Afvisning af Erik Guldagers folketingskandidatur vækker uro i Nye Borgerliges bagland
Den kontroversielle internetaktivist og gallerist Erik Guldager nyder stor respekt blandt Nye Borgerliges menige medlemmer. Alligevel har partitoppen vraget ham som folketingskandidat.
Publiceret den 24. april 2019
I et Facebookopslag den 15. januar 2019 skrev Erik Guldager, at hans tilbud om at stille op som folketingskandidat for Nye Borgerlige var blevet afvist. Erik Guldager er et kendt ansigt i den nationalkonservative bevægelse i Danmark. Han blev landskendt i 2009, da hans kunstgalleri i Skanderborg lagde hus til Muhammed-tegneren Kurt Westergaards udstilling.
I 2012 gik han ind i konflikten omkring Restaurant Vejlegården, der handlede om, hvorvidt restaurantens ansatte skulle have overenskomst med 3F eller Krifa. Her stillede Erik Guldager sig på forpagter Amin Skov og Krifas side, og indbød interesserede til stegt flæsk på restauranten. Det takkede blandt andre Inger Støjberg (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Anders Samuelsen (LA) ja til. Det seneste år har han fået meget opmærksomhed for sin rolle i to sårbare borgeres kamp for hjælp fra deres respektive kommuner.
Erik Guldager udtalte allerede i 2015 støtte til Pernille Vermund og har tætte relationer til partitoppen, ligesom han tidligere har været medlem af partiet. Men alligevel er han altså blevet vraget som kandidat. I sit opslag på Facebook skriver han, at han var parat til at forlade sit hjem i Luxembourg og flytte retur til Danmark for at blive en af partiets kandidater.
Jeg blev vejet af NB og…. fundet for let 🙂 “
I sit opslag i januar skrev han blandt andet:
“Jeg er ikke medlem af Nye Borgerlige og bliver det beklageligvis ikke. Nye Borgerlige er et fremragende og nødvendigt parti, et parti jeg gerne ville løfte med op og langt frem – derfor meldte jeg mig for nylig som folketingskandidat – og tilbød derfor naturligvis at melde mig ind igen og flytte til Danmark, omgående. (…) Jeg blev vejet af NB og…. fundet for let 🙂 Det efterlader mig med en stor grad af tryghed, da jeg således gætter på, at alle kredse stiller i stærkeste opstilling på alle pladser. Som så mange andre er jeg derfor partiløs – og vil givetvis vedblive at være det, da jeg ikke ønsker at gå på kompromis med min personlige eller politiske integritet.”
Vrede over afvisning
Erik Guldager var ikke den eneste, der var skuffet over afvisningen af hans kandidatur. Hans Facebookopslag affødte ikke mindre end 212 reaktioner og 147 kommentarer, hvor langt den overvejende del giver udtryk for, at de ikke forstår Nye Borgerliges beslutning. Mange vil gerne have en forklaring på partiets beslutning.
NB smider i mine øjne en fantastisk kandidat i rendestenen”
En debattør skriver: ”Det er så en beslutning jeg ikke forstår, jeg mener at du ville være en endog rigtig stærk FT kandidat.”
En anden skriver: ”Det kan godt undre …og personligt mener jeg NB dermed har begået et kæmpe selvmål…” og videre ”Nej, bare nej! Du skriver, at ‘alle kredse stiller med de stærkeste kandidater’ …NB smider i mine øjne en fantastisk kandidat i rendestenen”.
Det er ikke kun i kommentarsporet under Erik Guldagers eget opslag, at der kan spores stor undren over afvisningen af Erik Guldagers tilbud. Også i den lukkede facebook-gruppe ”Nye Borgerlige kun for medlemmer” har der været rejst kritik af afvisningen. Et medlem af partiet starter en tråd med følgende indlæg:
”Kære venner, Jeg kan ikke lade tasterne være i denne situation… Jeg har i dag erfaret at en trofast og yderst skarp og kompetent person er blevet vraget som NB kandidat – her er tale om Erik Guldager, som jeg hart lær at kende gennem NB og facebook over en periode på mere end to år… Efter min mening, er det at smide guld på gaden, ikke at tilbyde, eller rettere, at takke kæmpe JA, til hans tilbud – men jeg er jo også bare et helt almindeligt medlem af NB, og kender ikke ledelsen eller NB’s kandidater personligt, ejheller Erik, men efter at have fulgt ham og hans gerninger og kæmpe hjerte, er der i mit sind ikke skyggen af tvivl om at han er en gylden mulighed for sttrække endnu flere stemmer til partiet… Er der nogen der kan forklare denne afvisning, da jeg kan se og høre at denne beslutning ikke er vellidt blandt kandidater eller menige medlemmer…”
Folketingsvalg 2019
Denne artikel er en del af vores dækning af Folketingsvalget 2019, hvor vi gransker Nye Borgerlige og Stram Kurs. Du kan sende os tips på email, Signal eller Facebook.
