Active Club Denmark ses her til demonstration i Warszawa i forbindelse med den polske uafhængighedsdag i november 2023.

Nazistisk kampsportsklub er kommet til Danmark

Det internationale netværk af nazistiske ‘active clubs’ har fået en dansk afdeling. De hylder Nazityskland, træner kampsport i kommunale lokaler og har bånd til Nye Borgerlige. Redox har kortlagt gruppen.

Publiceret den 24. april 2024

Det er en råkold decemberaften sidste år, da en af politiets reaktionspatruljer får øje på en gruppe mænd på Kongens Nytorv i det indre København. Foran den franske ambassade ser betjentene otte-ti ‘danskudseende mænd’, som det lyder i den politirapport, som Redox har fået aktindsigt i en anonymiseret udgave af. De delvist maskerede mænd poserer foran ambassaden med et banner på en måde, som får politiet til vurdere, at der er tale om et mistænkeligt forhold. Da politiet tager kontakt til dem, løber de fra stedet. Klokken er cirka kvart i otte.

To af dem, en 21-årig og en 25-årig mand, bliver hurtigt stoppet af politiet i Store Strandstræde, mens resten i første omgang slipper væk. Politiet anholder ikke de to unge mænd, men afhører og visiterer dem på stedet.

Den 21-årige forklarer, at de er på stedet for at tage et gruppebillede med et banner, som den 25-årige har medbragt i sin taske. Han siger også, at “de tilhørte en højrenational gruppe, som hed Active Club Denmark. De mødes i forbindelse med at træne kampsport, fysisk træning, gå vandreture og deres fælles ideologi”. Af politirapporten fremgår det også, at den 21-årige med egne ord har mødtes med gruppen tre gange tidligere.

Udsnit af politirapporten.
Udsnit af politirapporten.

På stedet fremviser den 21-årige sin mobiltelefon. Her kan betjentene se, at gruppen kommunikerer igennem kommunikationsplatformen Telegram, hvor de til dagen har en chat, der hedder ‘Aktion banner’.

I rapporten fra afhøringen af den 25-årige fremgår det, at han på stedet bekræfter, at det er ham, der har banneret med. Han siger endvidere, at formålet med aktionen er at “vise deres solidaritet til deres franske kammerater tilhørende lignende klubber, som den de selv var en del af.”

I politirapporten dokumenteres det, at gruppen har to flag med, henholdsvis et Dannebrog og et organisationsflag for Active Club Denmark. Det er et sort flag med et hvidt keltisk kors. Henover dét står teksten “Active Club Denmark” og “Est. 2023”. I midten er der en art våbenskjold med en illustration af maskestenen, en runesten fundet i i Århus.

Desuden medbringer gruppen ved aktionen altså et hvidt banner, hvorpå der med spraydåse er malet ‘Soutien aux camarades’ (‘Støtte til kammerater’, red.) og et keltisk kors.

Politiets fotografi af Active Club Denmarks banner.
Politiets fotografi af Active Club Denmarks banner.

Mens den 21-årige og den 25-årige bliver tilbageholdt, får en anden politipatrulje øje på yderligere to personer fra gruppen. De er nået hen til metrostationen Marmorkirken. Da de to personer ser politiet, løber de fra stedet. Den ene slipper væk, mens den anden i krydset Bredgade og Dronningens Tværgade bliver stoppet og lagt i håndjern. Der er tale om en på det tidspunkt 26-årig mand med bopæl i Farum.

Den 26-årige bliver sigtet for ulovlig våbenbesiddelse og derefter visiteret, men politiet finder intet af interesse. På det tidspunkt udbryder den tilbageholdte spontant, “at han havde været i Livgarden, så han kendte godt det med at blive visiteret.”

I modsætning til den 21-årige og 25-årige vil han ikke fortælle hvorfor han er på stedet. Patruljen kørte ham derefter til Store Strandstræde, hvor de to andre stadig er tilbageholdt. Den 26-årige bekræfter her, at han kender dem begge. Han får efter endt afhøring frafaldet sigtelsen og bliver bortvist fra området.

Fra Californien til København
‘Active Club’ er et relativt nyt organisationsfænomen på den yderste højrefløj.

