I midten, bærende på banneret, ses Lars Martin Erichsen fra Danskernes Parti ved For Friheds demonstration den 29. juni 2015.

For Friheds forsøg på at bygge en folkebevægelse slog fejl

Efter en måneds sommerpause starter den danske Pegida-klon ‘For Frihed’ på mandag igen sine ugentlige demonstrationer i København. Bag den moderate islamkritiske facade gemmer organiserede racister og nazister sig.

Publiceret den 7. august 2015

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Siden 19. januar har netværket ‘For Frihed’ hver mandag marcheret i det centrale København under paroler mod ‘den snigende islamisering af Vesten’. Med tilsyneladende moderate paroler har de forsøgt at skabe en bred folkebevægelse. Forsøget er dog slået fejl og i stedet er For Frihed blevet samlingsplads for de mest yderligtgående racistiske og nazistiske organisationer i Danmark.

Over 23 mandage har For Frihed, der indtil marts kaldte sig Pegida eller Pegidadk, samlet cirka 40-50 personer hver uge. Den første demonstration samlede 240 deltagere, men derfra gik det ned ad bakke og siden februar har de kun en gang samlet mere end 50 deltagere. Det hidtil laveste deltagerantal er 23.

Nysprog på den nationalkonservative scene

For Frihed gentager mandag efter mandag, at forsamlingen ikke er racistisk og påstår i samme åndedrag selv at kæmpe mod racisme. Blandt initiativtagerne og de faste deltagere er mange dog personer med tæt tilknytning til kendte og selverklærede racistiske grupperinger. Det efterlader spørgsmålet: Er Pegida ikke racister?

For Frihed har, i lighed med andre nationalistiske grupperinger, taget new speak (nysprog, red.) til sig i deres kommunikation.

Hos For Frihed ses nysproget i deres anvendelse af symboler, sange og paroler, der normalt associeres med en langt mere midtersøgende og, endda, venstreorienteret politik.

Pegida skilter således til deres mandagsdemonstrationer med slagord som fx “For Ligestilling” og “Nej til vold og racisme”. På deres skilte og bannere er der malet en variation over symbolet “hagekors i skraldespand” – i stedet for blot afbilde hagekorset afbildes bl.a. også AFA-logoet og symbolet for Islamisk Stat. Samme symbol bruges også på For Friheds facebookside. Ved mange af demonstrationerne synger forsamlingen Nordal Griegs “Kringsatt av Fiender”, der ellers traditionelt bruges af den antifascistiske bevægelse herhjemme.

Talerne ved For Friheds demonstrationer handler ofte om at bevare frihed og skabe tryghed. Fraserne om frihed og tryghed kommer i samme åndedrag, som der opfordres til at begrænse friheden for dem, som For Frihed opfatter som en trussel. Talerne har altid et “men”: at friheden og trygheden er truet af islam og muslimer.

Jørgen Karsten Sinkovits (med skiltet) og Jonas Holtet Bolvig omringet af politi ved For Friheds demonstration den 23. marts 2015.

For Frihed forsøger gennem anvendelsen af symbolik og paroler, der ellers kendes fra den modsatte ende af det politiske spektrum, at give deres antimuslimske holdninger et spiseligt udtryk. Forsøget på at skabe denne kobling virker som et forsøg fra For Friheds side, på at understøtte deres påstand om at forsamlingen dels ikke er racister og dels at de er begyndelsen til en folkelig bevægelse. Vurderet på antal kan det sidste hurtigt afvises. Vurderet på hvem deltagerne er, er konklusionen en helt anden.

Kendte racister og nazister ved For Friheds demonstrationer

I indkaldelserne til For Frihed danske demonstrationer, gøres der meget ud af at understrege at talerne og deltagerne ikke er racistiske. Alligevel er der blandt de faste deltagere flere personer, der er kendt fra nynazistiske og racistiske organisationer.

Vi har valgt at fremhæve en række af de interessante personer ved For Friheds mandagsdemonstrationer. Billedet der viser sig, er langt fra det skønmaleri om almindelige ‘bekymrede danskere’, som Nicolai Sennels så ihærdigt prøver at male.

For Frihed er, som nedenstående oversigt dokumenterer, et sammenrend af folk fra den yderste højrefløj. Manifestationerne er blevet et forum hvor Dansk Folkeparti-støtter, nationalkonservative, rabiate racister, voldsmænd og nazister mødes og dyrker deres fælles had til muslimer.

Nicolai Sennels livestreamer fra For Friheds demonstration den 25. maj 2015 med sin hjemmelavede selfiestang.

