Daniel Beattie – Generation Identitærs hemmelige bagmand

Techno-dj, graffitimaler, liberal debattør og venstreradikal aktivist. Daniel Beattie har oplevet lidt af hvert i den københavnske undergrund. Nu er han dukkeføreren bag Generation Identitær.

Publiceret den 20. marts 2019

10. juni 2018. Den massive hede har taget en smule af, men det er stadig varmt nok til, at de fleste går i shorts og tshirts. Det er søndag og mange bruger fridagen udendørs. En af dem er Daniel Beattie. Helt fri har han dog ikke. Han er på arbejde for sagen. Sagen, der for tre årtier siden var et anarkistisk samfund, senere blev et ultraliberalt samfund og i dag et etnisk og kulturelt homogent Danmark.

Derfor sidder han i skyggen af Ørstedsparkens store træer med en yngre mand og snakker om Generation Identitær, en nyfascistisk organisation, der det foregående års tid har fået fodfæste i Danmark. Strømningen har eksisteret i en række andre europæiske lande længe, men er først nu kommet til Danmark. Det skyldes blandt andet Daniel Beattie.

Den mand han mødes med er sympatisør af Generation Identitær. Efter en tids snak får den unge mand en bunke klistermærker i hånden og de to tager afsked ved Nørreport Station kort derfra.

Daniel Beattie og Generation Identitær-sympatisør i Ørstedsparken 10. juni 2018.
Daniel Beattie (med sort kasket) og Generation Identitær-sympatisør i Ørstedsparken 10. juni 2018.

Skyggelederen
Generation Identitær er officielt en ungdomsgruppe, hvor man skal være under 30 for at blive medlem. Inderkernen består af unge mellem 20 og 30, hovedsagligt mænd. Men én skiller sig ud. Daniel Douglas Beattie. En 47-årig mand, der i kulisserne styrer den nyfascistiske ungdomsorganisation.

Han deltager aldrig i gruppens offentlige aktioner og har aldrig offentligt vedkendt sig medlemskab. I facebookdiskussioner har han alligevel ofte taget Generation Identitær i forsvar og ofte ligefrem uddybet og forklaret deres politik.

I maj 2018 stod han frem med sin egen Youtube-kanal, ‘Storm over Europa’, hvor han i korte videoer fortæller om sine politiske synspunkter og forklarer begreber fra den identitære ideologi, som f.eks. den påståede “store befolkningsudskiftning”, ligesom han kritiserer myndighedernes indgriben overfor bevægelsen i Europa.

Youtube-kanalen blev opreklameret fra Generation Identitærs officielle facebookside, hvor Beattie bliver omtalt som “en ven af huset”. Men han er mere end det. Udover at være gift og samboende med Generation Identitærs talsperson Aurelija Aniulyte Beattie er Daniel Beattie organisationens mest dominerende figur. Det oplyser kilder i miljøet til Redox.

Lang rejse
Dem, der omgikkes Daniel Beattie i firserne havde ikke forestillet sig, at han ville havne i det højreradikale miljø. Fra slutningen af firserne til starten af halvfemserne var han nemlig en del af det autonome miljø, hvor han blandt andet kom i caféen Zapata i Blågaardsgade. Ifølge kilder, der kendte ham dengang, deltog han blandt andet i militante aktioner mod racistiske møder, ligesom han engagerede sig i solidaritet med det palæstinensiske folk. Han gled dog ud af miljøet og dukkede senere op på ultraliberale debatfora på internettet, først og fremmest liberator.dk og 180grader. Han debatterede også jævnligt på venstrefløjssitet modkraft.dk, hvor han gerne trollede debattråde, så de kørte helt af sporet.

I firserne var han også en del af den københavnske graffitiundergrund, hvor han blev kendt som Stikker-Roz, fordi han angiveligt havde stukket andre graffitimalere til politiet. Det ledte ifølge Redox’ kilder til en social eksklusion fra miljøet. Op igennem halvfemserne var han en del af det københavnske technomiljø, hvor han blandt andet var DJ på Klub Mantra, der var et populært sted i den hastigt voksende technoscene.

Efter tiden som liberal debattør har Daniel Beattie holdt lavere i profil i en periode, før han de senere år altså har kastet sig over den nyfascistiske, identitære ideologi.

