På Bornholm hænger der mange steder valgplakater for René Birk Danielsson. (Foto: Researchkollektivet Redox)

DF-byrådsmedlem har fortid i Dansk Front

I dag sidder han i kommunalbestyrelsen på Bornholm for Dansk Folkeparti. Men tilbage i 00'erne var René Birk Danielsson aktiv i det nynazistiske netværk Dansk Front.

Publiceret den 17. november 2017

Hvem snakker om rent dansk blod? Vi snakker om hvidt blod… Et dansk pas gør ingen til dansker!.

Sådan lød det, da den unge René Birk Danielsson under brugernavnet ‘DanishVictory’ tilbage i 2005 skrev på Dansk Fronts debatforum, i daglig tale Front Forum.

Dansk Front var en nynazistisk organisation, der eksisterede fra 2002 til 2007. René Birk Danielsson var aktiv i organisationens københavnske afdeling i de tidlige år. Han var samtidig meget aktiv på netværkets debatforum på nettet, hvor han under navnene ‘Pinochet’ og ‘danishvictory’ hvor han skrev en lang række indlæg, hvori han bl.a. beskrev sit politiske ståsted således:

Fascist med sans for indvandrerproblemer.

Nazikoncert i Kolding

René Birk Danielsson nøjedes dog ikke med at være aktiv på Dansk Fronts internetside. I flere indlæg på Front Forum tilkendegiver han, hvordan han har deltaget i netværkets interne arrangementer, møder og fester. Han deltog desuden i Dansk Fronts koncert i Harte forsamlingshus ved Kolding i marts 2006. På scenen til koncerten stod en række svenske og tyske musikere, der bl.a. fremførte covernumre af kendte nazistiske bands.

I dag er René Birk Danielsson bosat på Bornholm, hvor han repræsenterer Dansk Folkeparti i kommunalbestyrelsen. Ved det kommende lokalvalg er han nummer to på kandidatlisten til kommunalbestyrelsen og nummer fem på partiets liste til regionsrådet i Region Hovedstaden. Ved kommunalvalget i 2013 blev René Birk Danielsson valgt ind i kommunalbestyrelslen for Det Konservative Folkeparti, men skiftede i 2015 til Dansk Folkeparti efter en kort periode som løsgænger.

Her demonstrerer Dansk Front i Svendborg den 10. juni 2006. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Da han var aktiv i Dansk Front, valgte han som mange andre, der var aktive på den tid, at få et selvvalgt telefonnummer – i hans tilfælde ét, der sluttede på 14 88. 14 er en henvisning til det nazistiske slogan ‘de 14 ord’ og 88 er en talkode for HH, hvilket står for ‘Heil Hitler’. Andre Dansk-Front folk havde telefonnumre, der sluttede på f.eks. 14 46, hvor 46 var talkombinationen DF – altså Dansk Front. I Réne Birk Danielssons emailadresse indgik dengang ordet ‘codreanu’, efternavnet på Corneliu Codreanu, der var leder af den ultranationalistiske og antisemitiske bevægelse, Jerngarden, i Rumænien i mellemkrigstiden.

“En uheldig teenageperiode”

Redox kontaktede René Birk Danielsson for at høre hvad hans tidligere engagement i Dansk Front.

“De fleste kan have haft en uheldig teenageperiode, hvor man prøver at finde sig selv og det er da absolut ikke noget jeg er stolt af. Jeg tager på det kraftigste afstand til det selskab. Jeg havde en afmagt overfor nogle ting, og det var noget nyt og spændende, og som så mange andre unge mennesker vil man jo gerne prøve at forandre verden. Da det gik op for mig, hvad det var for et selskab jeg var kommet i, så valgte jeg jo også at trække splitten,” siger han.

Han siger at han ikke længere har de holdninger, som han gav udtryk for i Dansk Front-tiden.

“Jeg var nok blevet influeret lidt af den omgangskreds der var, og hvis jeg havde syntes de ting, så havde jeg heller aldrig meldt mig ind i Dansk Folkeparti. Jeg kan kun på det kraftigste tage afstand til de udtalelser, og det er vel det man kan sige, at man har fået en finke af panden.”

Han siger til Redox, at han ikke kan huske at have deltaget i en Dansk Front-koncert, men han afviser det heller ikke.

René husker ikke, at navnet Codreanu indgik i hans emailadresse, men afviser det heller ikke:

“Jeg er ellers ret overbevist om at jeg har haft den samme mail i ret mange år. Jeg ved godt hvem han er, men hvad der ligger til grund for det, det er snart 15 år siden, det kan jeg ikke huske.”

Han tilføjer:

“Jeg havde en omtumlet periode i mine teenageår, det erkender jeg blankt og jeg kan helt ærlig ikke huske alle detaljer, det er snart halvdelen af mit liv, der er gået siden”.

Han kan heller ikke genkende telefonnummeret med de nazistiske talkoder, som ifølge Redox’ oplysninger har tilhørt ham:

“Det lyder fuldstændig langt ude, fuldstændig, det siger mig ingenting”.

Adspurgt om han dengang mente de ting, som talkoderne udtrykte svarer han:

“Nej, gudfanden har jeg aldrig nogensinde ment, en ting er at man har været forvirret og har omgåedes nogle mærkelige personager som teenager, men dét der lyder fuldstændig helt ude i hampen. Jeg står blankt ved, at jeg har lavet noget lort som teenager, men det dér lyder alligevel så grotesk, at det til trods for jeg har været langt ude, nej, det erindrer jeg på ingen måde”.

René Birk Danielsson har ikke informeret Dansk Folkeparti om sin fortid:

“Nej, for det er noget jeg har lagt bag mig, jeg omgås ikke nogen af de mennesker mere. Heg er flyttet til et dejligt sted i landet og prøver egentlig bare at influere mit lokalsamfund i den retning, jeg synes er bedst mulig.”

Han afslutter interviewet:

“Jeg havde en følelsesmæssigt omtumlet periode. Jeg ved, at jeg var i kontakt med nogle uheldige personager og det var noget jeg kom ud af, da jeg havde en snak med min famillie og det gik op for mig, hvad det var jeg var kommet ud i. Jeg står sådan set ved de ting jeg har lavet som teenager, men jeg kan kun tage skarpt afstand fra det, længere er den ikke.”

DF: “Et menneske der er blevet klogere”

Dansk Folkepartis Pressechef Poul Lindholm Nielsen siger om sagen til Redox:

“Da vi ikke har haft nogen problemer med ham, så må vi sige at han er så et eksempel på et menneske der er blevet klogere, så derfor lader vi nåde gå for ret, og sige han har dummet sig da han var ung og det er selvfølgelig beklageligt, men der skal også være mulighed for at folk kan blive klogere og forbedre sig.”

Han tilføjer:

“Vi skelner også meget på om det er det noget der er foregået lige netop nu mens han har været medlem hos os eller er det noget fra ungdommen eller noget der ligger før den periode hvor han blev medlem hos os, og det er klart, at vi kan ikke tolerere det, hvis han er medlem hos os og har kontakt til ekstreme grupper.”

Tags: , , ,