En række GI-aktivister ses her med plakater til støtte for daværende fængslede højreradikale aktivist Tommy Robinson i sommeren 2018. Foto: Redox.

Generation Identitær i vækst

Den nyfascistiske bevægelse Generation Identitær etablerede sig i Danmark i 2017. De har fået opbakning fra brede dele af højrefløjen og er aktive i flere landsdele, men er stadig langt fra at være en massebevægelse.

Publiceret den 28. februar 2019

1. maj sidste år annoncerede den danske organisation Identitær, at de skiftede navn til Generation Identitær. Ved samme lejlighed fik de nyt logo. Forandringen skyldtes, at Generation Identitær (GI), var blevet optaget i det europæiske netværk af samme navn. 

Navneskiftet blev også en markering af, at GI nu har lykkedes med at etablere sig som en aktør på den yderste højrefløj i Danmark. Først og fremmest på de sociale medier nyder GI opbakning fra brede dele af højrefløjen og organisationens symbolske aktioner får stor opmærksomhed på især Facebook. Samtidig har Generation Identitær fået en lokalafdeling i Århus, styrket sit internationale samarbejde samt øget propagandaspredningen i gadebilledet i de større byer. Men selvom organisationen er meget synlig på nettet består den dog kun af omkring 20 kerneaktivister.

En af de nyere aktivister, Sigfred Agerbo Jensen, ses her under en af Generation Identitærs aktioner i København i november 2018. Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.
En af de nyere aktivister, Sigfred Agerbo Jensen, ses her under en af Generation Identitærs aktioner i København i november 2018. Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.

På gaden i København

Generation Identitærs primære fæste er København. Hovedparten af organisationens medlemmer bor i hovedstaden og det er også der, de fleste aktioner gennemføres. Selvom der løbende kommer nye medlemmer til, så er det stadig samme kerne af aktivister, der driver GI, som da gruppen startede op, og medlemstilvæksten i hovedstaden har trods alt været begrænset.

En af Generation Identitærs meget synlige aktiviteter er en kontinuerlig tilstedeværelse i det københavnske gadebillede. Det seneste år er antallet af dokumenterede klistermærkeopsætninger steget meget kraftigt og der går stort set ikke en dag uden at medlemmer eller sympatisører sætter klistermærker op rundt i hovedstadens centrale bydele.

Meget af Generation Identitærs aktivitet handler om terrorangreb, som de forsøger at associere med islam og indvandring. Så sent som 15. februar var organisationen på gaden på fireårsdagen for Omar El-Husseins angreb på Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i det centrale København. I december lavede de en mini-mindemanifestation for ofrene ved terrorangrebet i Strasbourg, ligesom de har opsat skilte ved terrorsikringen i Roskilde og har markeret det formodede terrordrab på en dansk og en norsk kvinde i Marokko.

Aurelija Aniulyte, Lauritz Møllegaard Bjerre, Emil Hasle Bergstrøm, Jeppe Veibel Jensen, Emil Naundrup Vester, Sebastian Nielsen og Rasmus Houman under en aktion ved julemarkedet på Højbro Plads i det centrale København. Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.
Fra venstre mod højre: Aurelija Aniulyte, Lauritz Møllegaard Bjerre, Emil Hasle Bergstrøm, Jeppe Veibel Jensen, Emil Naundrup Vester, Sebastian Nielsen og Rasmus Houman under en aktion ved julemarkedet på Højbro Plads i det centrale København. Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.

Derudover har organisationen taget del i en kampagne mod byggeri af nye moskéer i Roskilde og Holbæk. De har aktioneret i begge byer, og især i Holbæk drev de henover sensommeren en kontinuerlig kampagne for at forhindre byggeriet af en ny moské. Det endte med at grunden i stedet blev solgt til anden side, hvorfor moskéen ikke blev til noget. Desuden har medlemmer af Generation Identitær deltaget i demonstrationer for løsladelse af den engelske højreradikale aktivist Stephen Yaxley-Lennon, der i offentligheden er kendt under dæknavnet Tommy Robinson.

