Martin Grønmark (yderst til venstre) ses her på Christiania-caféen Nemoland den 4. februar 2018, samme dag som DNB's demonstration i Nyhavn. (Foto: privat)

Den førerløse demonstration

Der er nu gået tre dage siden Det Nordiske Broderskabs mislykkede demonstration, men et centralt spørgsmål står stadig ubesvaret: Hvorfor dukkede arrangøren ikke op?

Publiceret den 7. februar 2018

I søndags forsøgte Det Nordiske Broderskab (DNB), en lille nazistisk organisation, at gennemføre en demonstration i København. Hovedparten af organisationen dukkede aldrig op og efterlod dermed det københavnske medlem Jørgen Grønhøj for sig selv.

Helt alene var Sydhavnsnazisten dog ikke, da han var omgivet af en massiv mængde politi, presse, moddemonstranter og den svenske nazist Dan Park.

Efterfølgende udråbte DNB’s leder, Sandy Steen Kristensen, Jørgen Grønhøj til skurken, der var skyld i, at resten af demonstrationen ikke var dukket op, og at marchen derfor blev afblæst.

Det skyldtes ifølge Sandy Steen Kristensen, at han og resten af hans selskab, der blandt andet talte den tidligere DNSB’er Martin Grønmark, ikke kunne få fat i Jørgen Grønhøj.

Senere har Sandy Steen Kristensen slettet en række vrede Facebook-opslag, hvor han sviner Jørgen Grønhøj til. I stedet har han i et nyt opslag givet udtryk for, at dagen var en “sejr” for DNB, og at “en lille sejr er bedre end ingen sejr”.

Men hvad skete der egentligt i søndags?

Ingen styr på tropperne

Problemerne opstod allerede et par dage før demonstrationen. Jørgen Grønhøj havde lovet at skaffe overnatning til de tilrejsende nazister fra Fyn og Jylland, men formåede ikke at løse opgaven.

Allerede dér blev vreden vakt hos Sandy Steen Kristensen. Han måtte i stedet indlogere sig på hotel sammen med en kammerat fra Nordjylland og en delegation på tre personer fra Odense, da de ankom til København.

Søndag formiddag skulle demonstrationen så finde sted. Jørgen Grønhøj begav sig alene til Mindeankeret ved Nyhavn, men mistede på vejen sin mobiltelefon – det var ihvertfald dét, han fortalte Ekstra Bladet.

Gruppen med Sandy Steen Kristensen kunne ikke få fat i Jørgen Grønhøj og valgte i stedet at tage på Christiania, hvor de satte sig med øl og joints til trods for, at Sandy var hovedarrangør af demonstrationen.

Her ses Sandy Steen Kristensen på Christiania i hvid uldtrøje sammen med de andre nazister fra DNB. (Foto: privat)

På Christiania blev nazisterne hurtigt genkendt. En gruppe af lokale fik tilslutning fra antifascister, der havde været til moddemonstration. De gjorde det klart, at DNB-nazisterne ikke var velkomne på Christiania, hvorefter Sandy og hans kumpaner forlod stedet. Samtidig rykkede politiet ind på fristaden, hvor de gennemførte en af de hyppige razziaer mod Pusher Street.

I Nyhavn kastede Jørgen Grønhøj som bekendt håndklædet i ringen. Han og Dan Park måtte hjælpes væk fra området, efter politiet havde tilkendegivet, at det ikke var trygt for dem at forlade stedet til fods. Rundt i området var over 200 antifascister fra moddemonstrationen spredt ud i mindre grupper.

DNB skifter navn

Efter demonstrationen har Sandy Steen Kristensen annonceret, at DNB har slået sig sammen med en anden gruppe og fremover kalder sig noget i stil med Aryan Strike-force DNB. Det helt nøjagtige navn, er svært at tolke på udmeldingerne. At Sandy Steen Kristensen har tænkt sig at fortsætte sit politiske engagement fremgår dog tydeligt.

På Facebook annoncerer Sandy Steen Kristensen, at den står 1-0 til DNB efter søndagens demonstration, og at gruppen har taget et nyt navn. (Foto: screenshot fra Facebook)

Redox har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Sandy Steen Kristensen til, hvorfor han og de andre nazister tog på Christiania i stedet for at deltage i den demonstration, han selv havde arrangeret. Han har ikke ønsket at stille op til interview.

Tags: , , , , , , , ,