“Puppet master”
Redox har igennem lang tid kortlagt Daniel Beatties relation til Generation Identitær. Vi har talt med en række kilder i og omkring det højreradikale miljø, og især to af dem er relevante.

Daniel Beattie (t.v.) ankommer til solidaritetsdemonstration for den tidligere English Defence League-leder Tommy Robinson. Han følges med en større gruppe medlemmer af Generation Identitær. På billedet ses Frederik Rye Skov (i midten) og Aurelija Aniulyte (til højre).
Daniel Beattie (t.v.) ankommer til solidaritetsdemonstration for den tidligere English Defence League-leder Tommy Robinson. Han følges med en større gruppe medlemmer af Generation Identitær. På billedet ses Frederik Rye Skov (i midten) og Aurelija Aniulyte (til højre).

Den ene person har mødt Daniel Beattie og Aurelija Aniulyte ved et arrangement på den yderste højrefløj. Kilden fortæller, at de to “fremstod som ledelsen” i Generation Identitærs ledelse.

Den anden er en person, der har deltaget i Generation Identitærs interne arrangementer. Personen fortæller til Redox, at Daniel Beattie udgjorde en del af organisationens ledelse og at Beattie åbenlyst var en af de mest aktive og styrende medlemmer af gruppen. Han kalder ham ligefrem “puppet master behind the scenes”. For ikke at afsløre kildens identitet kan vi ikke gå yderligere i detaljer med hvilke sammenhænge kilden har mødt Daniel Beattie i, men Redox har verificeret kildens udlægning ved hjælp af anden dokumentation.

På papiret
Redox har dog ikke kun mundtlige kilder, der bekræfter Beatties rolle i Generation Identitær. Han har selv bekræftet det på skrift flere steder.

Et af de steder er overfor Indsamlingsnævnet. 12. juli sidste år sendte Daniel Beattie en email til Indsamlingsnævnet, hvor han søgte om tilladelse til, at “Foreningen til bevarelse af europæisk identitet” kunne indsamle penge via deres hjemmeside og via mobile betalingsløsninger som f.eks. Mobilepay. Den ansøgning har Redox fået aktindsigt i.

“Foreningen til bevarelse af europæisk identitet” er Generation Identitærs juridiske forening. Generation Identitær er nemlig ikke selv oprettet som forening. Dækforeningen er registreret på Beattie og Aniulytes fælles adresse på Amager og oprettet i CVR med emailadressen “identitaerdanmark@gmail.com”.

Da foreningen søgte om indsamlingstilladelse, var det Daniel Beattie, der sendte emailen. Han står også som foreningens kontaktperson overfor Indsamlingsnævnet.

Collage fra ansøgningen til Indsamlingsnævnet. Øverste screenshot viser kontonummeret. Nederste screenshot viser, at Daniel Beattie er medansvarlig for indsamlingen.
Collage fra ansøgningen til Indsamlingsnævnet. Øverste screenshot viser kontonummeret. Nederste screenshot viser, at Daniel Beattie er medansvarlig for indsamlingen.

For at efterprøve om “Foreningen til bevarelse af europæisk identitet” er identitisk med Generation Identitær, sendte Redox’ en email til Generation Identitær fra en falsk identitet og tilbød at donere penge til Generation Identitær. I svaret sendte Generation Identitær sit kontonummer – det samme kontonummer, som Foreningen til bevarelse af europæisk identitet har opgivet til Indsamlingsnævnet. At de to navne dækker over samme organisation er der således ikke tvivl om.

Emailen fra Generation Identitær blev iøvrigt afsluttet med “Mvh Daniel, GI”.

Email fra Generation Identitær, hvor Daniel bekræfter deres kontonummer.
Email fra Generation Identitær, hvor Daniel bekræfter, at kontonummeret er identisk med dét, der optræder i ansøgningen til Indsamlingsnævnet.

Redox har forsøgt at forelægge oplysningerne i denne artikel for Daniel Beattie. Han smed røret på, da Redox ringede ham op.

Trods yderligere henvendelser på Facebook, sms, email og en telefonsvarerbesked er Daniel Beattie ikke vendt tilbage.

Heller ikke organisationens talsperson Aurelija Aniulyte Beattie har svaret på Redox’ henvendelse.