Gustav Kasselstrand er leder af Alternativ för Sverige (Foto: SvartPandra)

Afsløring: 200 svenske nynazister og ultranationalister på vej til København

På lørdag vil flere hundrede medlemmer af det svenske parti Alternativ för Sverige samles til valgkonference. Det sker i konferencecenter på Amager.

Publiceret den 11. marts 2019

Lørdag den 16. marts samles cirka 200 medlemmer og sympatisører af partiet Alternativ för Sverige til konference og fest i København. Arrangementet skal kickstarte partiets valgkamp frem mod EU-parlamentsvalget, der finder sted den 26. maj.

Alternativ för Sverige ledes af tidligere Sverigedemokrater, der enten er blevet ekskluderet eller selv gået fra partiet. De har bygget alliancer med blandt andre tidligere medlemmer af det nynazistiske Svenskarnas Parti, der lukkede i 2015, samt andre dele af det nynazistiske miljø i Sverige.

Redox kan nu afsløre, at de svenske nazister vil gennemføre deres konference på Comwell Konferencecenter, der er en del af Bella Center-komplekset på Vestamager. Efter konferencen er der middag og fest samme sted. Partiet har desuden formidlet mulighed for, at medlemmerne kan overnatte på et af de hoteller, der også ligger i messe- og konferencekomplekset.

Bred kreds af nazister
Initiativet til at danne Alternativ för Sverige blev taget af en gruppe tidligere medlemmer af Sverigedemokraternas ungdomsorganisation. Efter de havde taget magten i moderpartiets vigtige afdeling i Stockholm blev de ekskluderet af partitoppen omkring Jimmie Åkesson. Det blev starten på en stor udrensning, hvor Åkessons “Skåne-fløj” for alvor cementerede sin kontrol over partiets retning. De, der arbejdede for en anden retning, blev ganske enkelt smidt ud. Det kan du læse mere om her og her.

Men de ekskluderede forlod ikke politik. En gruppe unge eks-Sverigedemokrater lancerede i stedet et parti, der meget hurtigt flød sammen med den raceideologiske højreradikale bevægelse. Alternativ för Sverige tog navn efter det tyske parti Alternativ für Deutschland, der også har store overlap med naziscenen.

Det nye svenske parti har blandt andet tiltrukket tidligere medlemmer af de to nu lukkede partier Nationaldemokraterna og Svenskarnas Parti, ligesom medlemmer af den Hitler-hyldende bevægelse Nordiska Motståndsrörelsen er gået over til Alternativ för Sverige.

Sidste år kortlagde mediet Expo partiets kandidater op til det svenske valg. 28 af 44 granskede kandidater havde enten haft samkvem med nazimiljøet, delt nazistiske eller fascistisk propaganda på internettet eller skrevet positive kommentarer om raceideologiske grupper. Flere af kandidaterne havde spredt antisemitiske konspirationsteorier.

Valgkamp fra Danmark
Partiet fik 0,3 procent af stemmerne ved efterårets Riksdagsvalg i Sverige. Alligevel er partiet fulde af optimisme frem mod forårets EU-parlamentsvalg – og valgkampen lanceres i København.

“I Danmark bliver Alternativ för Sverige taget i mod med åbne arme. Samtlige lokaliteter vi har kontaktet ville gerne tage imod os. Men her i Sverige får vi blankt nej, fordi dem, der lejer lokaler ud, er bange for at få kritik i massemedierne,” siger partiformand Gustav Kasselstrand på partiets hjemmeside.

Redox har kontaktet Comwell Konferencecenter, hvor Alternativ för Sverige holder sin konference og fest. De har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

“Alle er velkomne”
Comwells pressemedarbejder Simon Verheij bekræfter overfor Redox, at Alternativ för Sverige-mødet skal afholdes i deres konferencecenter på Amager, men siger, at de ikke var opmærksomme på arrangementet før Redox’ henvendelse:

“Det er kun kommet os for øre, fordi at du har fundet ud af det og ringer og siger det”.

Comwell kommer dog ikke til at reagere på den nye viden om hvilket parti, der står bag arrangementet:

“Da det er et lovligt parti, kan vi ikke nægte dem adgang, uanset hvad man så måtte mene om dem,” siger han og fortsætter:

“Når man booker hos os er man hverken forpligtet til at fortælle, hvad det er for et møde eller hvem man er som organisation. Så længe man overholder de gældende love og regler, så kan vi ikke nægte ytringsfriheden eller forsamlingsretten. Hvis vi begyndte at nægte nogen adgang, uanset om vi synes om dem eller ej, så ville vi jo faktisk bryde loven.”

Comwells presseansvarlige oplyser desuden, at der ikke iværksættes nogen særlige forholdsregler i forbindelse med mødet, men siger, at hvis der er nogen af de ansatte med minoritetsbaggrund, som ikke har lyst til at arbejde på dagen, så finder hotellet “en løsning på det”.