Nicolai Sennels er initiativtageren bag For Frihed. Han fremstår som det primære ansigt udadtil. Nicolai Sennels er ansat som skolepsykolog i Københavns Kommune. Han har tidligere været byråds- og folketingskandidat for Dansk Folkeparti i henholdsvis Lollands Kommune og Sjællands Storkreds. Sennels har også været fast skribent på den højreorienterede og islamofobiske blog Uriasposten.

Han har flere gange gjort sig bemærket med stærkt antimuslimske som f.eks. ved at omtale muslimer som “en kræft, der allerede gnaver på alle vital dele af vores samfund” samt følgende citat: “Som […] psykolog […] kom [jeg] til den konklusion, at islam og muslimsk kultur har visse psykologiske mekanismer, som skader folks udvikling og øger kriminel opførsel”.

Jørgen Karsten Sinkovits (t.v.) og og Christian Frei fulgtes hjem efter For Friheds demonstration den 4. maj 2015.

Christian Frei optræder i flere sammenhænge som talsmand for For Frihed og har ageret taler ved nogle af demonstrationerne. Christian Frei og Nicolai Sennels udgør den absolutte kerne i For Frihed.

Christian Frei har også bånd til Dansk Folkeparti. Under Folketingsvalget 2015, var Christian Frei med til at opsætte valgplakater og uddele valgmateriale for Peter Skaarup. Han deltog også i Dansk Folkepartis valgfest på Christiansborg og optrådte efterfølgende i Aftenshowet i et indslag om DF’s vælgere.

Jørgen Sinkovits er en af de faste deltagere ved For Friheds demonstrationer. Han har et nært forhold til Nicolai Sennels og har blandt andet ageret chauffør når Sennels skulle transporteres frem til Axeltorv.

Jørgen Karsten Sinkovits pacificeres af politiet ved For Friheds demonstration den 23. marts 2015.

Jørgen Sinkovits var til For Friheds demonstration den 23. marts 2015, involveret i en voldelig konfrontation med nogle moddemonstranter. Jørgen Sinkovits kom op og toppes med en antiracist, hvorefter han begyndte at slå og sparke løs. Politiet greb hurtigt ind og pacificerede ham. På videomateriale som Redox er i besiddelse af, fremgår det blandt andet, at han under tumulten slår en civilklædt betjent i hovedet.

Nicolai Bansø Boesen med solbriller og Philip Traulsen i grå trøje ved For Friheds demonstration den 27. april 2015.

Nicolai Bansø Boesen og Philip Traulsen er gamle kendinge fra den yderste højrefløj i Danmark og er en del af den faste Pegida-skare. De opsøger gerne konfrontationer og har været aktive i Dansk Front, Frie Danske Nationalister, Danmarks Nationale Front, Danskernes Parti og Danish Defence League.

Efter For Friheds demonstration den 27. april 2015, var Nicolai Bansø Boesen og Philip Traulsen involveret i et voldeligt sammenstød. Efter demonstrationen var de på vej væk i et S-tog, hvor de stødte på tre antifascister. Herefter udviklede situationen sig til vold. Politiet var hurtigt på stedet og anholdte alle de involverede.

Philip Traulsen og bag ham Nicolai Bansø Boesen bliver anholdt efter For Friheds demonstration den 27. april 2015.

Både ved Ungdomshusets rydning på Nørrebro den 1. marts 2007 og ved Stop Islamiseringen Af Danmarks demonstration den 21. oktober samme år, blev Nicolai Bansø Boesen og Philip Traulsen præventivt anholdt, fordi politiet mente, at de var på vej i slagsmål. De to deltog iøvrigt begge ved det militante nazinetværk Blood & Honours koncert ved Amnitzbøll udenfor Kolding i april 2008.

Philip Traulsen og Nicolai Sennels hilser på hinanden ved For Friheds demonstration den 23. marts 2015.

Jonas Holtet Bolvig var i lang tid en fast del skaren omkring For Frihed. Jonas Holtet Bolvig har tidligere deltaget ved demonstrationer af Stop Islamiseringen af Danmark og Danish Defence League. Til For Frihed har han primært fulgtes med Nicolai Bansø Boesen og Philip Traulsen. Redox har tidligere dokumenteret, at Jonas Holtet Bolvig har en hagekorstatovering på siden af kroppen.

Jonas Holtet Bolvig holdes tilbage af en betjent ved For Friheds demonstration den 23. marts 2015.

Den 16. marts 2015 slog Jonas Holtet Bolvig en antiracistisk moddemonstrant i hovedet ved en Pegida-demonstration.

Det skete da moddemonstranten gik ind på Axeltorv og råbte af For Frihed. Jonas Holtet Bolvig er derefter hurtig til at angribe og slår moddemonstranten i hovedet. Historien bekræftes af Redox’s egen fotograf og en anden kilde der var til stede ved demonstrationen.

