Karsten Holt Larsen i midten af billedet til Danish Defence Leagues demonstration i Århus d. 31. marts 2012 (Foto: Redox).

Højreradikal partiformand får fængelsstraf for racisme

Lederen af det højreradikale parti Danmark Først skal i fængsel for brud på racismeparagraffen.

Publiceret den 20. august 2020

Karsten Holt Larsen stod torsdag den 13. august tiltalt for brud på Straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf. Holt Larsen er formand for det nationalistiske og højreradikale parti Danmark Først.

Partilederen var tiltalt for to tilfælde af overtrædelse af racismeparagraffen, der begge fandt sted i 2017. Det første tilfælde skete i følge anklageskriftet på et ukendt tidspunkt i februar 2017, hvor Karsten Holt Larsen via sin facebookprofil skrev: ”Perker voldtaget med politistav. Men det er jo det eneste de dyr har respekt for”.

Det andet tilfælde skete i november samme år. Her skrev han: ”Politisk debattråd: Grundet de mange tilfælde af dyre-sex bør flygtninge så screenes for rabies?”.

I begge tilfælde mente anklagemyndigheden, at der var tale om overtrædelse af racismeparagraffen og det var Retten i Kolding altså enig i. Straffen blev 30 dages fængsel. Partilederen skal desuden betale sagens omkostninger.

Ikke første sag
Karsten Holt Larsens had til andre befolkningsgrupper kommer også til udtryk andre steder end på Facebook. På den russiske platform VK har han den seneste tid delt både antisemitisk og racistisk materiale, ligesom han også har delt propaganda fra den erklærede nazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Det er dog ikke første gang at Holt Larsens had bliver anmeldt til politiet som racisme. I 2006 blev han politianmeldt af daværende folketingsmedlem Elsebeth Gerner efter han i et nyhedsbrev udsendt til alle medlemmer af Folketinget havde omtalt journalisten Martin Krasnik som en “landsskadelig jøde”.

Statsadvokaten vurderede dog, at det ikke var muligt at få Karsten Holt Larsen dømt for sine udtalelser, og sagen blev derfor droppet.

I 2017 blev han ligeledes politianmeldt, denne gang af ikke mindre end 1200 personer. Det skete efter at Karsten Holt Larsen havde hyldet gerningsmændene i den meget omtalte brandsag fra Ry, som frihedskæmpere. Redox er ikke bekendt med om anmeldelsen ledte til en sag.

Politiske ambitioner
Karsten Holt Larsen har ved de seneste to kommunal- og regionsrådsvalg været opstillet for minipartierne Danmark Først, Vejle Kommune Først og Jylland Først, dog uden at blive valgt ind. Ved kommunalvalget i 2017 fik Karsten Holt Larsen, der var Danmark Førsts eneste kandidat, 53 stemmer (0,1%) i Vejle Kommune og 651 stemmer (0,1%) i Region Syddanmark.

De skuffende resultater har dog ikke dræbt Karsten Holt Larsens ambitioner. Ifølge Danmarks Førsts hjemmeside planlægger de at stille op igen ved næste års lokalvalg.

Karsten Holt Larsen har ikke ønsket at kommentere dommen overfor Redox, men henviser i stedet til Danmark Førsts hjemmeside, hvor han vil komme med en opdatering om sagen. Denne opdatering var endnu ikke kommet ved redaktionens afslutning.

Han har ligeledes ikke ønsket at kommentere på hans politiske fremtid eller de tidligere politianmeldelser i mod ham, og henviser her til politiet.

Redox spurgte også ind til Karsten Holts Larsens delinger af antisemitisk, racistisk og nazistisk materiale på VK. Her henviser han til sin advokat for en kommentar og tilføjer: “jeg hverken kan eller vil udtale mig kvalificeret så konkret.”

Karsten Holt Larsens advokat hedder Gert Dyrn. Han skriver i en email til Redox:

“Jeg tror ikke, at dommen vil få min klient til at indstille sit politiske virke. Jeg har ikke rigtig nogle kommentarer til dommen udover, at retten fandt hans udtalelser i strid med 266b. Klienten mener, at dommen kriminaliserer udtryksformer, som muligvis er grove og stødende, men som repræsenterer sprogbrugen blandt en stor del af befolkningen. I hans øjne afskæres et stort mindretal fra at udtrykke sig på den måde, de nu en gang udtrykker sig på. Man kan vel sige, at klienten mener, at dommen straffer manglende sprogkompetence fremfor meningsindholdet. Det mente domstolen så ikke. Han er naturligvis ked af dommen, men går ikke videre med sagen. Så vidt jeg ved, er der ikke sket videre i forhold til sagen fra Ry. Jeg ved ikke, hvad min klient foretager sig på nettet eller andre steder. Begår han noget ulovligt, må politiet jo kigge på det.”

Tags: , , , ,