Netværket, der blev dannet i 2021, udspringer af den amerikanske ‘Rise Above Movement’ (RAM), der havde amerikanske nynazist Robert Rundo i spidsen. Rise Above Movement kaldte sig selv ‘the premier MMA club of the Alt-Right’. Netop krydsfeltet mellem kampsporten MMA og nynazistiske trolls i alt-right miljøet er også udgangspunktet for Rise Above Movements arvtager, Active Club, der altså nu er kommet til Danmark.

Det store fokus på netop kampsportstræning er ikke tilfældigt. Medlemmer af Rise Above Movement har ved flere lejligheder været involveret i voldsomme episoder og uroligheder rettet mod politiske modstandere.

Som følge af de episoder blev nøglefiguren Robert Rundo sigtet for planlægning af voldelige optøjer, en sag der har trukket ud i en årrække og stadig foregår. Rundo har i en periode opholdt sig i Østeuropa, men sidder i dag varetægtsfængslet i USA, efter han sidste år blev udleveret fra Rumænien. I vinters malede den danske Active Club-afdeling graffiti til støtte for netop Robert Rundo.

Active Clubs er på mange måder et forsøg på at udrulle ‘Rise Above Movement’ internationalt. Det seneste års tid har gruppen spredt sig til lande som Danmark, Norge, Sverige og Finland. I Norden har Active Clubs etableret en håndfuld lokale afdelinger i flere byer.

I Sverige har netværket været tæt knyttet til det højreradikale træningscenter Gym XIV i den lille by Deje, cirka fire timer nord for Göteborg. Det fungerede i en periode som samlingssted for den svenske gren, der kalder sig AktivKlubb Sverige (AKS), men måtte lukke. Gym XIV er dog genåbnet i nye lokaler og fungerer igen som samlingssted. I Sverige har der også været en gruppe i Skåne, der dog ifølge svenske antifascister er lukket igen.

Tidligere har både den svenske researcher Mathias Wåg og Dagbladet Information skrevet artikler om Active Club-fænomenet. Det samme har Expo.

Med dette opslag lancerede Active Club Denmark sin Telegram-kanal i september sidste år.
Med dette opslag lancerede Active Club Denmark sin Telegram-kanal i september sidste år.

Den danske gren af Active Clubs lancerede sig selv på Telegram i september 2023 og har to afdelinger. Den ene med udgangspunkt i København, den anden i Aarhus. Den aarhusianske afdeling har i et enkelt tilfælde kaldt sig ‘AC Aros’. Aarhus-gruppen har ifølge Redox’ oplysninger tætte forbindelser til det uofficielle fodboldfanmiljø.

Præcis hvor mange medlemmer Active Club Denmark har, ved vi ikke. Da politiet spottede gruppen på Kongens Nytorv i december havde de netop taget et gruppefoto med deres banner. På dét billede optræder 10 personer. Samme antal optræder på et gruppefoto fra en af deres træningssessioner i København i vinters.

De københavnske medlemmer bor primært i København samt i flere nordsjællandske omegnskommuner. Aktiviteterne er centreret i samme område. Igennem en længere periode har Active Club Denmark været særdeles aktive med at opsætte klistermærker på Østerbro, men de seneste uger har de også bevæget sig til Nørrebro og Valby.

Alle veje fører til Rom
Den 8. januar i år publicerede TV2 en artikel med rubrikken “Scener fra Rom går viralt og bliver sammenlignet med 1924”. Artiklen handler om, at flere hundrede fascister og nynazister dagen inden var blevet filmet i Rom, hvor de poserede med armen strakt. Markeringen fandt sted ved det fascistiske parti Movimento Sociale Italianos (MSI) gamle lokaler på Acca Larenzia, samme sted hvor to unge medlemmer af netop MSI i 1978 blev skudt og dræbt af formodede venstreradikale. Ingen er nogensinde dømt for skuddene. Hændelsen den 7. januar leder til stor politiske debat i Italien.

Mens videoer og fotos fra Acca Larenzia går viralt på internettet, lander et Ryanair-fly i Kastrup Lufthavn. Ud træder fire unge danske mænd, der netop er vendt hjem fra Rom, hvor de har deltaget i markeringen ved MSI’s tidligere lokaler.