Her slår Jonas Holtet Bolvig en moddemonstrant i hovedet ved For Friheds demonstration den 16. marts 2015.

Jonas Holtet Bolvig udtaler til Redox at han blot skubbede demonstranten i hovedet. Han fortæller også, at han har afsonet en dom de sidste fire måneders tid og at det er årsagen til at han har været fraværende fra For Friheds demonstrationer.

Andreas Place Lemvigh Larsen (i camouflagebukser) og Sebastian Skallsø ankommer til For Friheds demonstration den 16. marts 2015.

Sebastian Skallsø og Andreas Place Lemvigh Larsen er venner og deltager i For Friheds demonstrationer sammen. Under demonstrationerne går de primært sammen med Nicolai Bansø Boesen, Philip Traulsen og Jonas Holtet Bolvig. De har flere gange fulgtes med denne kerne til og fra demonstrationerne.

På det seneste har Sebastian Skallsø iført sig sorte motorcykelhandsker, der har hårde plastik knoer, ved demonstrationerne. Dette er til trods for at han bruger S-toget som transportmiddel til og fra demonstrationerne.

På hans offentligt tilgængelige Facebookside har Sebastian Skallsø blandt andet publiceret et billede af et jernkors med teksten “14-88”. 14-88 er en nazistisk talkode, hvor 88 står for Heil Hitler.

I læderjakken ses Jakob “Arne” Winther Nielsen ved For Friheds demonstration 25. maj 2015.

Jakob “Arne” Winther Nielsen har også været med siden starten af For Frihed. Han er ikke tidligere set i højreradikale sammenhænge, men har ved For Frihed-demonstrationerne blandt andet fulgtes med kredsen af organiserede nynazister. Jakob “Arne” Winther Nielsen tilhører et miljø af unge mennesker, heriblandt en del punkere og metallere, der hænger ud og drikker øl i Kongens Have og på Nytorv i København. Igennem dette miljø omgås han blandt andet unge med berøring med det venstreorienterede miljø.

Nazisten André Eiby ved For Friheds demonstration den 16. marts 2015.

I januar 2014 stod nazisten André Eiby bag en demonstration under navnet “Gi’ på munden i Korsør”. Det var en erklæret voldelig demonstration mod beboere på Motalavej i Korsør, der havde en anden etnisk herkomst end dansk. Samme år deltog han ved to demonstrationer under den nazistiske gruppe Danmarks Nationale Front. Det skabte også en del debat i offentligheden, da han sammen med Morten Storm senere på året, deltog i et arrangement hos Trykkefrihedsselskabet på det bornholmske Folkemøde.

André Eiby var i en periode en flittig deltager i For Friheds demonstrationer. Han var meget aktiv og opsøgende, og var flere gange med til at bære frontbanner og holde megafonen for talere.

Nazisten Michael Brix, der er bosat i Sydhavnen, er medlem af det nazistiske Danmarks Nationale Front. Han deltog blandt andet ved DNF’s demonstration på Christiansborg Slotsplads 10. maj 2014.

Michael Brix (grøn jakke) i DNF’s demonstration på Christiansborg Slotsplads den 10. maj 2015.

Den 8. februar 2014 angreb Michael Brix en person ved en antiracistisk demonstration i Sydhavnen. Demonstrationen var ude og fjerne nazistiske klistermærker fra bydelen, da Michael Brix dukkede op. Overfaldet endte med at han selv blev overmandet og flygtede op i sin lejlighed. Hvorefter han skød efter antiracisterne med et hardball-gevær. Han deltog i For Friheds demonstration den 9. marts 2015. Nogle tilskuere råbte antiracistiske slagord mod forsamlingen og Michael Brix kvitterede med at heile af dem.

Her ses Michael Brix heile ved For Friheds demonstration den 9. marts 2015. Grafikken stammer fra Facebook.

 

Den tidligere socialdemokrat Carsten Thrane ved For Friheds demonstration den 29. juni 2015.

Carsten Thrane er tidligere socialdemokrat, men er nu landet hos Dansk Folkeparti, og opfordrede på sin Facebook-profil folk til at stemme på Kristian Thulesen Dahl ved FV15.

Oprindeligt var han initiativtager til den danske afdeling af Pegida. Han trak sig dog fra initiativet, før den første demonstration. Selvom han ikke organisatorisk har noget med Pegida og For Frihed at gøre, har han alligevel deltaget ved flere af demonstrationerne. Carsten Thrane poserer også på et billede med Dan Park på sin facebookprofil.

Kristian Kjærullf (i kørestol) og Lars Martin Erichsen ved For Friheds demonstration den 11. maj 2015.

