge Redox’ kilder i Stram Kurs været et vigtig element i opbygningen af partiets aktiviteter i Jylland og har været tæt på partiformand Rasmus Paludan. Han blev også overvejet som folketingskandidat for partiet ved valget i 2019.

John Salvesen (hvid trøje) ses her ved Stram Kurs' rigskongres på Christiansborg i november 2019.
John Salvesen (hvid trøje) ses her ved Stram Kurs’ rigskongres på Christiansborg i november 2019.

John Salvesen blev i 2017 tiltalt for brud på blasfemiparagraffen efter han havde brændt koranen. Det var hans sag, der ledte til, at lovgivningen blev ændret og blasfemiparagraffen fjernet. Hans forsvarsadvokat dengang var Stram Kurs’ partileder Rasmus Paludan.

John Salvesens voldsomme offentlige angreb på den tidligere partner og partnerens nye kæreste har dog ikke fået opbakning i partiet. Salvesen undsiges i stedet på Facebook af flere andre Stram Kurs-medlemmer og -sympatisører fra Nordjylland. Nogle beskylder i stedet Salvesen for at have udøvet vold mod sin tidligere partner.

John Salvesen har flere gange postet billeder af sig selv bevæbnet med knive og økser på sociale medier. I 2017 lagde han et billede af en række våben og værktøj på Facebook sammen med kommentaren: “Jeg mangler lige en ubåd så ska mig og konen på tur. Fire gange har hun slået mig idag. Mindst. Så hun fortjener da en sejltur”.

John Salvesen fra Stram Kurs joker om morderen Peter Madsen.
John Salvesen fra Stram Kurs joker om morderen Peter Madsen.

Den 5. januar i år skrev John Salvesen offentligt på sin Facebook-profil: “Så længe X er en del af sk (Stram Kurs, red.) vil jeg modarbejde sk. Falske fjolser skal ikk lede”.

Redox har censureret eks-partnerens navn og erstattet det med X. John Salvesen har ikke reageret på Redox’ henvendelse.

Haderslev-ledere går efter konflikt
Også partiets afdeling i Haderslev er ramt af interne konflikter. Her trak afdelingens to aktive ledere, vicekredsleder Elisabeth Juhler og kredsleder Thomas Juhler, sig for nyligt. Det skete efter interne skærmydsler, der blandt andet involverede en julefejring med Rasmus Paludan.

Partiformand Rasmus Paludan fejrede nemlig jul hos ægteparret Juhler sammen med yderligere to partimedlemmer. Ægteparret havde inviteret Paludan til jul, da han ifølge dem ikke havde andre steder at fejre højtiden.

De fem Stram Kurs-folk talte i løbet af juleaften om et tredje lokalt ledelsesmedlem i Haderslev, Kate Haagensen, der ikke var til stede, og der blev ikke kun sagt pæne ord. Det ledte senere til en konflikt, da nogle af gæsterne refererede samtalen til netop Kate Haagensen. I skuffelse over den brudte tillid meldte Elisabeth og Thomas Juhler sig ud af partiet tre uger efter jul. I respons fik de besked om, at de var ekskluderet fra partiet, fordi de angiveligt havde udtalt sig kritisk om partiet.

Korrespondancen, som Redox er i besiddelse af, er ikke underskrevet, men afsendt fra partikontorets emailadresse. I en email lyder det blandt andet:

“Hvis I fortsætter med løgnagtige påstande om partiet, så ville man normalt anlægge injuriesag mod jer, men da I ikke har nogen penge (og heller ikke hår eller tænder), så er der selvfølgelig ikke meget idé i en retssag, selvom det på ingen måde skal udelukkes.”

Redox har været snakket med både Elisabeth Juhler og Thomas Juhler, kalder partiet ‘topstyret’ og siger, at ‘folk bliver behandlet dårligt’. De omtaler Paludan som en ‘enerådig hersker’, der er ‘ligeglad med hvem han skal ofre’.

Samlede ind til kræftsyge – pengene kom aldrig videre
De mange konflikter i partiet har betydet, at flere tidligere medlemmer har henvendt sig til Redox med oplysninger, interne dokumenter og screenshots af korrespondancer med partitoppen.

Flere kilder fremhæver i deres beskrivelse af kulturen i partiet, at penge, som blev samlet ind med formål at blive doneret til Knæk Cancer-indsamlingen i efteråret aldrig er kommet videre fra partiet. Det var viceungdomskredsleder Alexander Jensen samt Lasse Froulund Thomsen fra partiets rigsledelse, der satte indsamlingen i søen med et facebookopslag, som Redox er i besiddelse af. Af opslaget fremgår det, at indsamlingen sker i samarbejde med moderpartiet.

Men pengene kom aldrig videre til Knæk Cancer, der finansierer kræftforskning, forebyggelse og patientstøtte, siger flere partikilder til Redox.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Det bekræftes af Alexander Jensen fra Stram Kurs Ungdom, der stod bag indsamlingen. Han siger til Redox, at indsamlingen skete efter aftale med moderpartiet. Det lykkedes dem at indsamle i alt 370 kroner. Alexander Jensen bekræfter, at pengene aldrig er kommet videre til Knæk Cancer.

“Lige før vi ville sende pengene ind fik vi af vide stram kurs så ikke ville være med,” skriver han. Han skriver til Redox, at han har forsøgt at betale pengene tilbage til dem, der har doneret, men at de ikke har besvaret hans henvendelser og ikke har sendt dokumentation til ham for, at de har doneret.

Indsamlingsnævnet har ingen godkendte indsamlinger fra Stram Kurs eller Stram Kurs Ungdom på sin oversigt over indsamlinger.

Alexander Jensen har ikke svaret på Redox’ opfølgende spørgsmål. Lasse Froulund Thomsen har ikke reageret på Redox’ henvendelse.

Lasse Froulund Thomsen var en af dem, der stod bag Stram Kurs Ungdoms indsamling til Knæk Cancer. Pengene kom aldrig videre.
Lasse Froulund Thomsen var en af dem, der stod bag Stram Kurs Ungdoms indsamling til Knæk Cancer. Pengene kom aldrig videre.

“Ren og skær diktatur”
I researchen til denne artikel har Redox været i kontakt med en række nuværende og tidligere Stram Kurs medlemmer.

En af dem fortæller om sin tid i partiet:

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

“Stram Kurs er Paludan og Paludan er Stram Kurs. Det er ham og han ved bedst. Du skal ikke komme med idéer eller noget, så får du bare en over snotten. Det er ren og skær diktatur,” siger hun og tilføjer:

“Hvis du er hankøn og et sted imellem 18 og 22 år, så kommer du langt.”

Det tidligere Stram Kurs-medlem giver ikke længere meget for Rasmus Paludan.

“Jeg tror simpelthen den mand har storhedsvanvid. Det kan du også se, når han står med sit: ‘Jeg er danernes lys’ og alt det pis.”

Redox har sendt en lang række spørgsmål til Rasmus Paludan til denne artikel. Udover en kortfattet støtte til Dion Øland Hansen har Stram Kurs-lederen ikke reageret.