Fra dundersucces til månedlige minimandagsmarcher
2015 blev året med det højeste antal højreradikale demonstrationer siden Anden Verdenskrig. På trods af en superstart sluttede året som en skuffelse for Pegida.
Publiceret den 29. december 2015
Højrefløjens aktiviteter i 2015 har været domineret af Pegida-demonstrationer, både i hovedstaden og provinsen. Det importerede koncept, der har sit udspring på den tyske højrefløj, har gjort 2015 til det år, der har budt på flest højreradikale demonstrationer i Danmark siden besættelsestiden. Men bevægelsen har nået et nyt lavpunkt med svigtende deltagerantal, aflyste demonstrationer og udskiftning af talspersonen.
I starten af 2015 blev det tyske demonstrationskoncept, PEGIDA, importeret fra Tyskland til Danmark. I Danmark er ideen blevet kopieret af tre forskellige initiativer.
Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) med Anders Gravers i spidsen gennemførte Danmarks første PEGIDA-inspirerede demonstration i Haderslev den 5. januar under parolen “Ikke mere Islam”.
Det andet initiativ blev startet af Carsten Thrane i København. Han indkaldte i første omgang til en ”solidaritetsmarch med PEGIDA-bevægelsen i Dresden”. Thrane blev dog, før demonstrationen fandt sted, skiftet ud som arrangør. I stedet for Thrane indtrådte den tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Nicolai Sennels. Ved samme anledning blev initiativets navn ændret til det noget kortere PegidaDK eller blot Pegida.
Det tredje og mindste initiativ, Pegida Århus, udsprang af Pegida i København. Århus-gruppen opnåede dog aldrig den store tilslutning og kastede i håndklædet i ringen efter blot tre demonstrationer. De begrundede beslutningen med, at ”modstanden var for stor”.
I alt gik den yderste højrefløj på gaden 60 gange i år.
SIAD på turne
Talsmanden for Pegida Århus, Daniel Holm, har dog personligt ikke helt opgivet demonstrationskonceptet. Efter Pegida Århus’ lukning tilsluttede han sig i stedet SIADs demonstrationsturné, der med start i januar, hver 14. dag demonstrerede i en ny by.
SIAD har igennem de sidste ti år forsøgt at starte en folkebevægelse mod islam gennem jævnlige demonstrationer, der oftest har haft meget lave deltagerantal. Derfor var det en forholdsvis stor succes for SIAD, at der ved deres første to demonstrationer i 2015 i henholdsvis Haderslev og Esbjerg var op mod 100 deltagere. Siden er deltagerantallet dog vendt tilbage til udgangspunktet og nogle af de senere demonstrationer har ikke tiltrukket mere end fem-seks deltagere.
Den senere tids manglende tilslutning er formentligt en af årsagerne til, at SIAD tilsyneladende har mistet gejsten. Demonstrationsturneen er nemlig stoppet uden nogen videre forklaring. Deres sidste Pegida-inspirerede demonstration blev afholdt i Odense den 31. august.
I september forsøgte SIAD sig i stedet en kombination af en demonstration og fernisering for Stop Islamisation of Americas (SIOA) Muhammedkarikaturer i København. På trods af et ellers stort politi- og presseopbud blev arrangementet en stor fiasko.
Siden oktober har SIAD holdt en række Luk grænsen-demonstrationer i grænseområdet, der kan ses som en videreførsel af deres Pegida-inspirerede manifestationer. SIAD’s næste Luk grænsen-demonstration er i Kruså den 9. januar.
60 gange gik den yderste højrefløj på gaden i 2015.
Pegida i København
Det københavnske Pegida har siden januar demonstreret i byen hver mandag med undtagelse af en demonstrationsfri anden påskedag samt sommerpause i juli måned. Pegida har i løbet af året haft svingende tilslutning. Deres første demonstration tiltrak omkring 250 deltagere, men allerede ugen efter var deltagerantallet faldet til 55. Ved de følgende demonstrationer faldt deltagerantallet yderligere. Efter skudattentaterne ved Krudtønden og synagogen i Krystalgade steg deltagerantallet ved Pegidas demonstrationer igen, og demonstrationerne blomstrede op igen. De samlede dog aldrig over 70 deltagere.
Gruppen bag Pegida besluttede i forbindelse med påskepausen at relancere demonstrationerne. Det gjorde de ved at nedlægge sig selv, for derefter at genopstå under det nye navn “For Frihed”, formodentlig som et led i gruppens forsøg på at legitimere sig selv, som en slags moderne frihedskæmpere.
Læs også: For Friheds forsøg på at bygge en folkebevægelse slog fejl
Her i efteråret er der sket flere ændringer i For Friheds mandagsdemonstrationer. I september måned blev det annonceret, at de ugentlige gå-ture ville blive erstattet af en demonstration den første mandag i måneden. Det er dog ikke alle For Friheds støtter, der forstod denne besked, hvilket ihvertfald en gang har medført, at demonstrationsdeltagere er gået forgæves om mandagen.
Senest blev det så før For Friheds demonstration i oktober annonceret, at den hidtidige talsperson, psykologen Nicolai Sennels, stopper som arrangør og talsperson og i stedet overlader posten til en af de faste talere ved demonstrationerne, Tania Groth. Sennels berettede kort før jul, at han igen har meldt sig ind i Dansk Folkeparti, som han meldte sig ud af i forbindelse med opstarten af Pegida.
En faktor i skiftet af demonstrationsfrekvens er, at For Friheds demonstrationer siden sommerpausen har haft et kraftigt dyk i deltagerantallet. Flere demonstrationer har talt mindre end tyve deltagere. Det er bl.a. et resultat af, at Nicolai Sennels har bedt medlemmer af det nynazistiske Danskernes Parti om at blive væk fra demonstrationerne. Den udmelding har medført stor vrede fra de partimedlemmer, der ellers var faste deltagere ved demonstrationerne.
For Frihed har endnu ikke offentliggjort datoer for aktiviteter i det nye år, men antyder på deres facebook-profil, at de vil fortsætte med deres demonstrationer.
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.