Jørgen Grønhøj heiler under Det Nordiske Broderskabs aflyste demonstration i februar i år (Foto: Redox)

Københavnsk nazist dømt for grov vold, trusler og våbenbesiddelse

Knivtrusler og flaskevold har netop sendt et tidligere medlem af Danmarks Nationale Front i fængsel i fem måneder. Han har tidligere demonstreret med For Frihed.

Publiceret den 16. oktober 2018

Den 48-årige nazist Jørgen Grønhøj, der har været aktiv i Danmarks Nationale Front og senere Det Nordiske Broderskab, blev 5. oktober idømt fem måneders ubetinget fængsel. Det sker efter to voldsomme episoder i januar i år.

“Kunne ikke lide udlændinge”

I sagens første forhold var Jørgen Grønhøj tiltalt for at have kastet en flaske i hovedet på en mand foran stofindtagelsesrummet H17 på Halmtorvet i København. Det mente anklagemyndigheden skulle takseres som grov vold og det var Københavns Byret enig i.

Episoden fandt sted den 5. januar, da Grønhøj sad med en gruppe andre personer og drak på gaden. En dengang 39-årig mand henvendte sig til gruppen. I retten forklarede Grønhøj, at han “kunne ikke huske, hvad skænderiet handlede om, men tiltalte (altså Grønhøj, red.) kunne ikke lide udlændinge.” Grønhøj forklarede i retten, at han kastede en ølflaske i hovedet på manden, der pådrog sig en syv centimeter lang flænge i panden. Derefter blev der slagsmål, hvor den forurettede ifølge vidner overmandede Grønhøj og slog Grønhøj flere gange i hovedet. Det kostede den forurettede en dom for simpel vold og 60 dages fængsel.

På Facebook har Jørgen Grønhøj flere gange pralet med sit overfald. 19. september skrev han f.eks. “Jeg er så heldig at nu er jeg sigtet for vold mod ** (navn fjernet af Redox, red.) en led satan der går og seglet stoffer på Vesterbro det gør at jeg ikke er til rådighed det næste år tænker jeg hygge retten d.21/9 og så indkaldt til afsoning inden 30 dag god dag de kan bøje mig aldrig knække mig Hill 88 464”. Talkoden til sidst betyder henholdsvis “Heil Hitler” og “Danmark for Danskerne”.

Dagen efter skriver han: “Vil lige benytte dagen før dommen kommer er sku lidt nervøs om hvor længe jeg nu skal afsone for at stå ved min holdning. DFD”. DFD er også en forkortelse for “Danmark for Danskerne”.

Anklagemyndigheden tiltalte ikke Grønhøj for racistisk motiveret vold.

Knivtrusler på natcafé

I sagens andet forhold, der er fra 30. januar i år, var Jørgen Grønhøj tiltalt for at have truet en anden mand med kniv på natcaféen Sundholm på Amager. Den forurettede, der ikke kendte Jørgen Grønhøj, havde dagen forinden set Grønhøj prale med en masse knive i sin taske, ligesom Grønhøj var kommet med en række racistiske udtalelser og generelt havde fremstået aggressiv. Om morgenen havde Jørgen Grønhøj stadig været ophidset og satte sig ned ved et bord ved siden af forurettede. Derefter trak Grønhøj en kniv og gik frem mod den forurettede. Her trådte en tredje person dog imellem og fik afværget episoden.

Da politiet kom fandt de tre køkkenknive i Jørgen Grønhøjs Hus Forbi-taske. I retten forklarede han, at han er kok og havde dem med sig, fordi han er hjemløs. Senere under retsmødet oplyste han dog, at han er førtidspensionist. Retten valgte at dømme ham for ulovlig våbenbesiddelse for de tre knive.

De seneste ti år er Jørgen Grønhøj idømt fængselsstraffe ihvertfald fire gange, herunder flere sager om vold, våben og tyveri.

Jørgen Grønhøj (i rød-hvid hue) under en For Frihed-demonstration. (Foto: Redox)

Nazist marcherede med For Frihed

For et par år siden var Jørgen Grønhøj aktiv i Danmarks Nationale Front. Han deltog blandt andet i organisationens mislykkede demonstration på Christiansborg Slotsplads i 2014. Sidenhen har han deltaget i For Friheds demonstrationer.

I februar i år var han den ene af to deltagere ved minigruppen Det Nordiske Broderskabs fiaskodemonstration i København. Det kan du læse mere om her.

Tags: , , , ,