Kortlægning: Højrefløjens bloggerkonge har brudt fotografer og mediers ophavsret tusind gange

Igennem 18 år har Kim Møller overtrådt medier og privatpersoners ophavsret. Systematisk misbrug af andres rettigheder, siger ekspert.

Publiceret den 20. oktober 2021

De fleste, der har beskæftiget sig med den yderste højrefløj det seneste årti, kender navnet Kim Møller. Han har siden 2003 drevet bloggen Uriasposten, der er et centralt samlingspunkt for den nationalkonservative bevægelse. Dér kommenterer han på dagsaktuelle historier fra både massemedier og sociale medier.

Men i sit bloggerarbejde overskrider han jævnligt pressefotografer og privatpersoners ophavsret og bruger deres fotos uden tilladelse. I gennemsnit er det sket en gang om ugen i de 18 år Kim Møller har blogget på Uriasposten.

Redox har gennemført en omfattende kortlægning af Kim Møllers brud på ophavsretten. Gennemgangen af samtlige blogposts på Uriasposten fra sommeren 2003 indtil sommeren 2021 viser, at han i mere end 1.000 tilfælde bruger fotos, der er taget fra medier, blogs og sociale medier. Redox har været i kontakt med en lang række af ophavsretshaverne, der alle understreger, at de ikke har givet Kim Møller lov til at bruge billederne.

Af de cirka 1.000 tilfælde stammer cirka 700 fra større danske, svenske og norske mediehuse. De resterende fotos er taget fra privatpersoner, organisationer, partier, fotodatabaser samt medier udenfor Skandinavien.

“Jeg har været i chefstilling på avisen siden 2013 og kan ikke huske, at de nogensinde har spurgt om lov. Hvis de havde spurgt havde jeg sagt nej. Jeg er altså 99,9 procent sikker på, at de ikke har fået vores tilladelse til at publicere de billeder som Sydsvenskan har ophavsret til,” siger Jonas Kanje, der er chefredaktør på dagbladet Sydsvenskan. I syv tilfælde har Uriasposten bragt fotos, der er taget fra den skånske avis.

“Systematisk misbrug”
Redox har været i kontakt med en lang række andre af de medier, der øjensynligt har fået deres ophavsret krænket af Uriasposten og Kim Møller. Flere ønsker af “forhandlingshensyn” ikke at udtale sig til citat, men bekræfter at billederne er brugt uden tilladelse. Flere medier er ikke vendt tilbage på Redox’ henvendelser.

1. oktober bragte Kim Møller et blogindlæg, som han efterfølgende har slettet. I det skrev han:

“Et lille email fra DR Jura, at gå til weekenden på. Et ukonkret ‘du overtræder vores copyright, fix det ellers…’, som jeg vanskeligt kan gøre noget ved, udover en bloc at slette alt relateret til kritik af DR. Jeg beder om konkrete eksempler, og tager de nødvendige skridt. Jeg har virkelig ikke brug for mere juristeri.”

Efterfølgende har Kim Møller slettet en lang række fotos og tidligere blogposts fra Uriasposten.

Kim Møller i selskab med Claus Christensen, der stod bag det antisemitiske website 'Dagens Blæser' efter Scandza Forum i efteråret 2019.
Kim Møller (t.h.) i selskab med Claus Christensen, der stod bag det antisemitiske website ‘Dagens Blæser’ efter Scandza Forum i efteråret 2019.

Redox har forelagt sagens omfang for Vibeke Borberg, der er advokat med speciale i ophavsret. Hun siger:

“Jeres opgørelse tyder på, at der er sket en ophavsretlig krænkelse ca. 1 gang om ugen i den tid, Uriasposten har eksisteret (1000 gange på 18 år). Det kan efter omstændighederne karakteriseres som et systematisk misbrug af andres rettigheder. Det må anses som en skærpende omstændighed, at der er tale om en blog, der udøver medielignende aktiviteter, og som derfor bør eller burde være bekendt med ophavsretslovens ret ukomplicerede rettighedsregler.”

Fra Pressefotografforbundet siger formand Sisse Stroyer:

“Pressefotografforbundet har altid kæmpet for fotografernes ophavsret og vi opfordrer til, at man som fotograf værner om den.”

Omfattende lovovertrædelser
Redox har som nævnt gennemgået samtlige blogposts på Uriasposten fra starten i sommeren 2003 til og med 1. juni 2021. På de 18 år har bagmanden Kim Møller – ifølge vores optælling – bragt fotos, som han øjensynligt har kopieret og brugt uden tilladelse i cirka 1000 tilfælde.

Det er først og fremmest større medier, der er ramt. Her har Redox fundet 730 eksempler.

De fordeler sig således:

– Berlingske: 8
– BT: 16
– DK4: 12
– DR: 243
– Ekstra Bladet: 32
– Expressen: 7
– Jyllands-Posten: 12
– Kanal 5: 27
– NRK: 20
– Politiken: 29
– SVT: 81
– TV2 (inkl. TV2-regionerne): 219
– TV3: 17
– Jysk Fynske Medier: 7

Har tabt tidligere
De mange overtrædelser af ophavsretsloven har stået på i en årrække, selvom Kim Møller i flere tilfælde har været involveret i sager, hvor ophavshaverne har kontaktet ham eller lagt sag an.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores venneforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Redox er bekendt med ihvertfald fire tidligere sager, den tidligste fra 2007, hvor Kim Møller som følge af sine ophavsretskrænkelser har måttet indgå forlig eller tabt retssager og efterfølgende betalt erstatning.

Kim Møller har ikke reageret på Redox interviewforespørgsler i forbindelse med denne artikel. Men i forbindelse med en tidligere ophavsretssag skrev han i et blogindlæg:

“Generelt forsøger at jeg altid at trække det i langdrag. For modstanderne er det reelt en politisk kamp, og der er ingen grund til at ryste i bukserne, blot fordi de føler sig stødt over en omtale her på siden.”