En af de fire er Sigfred Agerbo Jensen. Redox har tidligere omtalt ham, blandt andet fordi han trods sit medlemskab af Generation Identitær, der officielt tager afstand fra nazisme, jævnligt har liket opslag, der hylder forskellige nazistiske og fascistiske grupper. Siden Redox’ afsløring i januar 2022 har han ikke optrådt på officielle billeder fra Generation Identitærs aktiviteter, men Redox har rig dokumentation for, at han stadig har tæt kontakt til gruppen. Han var blandt andet med, da Generation Identitær var på Christiansborg i efteråret 2023.

Sigfred Agerbo Jensen (t.h.) med venner lander i Kastrup Lufthavn efter at have deltaget i den fascistiske manifestation i Rom. I midten ses Niels Christian Intile Nielsen, til venstre August Schrøder-Petersen. (Foto: Redox)
Sigfred Agerbo Jensen (t.h.) med venner lander i Kastrup Lufthavn efter at have deltaget i den fascistiske manifestation i Rom. I midten ses Niels Christian Intile Nielsen, til venstre August Schrøder-Petersen. (Foto: Redox)

Sigfred Agerbo Jensen er en af de mest aktive medlemmer i Active Club Denmark. Han optræder – dog sløret – på billeder fra mange af organisationens aktiviteter. Redox har desuden fået hans engagement bekræftet fra en kilde, der har deltaget i Active Club Denmarks aktiviteter.

Det er hverken første eller sidste gang, at medlemmer af Active Club Denmark dyrker bånd til højreradikale i andre lande. En delegation fra gruppen var for eksempel i Polen i november, hvor mange tusinde nationalister, fascister og nynazister marcherede på landets nationaldag – en march, der de seneste år er blevet tilløbsstykke for fascister fra hele Europa.

Gruppen har også besøgt Aktiv Klubb Skåne, der dog nu er lukket ned. Endvidere har danskerne som nævnt tidligere aktioneret til støtte for franske nationalister, men også for græske nazister fra Golden Dawn.

Åbenlys nazidyrkelse
Active Club Denmark bruger primært symboler, der er tæt knyttet til fascistiske og nazistiske organisationer og strømninger. Deres logo er for eksempel bygget op om et keltisk kors. Det er, sammen med hagekorset, det mest anvendte symbol indenfor fascistiske bevægelser i nyere tid.

Oprindeligt er det keltiske kors en variant af det kristne kors, men efter Anden Verdenskrig tog mange nyfascistiske bevægelser det til sig for at undgå at blive associeret med Nazityskland. I Danmark har vi især set det brugt af den nazistiske hooligangruppe White Pride. Nu har Active Club Denmark så også taget det fascistiske symbol til sig, både i deres logo og som symbol på det banner, de havde med foran den franske ambassade i december. Det keltiske kors går også igen som ramme i logoerne for både Active Club Sweden og Active Club Finland.

I Aktiv Klubb Sveriges tilfælde er det keltiske kors suppleret af et symbol i midten, på samme måde som den danske afdeling bruger maskestenen. Svenskernes symbol er en såkaldt ”Vasakärve,” og den har rødder helt tilbage til den svenske nazibevægelse i 1930’erne. Også i nyere tid er det blevet brugt af nazistiske bevægelser i Sverige, for eksempel Nationalsocialistisk Front i halvfemserne.

Maskestenen, som Active Club Denmark benytter, har ikke den type forhistorie, men kan tolkes som et forsøg på at tilføje et nationalt islæt ved siden af det keltiske kors.

Nærheden til decideret nazistisk tankegods ses også i Active Club Denmarks brug af et SS-Totenkopf – et skråvendt dødningehoved – på både klistermærker og som sløring af ansigter på billeder. Totenkopf er, udover hagekorset, et af de symboler, der har mest direkte forbindelse til nazismen. I årene 1934-1945 var Totenkopf-symbolet emblem for SS, der blandet andet brugte det på deres uniform.

Active Club Denmark har på Telegram taget æren for klistermærket nederst, der er prydet med to totenkopf-symboler.
Active Club Denmark har på Telegram taget æren for klistermærket nederst, der er prydet med to totenkopf-symboler.

Samtidig lagde Totenkopf-symbolet også navn til SS-Totenkopfverbände, som var de SS-enheder, der stod for driften af de nazistiske koncentrations- og udryddelseslejre. Der er altså tale om et symbol, der er direkte koblet til Holocaust, og som i dag først og fremmest ses som en reference til SS. Det er ikke nyt, at nazistiske og fascistiske organisationer bruger SS-Totenkopf-symbolet. Flere nazistiske organisationer har brugt det som logo, mest kendt er terrororganisationen Combat 18.

