En af skribenterne på Document.dk skulle have været bloggeren og provo-kunstneren Uwe Max Jensen (t.v.). Her ses han sammen med Uriaspost-bloggeren Kim Møller (t.h.), som fotograferer en antiracistisk demonstration på Rådhuspladsen i Århus i 2009. (Foto: Redox)

Fusionsfiasko for Uriasposten

En storstilet satsning på et nyt nationalkonservativt medie gik i vasken efter blot to måneder.

Publiceret den 23. marts 2016

Det nye år bød fra start på forandringer på den radikale højrefløj. Efter længere tids tilløb sprang Uriasposten-stifteren Kim Møller ud som heltidsaktivist. Sammen med en række andre centrale skribenter startede en dansk aflægger af norske Document.no.

Men dét, der skulle være den nationalkonservative bevægelses nye samlende medie blev i stedet en gedigen fiasko. Overgangen fra Uriasposten til Document.dk blev kaotisk og efter kun to måneder blev håndklædet kastet i ringen.

En af skribenterne på Document.dk skulle have været bloggeren og provo-kunstneren Uwe Max Jensen (t.v.). Her ses han sammen med Uriaspost-bloggeren Kim Møller (t.h.), som fotograferer en antiracistisk demonstration på Rådhuspladsen i Århus i 2009. (Foto: Redox)

 

Fra fritidsblogger til fuldtidsredaktør

De seneste mange år har Kim Møller arbejdet på COOP’s lager i Hassellager ved Århus, samtidig med at han i sin fritid har drevet Uriasposten. I takt med at Uriasposten-projektet er vokset, og har fået liv i den virkelige verden med Mosbjerg Folkefest, har han været mere og mere presset på tid. Igennem lang tid har han derfor undersøgt muligheden for at leve af skriverierne.

Den 4. januar fortalte han så sine læsere på Uriasposten, at han fremover ville være redaktør på den danske aflægger af norske Document.no. Det er en af de vigtigste hjemmesider for den nationalkonservative bevægelse i Norge. I den forbindelse sagde han sit job op på Coops lager i Odense, hvor han for nylig er flyttet til.

Den nye side skulle ifølge Redox’ oplysninger allerede have været lanceret i sommers, men blev forsinket.

Den nye konstellation bestod af Kim Møller, som redaktør for den danske side, og norske Hans Rustad som henholdsvis redaktør for den norske side, og daglig leder af virksomheden bag. Samtidig skulle både den nationalistiske blogger og provokunstner Uwe Max Jensen samt Steen Raaschou, som i en årrække har drevet bloggen Snaphanen, være skribenter.

Steen Raaschou, der her ses yderst til venstre ved Trykkefrihedsselskabets demonstration for løsladelse af nazi-kunstneren Dan Park i 2014, er fast fotograf ved bl.a. Trykkefrihedsselskabets arrangementer. (Foto: Redox)

Brok og ballade

Overgangen fra Uriasposten til Document.dk gik dog galt. Da skiftet blev annonceret 4. januar var Document.dk slet ikke online, og ved flere tilfælde de første to døgn var der i stedet adgang til installationsfilerne på den nye server i USA.

Og netop den digitale løsning mødte stor modstand hos de faste læsere af Uriasposten. Document.dk bruger nemlig det omstridte kommentarsystem Disqus.

Disqus blev brugt, da Redox’ svenske samarbejdspartner Researchgruppen, sammen med formiddagsavisen Expressen, kortlagde anonyme skribenter på en række blogs og nyhedssider på den svenske højrefløj. Et hul i debatsystemet betød nemlig, at brugernes emailadresse kunne udtrækkes, vel og mærke uden at bryde loven.

At den nye side alligevel bruger systemet vakte harme på Uriasposten, hvor en bruger skriver at “Disqus er et ubetinget onde”, mens en anden skriver “Jeg kan ikke forstå at Kim Møller med åbne øjne vil lade sig omklamre af dette “disqus” monopol. Snart er al kommunikation i hænderne på store medieforetagender; formentlig de samme som har aktier i den etablerede løgnepresse.”

Kritik af samarbejde

Det er ikke kun teknikken, der gav kvaler. Samarbejdet med norske Hans Rustad fik fra start drøje hug fra f.eks. skribenten ‘Balder’, der skriver således: “Hans Rustad er en norsk Søren Espersen, en “Israel Førster”, hvilket ofte betyder at de indfødtes interesser kommer i anden række Israels og Norge/Danmarks befolkningers interesser er selvfølgelig langt fra altid sammenfaldende. Jeg giver ikke meget for en mand som foragter den gamle Norske nordiske kultur, og som mener at Nordmændene skal takke Jøderne for at have bragt civilisationen til Norge. Og som ikke går ind for ytringsfrihed. Holocaust må ikke diskuteres, erklærer denne hustyran, som straks sletter enhver kommentar som det passer ham, uanset relevansen og en pæn og sober formulering.”

Fra andre brugere lyder det, at de er ‘skeptiske’ eller at “jeg vil slet ikke gide/orke at skulle sidde og GRUBLE over, om jeg nu kan skrive dette og hint af frygt for Rustads censur-hammer”.

I følge Redox’ oplysninger er minimum et af møderne mellem Hans Rustad og Kim Møller om Document.dk blevet afholdt på Christiansborg i forbindelse med en konference arrangeret af Trykkefrihedsselskabet. Her ses Hans Rustad (med rygsæk) på vej ind til et andet af Trykkefrihedsselskabets arrangementer på Christiansborg i 2014. (Foto: Redox)

Kort proces

Efter de store startvanskeligheder kom siden dog op at køre. Fra anden halvdel af januar og frem skrev Kim Møller dagligt en række nyheder. Men glæden blev kortvarig.

Allerede 11. februar meddelte Kim Møller, at han ville genoptage skriverierne på Uriasposten. Tre uger senere omtalte Hans Rustad også ændringen. Den lød blandt andet således: “Kim Møller fratreder som redaktør. Det sker efter avtale. Vi fant ikke frem til en forent vision for siden. Vi havde ulike opfatninger. Document kan ikke have forskellige profiler fra et land til et andet. Det indså vi først efter at ha samarbejdet et stykke tid.”

Dét, der skulle have været det nye samlingssted, blev i stedet en fiasko. Nordmændene, med Rustad i spidsen, driver document.dk videre, men på meget lavere blus. Kim Møller er tilbage som fritidsblogger på Uriasposten. Han er desuden blevet genansat på COOP’s lokale lager i Odense.

Kim Møller, Uwe Max Jensen og Steen Raaschou har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

#antimuslimerne
Igennem de senere år har den nationalkonservative bevægelse omkring blogge som Uriasposten og Snaphanen vokset sig stærk. Følgerskaren bliver større mens bevægelsen vinder legitimitet og opbakning i bredere kredse. Samtidig er den ved at tage skridtet fra nettet til den virkelige verden. Over de næste måneder sætter Redox fokus på den brogede bevægelse, der først og fremmest samles om modstanden mod islam og muslimer.

Tags: , , , , , , ,