Her ses demonstranter fra For Frihed på Gammeltorv den 9. november 2017, hvor overfaldet skete. (Foto: Researchkollektivet Redox)

For Frihed-aktivist overfaldt Redox-fotograf med brændende fakkel

Torsdag aften blev en fotograf fra Redox udsat for et overfald, da han dækkede en For Frihed-demonstration i København. Angrebet er politianmeldt.

Publiceret den 9. november 2017

Forbrænding på højre hånd, brændte hår og brændmærker på jakken. Det var resultatet, da en fotograf fra Researchkollektivet Redox tidligere torsdag aften blev overfaldet af en person fra inderkernen i den højreradikale gruppe For Frihed, der tidligere kaldte sig PEGIDA.

Angrebet skete, da fotograf Rasmus Preston dækkede For Frihed på Gammeltorv i indre København, hvor cirka 15 demonstranter gennemførte en uannonceret minidemonstration. Det skete i anledning af Krystalnatten. For Frihed, der ellers ofte har haft deltagelse af nazister fra bl.a. Danmarks Nationale Front og Danskernes Parti, gik efterfølgende til synagogen i Krystalgade. Her deltog den højreradikale gruppe i Det Jødiske Samfund i Danmarks markering af årsdagen for de antisemitiske pogromer i Tyskland i november 1938.

Men på vejen mellem Gammel Torv og Krystalgade passerede de Rasmus Preston, der stod på vejen ud for Gammeltorv og fotograferede. Han fortæller om hændelsesforløbet:

“Jeg står på vejen, mens de passerer på fortorvet. En af de faste deltagere i For Friheds demonstrationer går ud på vejen og direkte hen mod mig. Så stikker han en tændt fakkel op i ansigtet på mig. Jeg tager billeder, så mit kamera og min højre hånd blokerer heldigvis delvist, så jeg ikke får faklen i øjnene. Der er gløder ud over mig, og jeg sparker ham, så jeg kan komme på afstand, og skynder mig så væk.”

Rasmus Preston har været på skadestuen, hvor hans skader er dokumenteret. Overfaldet er efterfølgende blevet politianmeldt.

Det er langt fra første gang, at For Frihed-aktivister udøver vold i forbindelse med netværkets demonstrationer. Du kan se vores gennemgang af en række af tilfældene her: Vold og trusler i For Friheds kølvand.

Redox følger sagen tæt.

Tags: , , ,