Universitære identitære

En af de markante udviklinger i organisationen er, at Generation Identitær nu har etableret en selvstændig lokalafdeling i Aarhus. Det sker med base på Aarhus Universitet, hvor flere af de lokale medlemmer har sin daglige gang. 

Men det er ikke kun på universitetet, at den nyfascistiske organisation slår sine folder. Afdelingen har flere gange aktioneret omkring gågaden. Det var blandt andet en banneraktion fra netop Generation Identitær den centrale Skt. Clemens Bro, der bidrog til at udbrede modstanden mod FN’s migrationspagt i mange racistiske personkredse på Facebook.

Central i afdelingen er også Jonas Zuscke, der ifølge Redox’ oplysninger sidder i Generation Identitærs centrale ledelse. Selvom han ikke er bosat i byen, så er den teologistuderende fredericianer qua sin alder og sin rolle som en af bevægelsens ideologer en af de ledende figurer i Aarhus-afdelingen. I efteråret blev han iøvrigt valgt ind i det nationalkonservative parti Dansk Samlings hovedbestyrelse.

I midten ses to af de centrale aarhusianske aktivister James Hewitt (i ternet skjorte) og Nicola Strandgaard (i sort). Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.
I midten ses to af de centrale aarhusianske aktivister James Hewitt (i lukket skjorte) og Nicola Strandgaard (i sort). Foto: Kristoffer Trolle, Creative Commons.

Jetsettere

Skal man pege på én ting, der for alvor har ændret sig i Generation Identitær, så er det samarbejdet med de andre lande i GI-netværket i Vesteuropa.  Den danske gren af Generation Identitær har det seneste år haft travlt med at rejse ud og netværke i den internationale bevægelse. Allerede inden deres formelle optagelse i den internationale organisation var de på besøg hos moderorganisationen i Frankrig. De deltog i en stor aktion for at for forhindre flygtninge i at komme ind i Europa via alperne, havde besøg af lederen af den tyske GI-afdeling Identitäre Bewegung og deltog i engelske Generation Identitys stortopslåede konference i april sidste år.

Siden navneskiftet fra Identitær til Generation Identitær og den formelle optagelse i den tværeuropæiske organisation har de blandt andet deltaget i en demonstration i Østrig og bevægelsens internationale sommerlejr i Frankrig. Desuden var repræsentanter fra den danske afdeling i Marrakech i Marokko for at protestere mod FN’s migrationspagt.

Næste skridt

Set udefra er Generation Identitær godt etableret i Danmark. Bevægelsen har, trods sin nyfascistiske og racebiologiske ideologi, fået opbakning fra store dele af højrefløjen fra Nye Borgerlige og udad. De har etableret sig i landets to største byer og har en fast aktivistkerne, der efterhånden har opbygget en del erfaringer. Samtidig er der gang i både basisaktivismen med klistermærker på lygtepælene, ligesom propagandaarbejdet med korte aktionsvideoer på sociale medier stadig nyder stor spredning.

For Generation Identitær gælder det nu om at holde gryden i kog. Hvis formlen med symbolske aktioner, der først og fremmest gennemføres for at få spredning på facebook, skal forblive succesfuld, så skal kreativiteten holdes i live. Aktivisterne skal blive ved med at synes, at aktioner, der er overstået på ti minutter, er sjove og meningsfulde at gennemføre. Samtidig bliver det centralt at se, om Generation Identitær har den organisatoriske kapacitet til at hjælpe nye, unge aktivister i gang med at skabe lokalafdelinger i mindre byer. Selvom Generation Identitærs første år har været en perlerække af succeser, så kræver fortsat fremgang, at de tør tænke større.

Redox har kontaktet både Generation Identitær og de omtalte medlemmer adskillige gange med henblik på at interviewe dem. Ingen af dem har svaret på vores henvendelser.

Tags: , , , , , , , , , ,