I august 2011 angreb Andreas Holmenlund Snedker og en gruppe White Pride-medlemmer en antiracistisk demonstration i Aarhus, med kanonslag. Foto: Redox.

Nazihooligan dømt for brandangreb på fodboldspillers lejlighed

To personer måtte springe ud af vinduet, da et højreradikalt White Pride-medlem smed en røgbombe ind i en kendt fodboldspillers stue.

Publiceret den 19. november 2019

Den 24-årige Andreas Holmenlund Snedker, der mandag blev dømt for forsøg på brandstiftelse og trusler rettet mod fodboldspilleren Jens Stage, er tidligere dømt for vold og kendt fra den højreradikale scene i Aarhus.

Mandag blev han ved Retten i Aarhus dømt for et angreb mod Jens Stages hjem, der fandt sted den 14. juli i år.

Den professionelle fodboldspiller Jens Stage havde forinden skiftet fra Aarhus-klubben AGF til FC København. Det gjorde den højreradikale AGF-fan Andreas Holmenlund Snedker så vred, at han sammen med to andre gik til angreb på fodboldspillerens lejlighed.

“I Aarhus straffes forræderi”

De tre tiltalte har i retten forklaret, at de inden angrebet havde drukket øl og vodka i Holmenlund Snedkers lejlighed. Sent på natten gik de hen til Jens Stages lejlighed, og den ene af de tiltalte kastede først en brosten ind ad vinduet.

Andreas Holmenlund Snedker kastede herefter en røgbombe bestående af tændt fyrværkeri ind gennem vinduet. Omkring røgbomben var der viklet en seddel med ordene “I Aarhus straffes forræderi. Svin!!! Judas”.

Jens Stage var ikke hjemme, men hans bofælle lå i et tilstødende værelse sammen med sin kæreste og sov, da angrebet fandt sted. Ifølge Berlingske måtte de begge springe ud af soveværelsesvinduet, da der opstod røg og et skarpt lysglimt efter røgbomben var blevet kastet.

Under sagen kom det frem, at der kunne være opstået en kraftig brand, der ville have bragt de to personer i overhængende fare.

De to andre tiltalte har forklaret, at angrebet skete på Holmenlund Snedkers initiativ. Han havde også tidligere skrevet en Facebook-besked til fodboldspilleren, hvor han kaldte ham for “forræder” og “usselt Judas svin”, og disse beskeder gjorde politiet opmærksom på ham.

Da han blev anholdt konfiskerede politiet ifølge anklageskriftet et slagvåben i form af en teleskopbatong og tre peberspray, som han ikke havde tilladelse til at besidde.

Tidligere dømt for vold

Det er ikke første gang, Andreas Holmenlund Snedker er på kant med loven. Den 24-årige mand har længe været kendt i miljøet omkring den nazistiske århusianske hooligangruppe White Pride, som også samler sig omkring fodboldklubben AGF.

Andreas Holmenlund Snedker ses her maskeret sammen med en gruppe White Pride-medlemmer under SIADs demonstration i Herning i november 2011. Foto: Redox.
Andreas Holmenlund Snedker ses her maskeret sammen med en gruppe White Pride-medlemmer under SIADs demonstration i Herning i november 2011. Foto: Redox.

Tilbage i 2012 blev han idømt fem måneders fængsel for overfald på en venstrefløjsaktivist under Skanderborg Festival.

Projekt Antifa beskrev i en række artikler i 2011 og 2012, hvordan Holmenlund Snedker var en del af en lille gruppe af nynazister, som terroriserede den århusianske venstrefløj med overfald og hærværk.

Andreas Holmenlund Snedker blev mandag idømt et års ubetinget fængsel, mens de to andre mænd blev hver blev idømt ni måneders fængsel, skriver Østjyllands Politi.

De tre mænd nægtede sig alle skyldige i brandstiftelse og forsøg på dette, men erkendte at have kastet en røgbombe ind i lejligheden. Alle tre modtog dommen.

Andreas Holmenlund Snedker har ikke besvaret Redox’ henvendelse.

Tags: , ,