Propaganda på Telegram
Det er dog ikke kun i deres brug af symbolerne, at Active Club Denmarks sympati for nazistiske og fascistiske ideologier kan ses. Når Active Club Denmark publicerer fotos og videoer på Telegram er det ofte fulgt af et citat. De fleste af citaterne er gennemsyrede af storladne formuleringer om den enkelte mands modstand og vilje til at kæmpe for ære, et højere formål og til at gå i døden for sagen.

En af dem, som Active Club Denmark jævnligt citerer, er den italienske fascistiske filosof Julius Evola (1898-1974). Hovedfokus i Evolas teorier er antimodernitet og mysticisme. Evola kritiserede den moderne verden som indholdsløs og fremmedgjort. For Evola var det især lighedsbegrebet i den moderne verden, der var årsagen til dét, han opfattede som den menneskelige verdens deroute.

I 1930’ernes og 40’ernes Italien hjalp han med at opbygge Scuola Mistica del Fascismo (“Den mystiske skole af fascismen”, red.), som blev dannet i 1930 i Milano med det primære formål at træne de fremtidige ledere af det italienske Partito Nazionale Fascista. Evolas raceteori i »Sintesi di dotrina della Razza« (“Syntese af raceteori”) optog også den fascistiske diktator Mussolini, og de to mødtes til en samtale i 1940. Imens Anden Verdenskrig rasede udkom Evolas bog ”Grundskitser af den fascistiske raceteori,” og Evola anses for at være en af fascismens mest centrale raceteoretikere. Han har været dyrket af højreradikale lige siden, for eksempel af fascisterne i Gyldent Daggry.

Gud og folk: Soldatens bekendelse

Citatet, som Active Club Denmark henviser i deres Telegram-opslag, stammer fra den tyske bog; Gott und Volk: Soldatisches Bekenntnis (Gud og folk : Soldatens bekendelse) fra 1940 og er skrevet Hans Bloethner. Bogen er en personlig fortælling fra en ung soldat og dedikeret nationalsocialistisk aktivist, der voksede op i Tysklands politisk kaotiske Weimarrepublik. I bogen afvises den klassiske kristendom, der efter forfatterens opfattelse prædikener for meget næstekærlighed på bekostning af begreber som ære og den totale dedikation til ens eget folk. Dét, at tjene ens eget, folk og leve efter nationalsocialistiske æresbegreber, ophøjes i bogen til det mest guddommelige, der kan opnås, og som det der skal rejse Tyskland til storhed – til det guddommelige.

Men det er ikke kun teoretikere og filosoffer, som er inspirationskilder for Active Club Denmark. Også den menige nazistiske aktivist og soldat indgår i Active Club Denmarks portfolio af forbilleder. Således citerer Active Club Denmark fra den engelske udgave af bogen “Gud og folk: Soldatens bekendelse”, der udkom i 1940. Forfatteren til bogen var en overbevist nazist, og bogen er et forsvar af klassiske, nazistiske idealer.

Active Club har også brugt citater af Ernst Jünger, der i mellemkrigstiden udgav første verdenskrigs-romanen “I stålstormen”, som blandt andet dyrker den fascination af krigen og soldatens ultimative opgivelse af sig selv for fædrelandet, som nazisterne havde som central del af deres ideologi. Bogen kan ikke i sig selv læses som et nazistisk værk, men den blev meget populær blandt nazisterne og instrumentaliseret til at fremme deres krigsideologi.

Det er dog ikke “I stålstormen”, som Active Club Denmark citerer fra, men værket Der Waldgang (1951), på dansk ‘Skovvandring’. Da det udkom, blev det set som en art manifest for den revolutionære konservatisme. Active Club Denmark deler citatet sammen med introduktionen af en ”ACDK Hiking Division”, og det er værd at bide mærke i. Det ekstreme højre har, særligt i Tyskland, en lang tradition for en ideologisk dyrkelse af vandreturen.

Screenshot fra Active Club Denmarks Telegram-side.
Screenshot fra Active Club Denmarks Telegram-side.