Lars Martin Erichsen og Kristian Kjærullf har også deltaget i demonstrationerne. De er henholdsvis nuværende og tidligere medlem af det nynazistiske Danskernes Parti.

Kristian Kjærulff meldte sig sidste år ud af Danskernes Parti efter at have fået smadret sin bil. Det er dog tydeligt at Kjærullf stadig nærer sympati for sagen og plejer omgang med sine gamle kammerater. Dette er til trods for, at Kjærulff uopfordret henvendte sig til Redox for at meddele, at han var stoppet som politisk aktiv. Med egne ord ville Kjærulff ikke længere “deltage i noget som helst”.

I midten, bærende på banneret, ses Lars Martin Erichsen fra Danskernes Parti ved For Friheds demonstration den 29. juni 2015.

Lars Martin Erichsen har før været i offentlighedens søgelys, for at skrive rabiate og voldsforherligende indlæg på Facebook. Således skrev han i 2013 på sin Facebook-profil “Jeg er gået i gang med at polere mine støvler. De skal være fine og skinnende. Klar til den dag jeg forhåbentlig får mulighed for at sparke en landsforrædder eller et muslimsvin, hårdt i pæren.”

Og til en artikel kommenterede han “KKK skal på banen igen. Sådan en pissefræk n*****-snude skal satme op og dingle” (censureret af Redox).

Fra venstre ses Brian Jensen fra Danskernes Parti sammen med Nicolai Boesen. Nicolai er her i gang med at fotografere moddemonstranter ved For Friheds demonstration den 30. marts 2015. Begge har en fortid i bl.a. Dansk Front.
Eyvind Kristian Dekaa (forrest i rød jakke) filmer ved For Friheds demonstration den 4. maj 2015.

Eyvind Kristian Dekaa er fast amatørfotograf og -filmfotograf ved demonstrationerne. Hans aktivitet begrænser sig ikke bare til mandagene. Han har også hjulpet med at producere et videointerview, som blev lagt op på For Friheds Youtube-kanal.

Her ses Christian Frei og Tania Groth. Tania er fast deltager og holder ofte taler ved demonstrationerne.
Her er det Torben Mark Pedersen med kamera ved For Friheds demonstration den 25. maj 2015.

Politikeren Torben Mark Pedersen, der er medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse, er også fast deltager ved demonstrationerne. Han har flere gange fotograferet moddemonstranter. Nogle af Torben Mark Pedersens billeder er efterfølgende endt på Uriasposten.

Peter Seier Christensen (i lysegrå jakke) ved Pegida Sveriges demonstration i Malmø den 27. juni 2015. (Fotograf: Victor Pressfeldt)

De seneste måneder har Peter Seier Christensen bevæget sig ind i inderkredsen af For Frihed-bevægelsen. Han har holdt tale ved søsterorganisationen Pegida Sveriges demonstration i Malmö. Endvidere bruger han sin offentlige facebookside som platform for sine debatindlæg, der især kredser om indvandring og venstrefløjen. I starten af juli deltog han i den nationalkonservative endagsfestival Mosbjerg Folkefest i Østjylland.

Peter Seier Christensen sidder i bestyrelsen for Det Konservative Folkeparti i Hørsholm i Nordsjælland. Han førte i foråret valgkamp for partiets lokale folketingskandidat Pernille Vermund, men hun kom ikke ind.

Dan Park (med hue og plasticpose) holder For Friheds banner ved demonstrationen 23. marts 2015.

Den svenske nazisympatisør Dan Park, har også deltaget i For Friheds demonstrationer i København. Dan Park skabte stor medieomtale både i Sverige og Danmark, da hans racistiske plakater blev forbudt i Sverige. Trykkefrihedsselskabet inviterede ham blandt andet til at udstille på Christiansborg. Dan Parks nazistiske sympatier er tydelige.

Her optræder Dan Park på et billede med ungarske nazister fra Blood & Honour.

Jakob “Arne” Winther Nielsen og Eyvind Kristian Dekaa har ikke ønsket at udtale sig. Nicolai Sennels, Christian Frei, Jørgen Karsten Sinkovits, Philip Traulsen, Nicolai Bansø Boesen, Sebastian Skallsø, Andreas Place Lemvigh Larsen, André Eiby, Michael Brix, Carsten Thrane, Lars Martin Erichsen, Kristian Kjærullf, Tania Groth, Torben Mark Pedersen, Peter Seier Christensen og Dan Park har ikke besvaret vores henvendelser.

Ligger du inde med yderligere oplysninger om For Frihed eller personerne, der deltager i For Friheds demonstrationer, så hører vi gerne fra dig. Skriv en mail til redox@redox.dk, alle informationer har interesse.

Tags: , , , , , , , ,