Hvis du vil støtte vores arbejde økonomisk kan du gøre det på Mobilepay 80905, ved at blive støttemedlem eller med en bankoverførsel.
På trods af stor efterspørgsel fra baglandet på en forklaring fra partitoppen, har der været komplet tavshed. Ingen steder på sociale medier har Pernille Vermund eller Peter Seier Christensen svaret på de mange spørgsmål.
Chikane af Struer Kommune
Erik Guldager har ellers tidligere opnået en massiv støtte fra Nye Borgerlige-kandidater, ligesom han er Facebook-venner med stort set hele toppen af Nye Borgerlige. Det er sket igennem sine to Facebook-kampagner mod henholdsvis Struer og Helsingør kommune.
Erik Guldager kastede sig først over sagen om den skoliose-ramte Ulla Astrup i Struer kommune, som Erik Guldager og mange andre mente skulle tildeles førtidspension. For at nå det mål tyede han, ifølge Berlingske, til kontroversielle metoder, der angiveligt skulle have indbefattet chikanerende og truende telefonopkald til kommunaldirektøren. Samtidig orkestrerede hans støtter en shitstorm mod kommunaldirektøren på kommunens Facebookside, hvoraf flere beskeder havde karakter som injurier og trusler. Derudover skal støtter af Erik Guldagers kampagne angiveligt have chikaneret kommunaldirektørens hustru i et sådant omfang, at hun måtte lukke sin Facebookprofil en periode.
Samtidig blev der også indledt en systematisk kagekampagne, der gik ud på at sende kager til Struer Rådhus for at presse dem i sagen. Selve behandlingen af Ulla Astrup førtidspensionssag endte med, at Ulla Astrup fik tildelt førtidspension i foråret 2018, hvilket Erik Guldager og hans tilhængere fejrede som en stor sejr på Facebook. Struer kommune siger til Berlingske, at sagen ”kørte fuldstændig efter bogen”, og at sagsbehandling i kommunen ikke bliver afgjort af, hvem der kan ”mobilisere flest folk på facebook”.
Kæmpede mod Helsingør Kommune
Efter sagen i Struer skulle der gå knap et år før turen kom til Helsingør kommune. Her kastede Erik Guldager sig ind i kampen for at sikre den næsten blinde 92-årige mand Einer Flintrup en plejehjemsplads.
Folketingsvalg 2019
Denne artikel er en del af vores dækning af Folketingsvalget 2019, hvor vi gransker Nye Borgerlige og Stram Kurs. Du kan sende os tips på email, Signal eller Facebook.
Hvis du vil støtte vores arbejde økonomisk kan du gøre det på Mobilepay 80905, ved at blive støttemedlem eller med en bankoverførsel.
Også her tog Erik Guldager utraditionelle metoder i brug for at fremme sin sag. Præcis som i Struer-sagen fortæller Berlingske i sit store portræt af Erik Guldager om trusler og chikane. Denne gang også mod en folkevalgt politiker i kommunen, som dog senere fik en undskyldning fra Guldager. Som en yderlig optrapning offentliggjorde Erik Guldager også billeder af topembedsmænd i kommunen med meget direkte tiltale i det tilhørende Facebook-opslag.
Ligeledes blev kageaktionerne gentaget selvom familien til Einer Flintrup, ifølge Berlingske, ikke ønskede nogen indblanding fra Erik Guldager. På trods af jubel hos Erik Guldager og hans støtter, da Einer Flintrup fik en plejehjemsplads, fastholder også Helsingør Kommune, at kommunen er ”ubestikkelig”, hvorfor Erik Guldagers kampagne ikke havde indflydelse på afgørelsen i sagen.
Begge sager fik stor opmærksomhed i lokale medier og på Facebook. Det har givet Erik Guldager mange støtter på Facebook, hvordan hans opslag ofte får mange hundrede likes. Blandt hans støtter findes mange medlemmer og folketingskandidater fra Nye Borgerlige, som i stort omfang har støttet op omkring Erik Guldagers kontroversielle initiativer og aktioner. Alligevel har partiet altså dumpet ham som Folketingskandidat.
Redox har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Erik Guldager vedrørende hans opstillingsforsøg, dog uden held. Vi har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Nye Borgerlige og Pernille Vermund, vores henvendelser er dog ikke blevet besvaret.
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.