I tiden før nazisternes magtovertagelse blev vandreturen dyrket som en særligt ophøjet praksis af nationalistisk-sindede unge, og under nazitiden blev vandreturen en vigtig del af blandt andet Hitlerjugend. Ideologisk kobles vandreturen med romantikkens periode, og den gøres til symbol på den modstand mod moderniteten, som er så central i fascistisk ideologi. Når Active Club Denmark specifikt taler om en ”hiking division,” kan det altså ikke blot ses som en hyggelig fællesaktivitet. Det må også forstås som koblet til deres fascistiske ideologi.

Kampsport i kommunale lokaler
En af de helt centrale aktiviteter i Active Club Denmark er kampsportstræning. Jævnligt deler gruppen videoer på deres officielle Telegram-kanal, hvor de træner kampsport, typisk i grupper på fem-otte personer.

Allerede før Active Club Denmark officielt blev lanceret, trænede personer fra personkredsen sammen med folk fra Generation Identitær ved flere lejligheder, blandt andet i Fælledparken i København. Active Club Denmark har også trænet udendørs i Farum.

Hovedparten af gruppens træninger foregår dog i kommunale lokaler. Redox’ kortlægning viser, at gruppen har trænet kampsport i blandt andet Østerbrohuset på Østerbro og Prismen på Amager, begge dele i Københavns Kommune. Desuden har de trænet i Glostruphallen i Glostrup Kommune samt Gladsaxe Kampsportssal i Gladsaxe Kommune. Det er således hovedstadsområdets kommuner, der lægger hus til, når den nazistiske gruppe træner kampsport.

På et af Active Club Denmarks Telegram-opslag kan man se de thaipads (puder), som gruppen træner med. De er blandt andet købt med penge, der er doneret af ‘danish nationalists’, lyder det. På en af puderne er der placeret et klistermærke med teksten: “The white race – the european identity”.

Men det er ikke kun i regi af Active Club Denmark, at medlemmerne træner. I et Telegram-opslag den 18. december lød det fra gruppens officielle profil: “In our club we emphasize martial arts and every member must at the very least be training some form of striking or grappling art, but ideally he practices both”.

Screenshot fra Active Club Denmarks Telegram-side. I midten ses Sigfred Agerbo Jensen med tre fingre i vejret.
Screenshot fra Active Club Denmarks Telegram-side. I midten ses Sigfred Agerbo Jensen med tre fingre i vejret.

Og det bliver der i det store hele levet op til. Redox’ research viser, at hovedparten af medlemmerne i Active Club Denmark træner i MMA-klubber eller indenfor andre kampsporter, primært i København og omegnskommunerne.

Nazisternes bånd til Nye Borgerlige
Da politiet tilbage i december stoppede og visiterede tre medlemmer af Active Club Denmark ved den franske ambassade, dukkede en interessant detalje op. I en af de politirapporter, som Redox har fået aktindsigt i, forklarer den 25-årige tilbageholdte mand sig:

“Afhørte forklarede, at de tilhørte en højrenationalistisk gruppe, som hed Active Club Denmark. Folk i gruppen kendte hovedsagligt hinanden fra Nye Borgerlige Ungdom, hvor mange var eller stadig er medlemmer.”

Udsnit af politirapporten.
Udsnit af politirapporten.

Den 25-åriges navn er anonymiseret i politirapporten, men takket være hans fødselsdag og en række andre personlige detaljer i rapporten kan Redox afdække, at der er tale om den 25-årige Jacob René Holck fra Hellerup. En aktindsigt hos Gladsaxe Kommune afslører, at det også var Jacob Réne Holck, der stod for bookingen af lokalet i Gladsaxe.

Udsnit af Active Club Denmark-medlemmet Jacob René Holcks booking hos Gladsaxe Kommune.
Udsnit af Active Club Denmark-medlemmet Jacob René Holcks booking hos Gladsaxe Kommune.

Jacob René Holck talte sandt, da han fortalte politiet, at en del af Active Club-folkene har baggrund i Nye Borgerlige Ungdom.

En af dem er Henrik Nielsen. Han er den 26-årige, der blev stoppet af politiet efter aktionen på Kongens Nytorv i december, hvor Jacob Reńe Holck også selv blev stoppet. Det har Redox fået bekræftet via hans fødselsdag og en række andre personlige detaljer i politirapporten.

Henrik Nielsen kommer fra Farum og var i februar 2020 med til at starte Nye Borgerlige Ungdoms lokalafdeling i Nordsjælland. På den stiftende generalforsamling blev han valgt som bestyrelsesmedlem af den nye forening. Efterfølgende stod han og resten af den nyvalgte bestyrelse offentligt frem i lokalavisen.

På Nye Borgerliges Ungdom Nordsjællands facebookside kan man se, at Henrik Nielsen tog aktivt del i lokalafdelingens aktiviteter. I marts 2021 havde foreningen et arrangement i Egebæksvang Skov, hvor menuen stod på pølser, snobrød og grillede skumfiduser, her deltog Henrik Nielsen. Året efter blev han genvalgt til afdelingens bestyrelse. I august 2023 blev der indkaldt der til ekstraordinær generalforsamling, efter lokalformanden havde meldt sig ud af ungdomspartiet. Resultatet af generalforsamlingen blev dog aldrig offentliggjort.

Da Pernille Vermund i januar foreslog, at Nye Borgerlige skulle nedlægges, valgte ungdomsporganisationen Nye Borgerlige Ungdom (NBU) at efterkomme ønsket.

Henrik Nielsen (i hvid tshirt) ses her ved en demonstration arrangeret af den identitære bevægelse IBÖ i Wien i 2021.
Henrik Nielsen (i hvid tshirt) ses her ved en demonstration arrangeret af den identitære bevægelse IBÖ i Wien i 2021.

Allerede før Nye Borgerlige Ungdom blev nedlagt var Henrik Nielsen dog begyndt at søge andre græsgange. Allerede i 2021 optrådte han på fotos fra flere af Generation Identitærs aktioner i København, men var også med gruppen til demonstrationer i både Paris og Wien. Samme år var han også med ved organisationens såkaldte ‘sommeruniversitet’.

Nævnes i terrorrapport
I sin årlige vurdering af den aktuelle terrortrussel mod Danmark har Politiets Efterretningstjenestes (PET) Center for Terroranalyse (CTA) også fået øjnene op for Active Club-fænomenet.

Som den eneste organiseringsform på den yderste højrefløj i Danmark er Active Clubs således nævnt ved navn i den netop udsendte årsrapport, hvor CTA offentliggør den officielle ”Vurdering af terrortruslen mod Danmark.” I rapportens sammenfatning om højreekstremisme fremhæves Active Clubs som værende et eksempel på tendensen til fysisk organisering udenfor den virtuelle verden. CTA skriver i sammenfatningen:

”I Vesten og Danmark etableres fx højreekstremistiske grupper, de såkaldte Active Clubs, der har fokus på kampsportstræning og dyrkelse af højreekstremistiske narrativer.”

Det er dog ikke den eneste gang Active Clubs omtales konkret i rapporten. I rapportens afsnit om “Udviklingen i Vesten” fylder Active Clubs ligeledes. CTA’s generelle beskrivelse af den højreekstreme udvikling i Vesten giver udtryk for en bekymring omkring den øgede sammenhæng mellem “onlineradikalisering” og en stigende tendens til mere målrettet og ”strategisk” fysisk samling for højreekstremister. CTA skriver i den anledning om Active Clubs:

”Generelt ses der i Vesten flere nye mindre grupper samt et øget fokus på fysisk træning og kapacitetsopbygning. Det sker fx gennem Active Clubs, der er en ny international organisationsform for højreekstremister, hvor små lokale grupper samles om kampsport, fysisk træning og dyrkelse af nationale og højreekstremistiske narrativer. Æstetikken indbefatter et mere mainstream visuelt udtryk, hvor medlemmer af Active Clubs fremstår veltrænede og stilbevidste, mens fx voldsforherligende æstetik og hagekors er sjældent forekommende.”

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

CTA vurderer desuden, at det er ”meget sandsynligt, at Active Clubs også kan appellere til personer, der ikke i udgangspunktet er højreekstremister, herunder i fx kampsports- og hooliganmiljøerne.”

Tendensen omkring fysiske Active Clubs vurderer CTA bunder i en højreekstrem virkelighedsopfattelse, hvor ”… højreekstremister forbereder sig på en forventet kommende krise og/eller et samfundskollaps og derfor har fokus på rekruttering, radikalisering og kapacitetsopbygning samt generel påvirkning af samfundet i en højreekstremistisk retning.”

Redox har kontaktet samtlige omtalte personer og organisationer for en kommentar. Ingen af dem har reageret på henvendelserne.

Tags: , , , , , ,