Retten i Aarhus. Foto: CC BY-SA 2.0 Doug Kerr

Nazist dømt for trusler mod LGBTQ-café i Aarhus

En ung ukrainsk nazist delte i efteråret trusler mod Cafe Sappho i Aarhus. Nu er han dømt.

Publiceret den 3. juli 2023

40 dages betinget fængsel. Sådan lyder dommen, som retten i Aarhus den 30. maj afsagde i sagen mod den 18-årige ukrainske nazist Dmytro Cherkashyn.

Her stod han tiltalt for trusler, forsøg på brandstiftelse og forsøg på grov vold. Det skyldes at han over flere dage i november 2022 ifølge anklageskriftet “tilgik en video som viste produktion og anvendelse af en molotov cocktail”, hvorefter han fem dage senere “med det formål at forberede brandstiftelsen gik forbi Cafe Sappho i Mejlgade i Aarhus, som tilhører en LGBT+ forening, hvorefter han postede et billede af Cafe Sappho samt et billede af ‘et regnbueflag’ på mediet TELEGRAM, hvor tiltalte skrev ‘er der nogen der ved hvordan man laver en molotov cocktail’.”

Tiltaledelen, der handler om grov vold, forklares således i anklageskriftet: “tiltalte (…) forberedte vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter i form af et overfald med kniv mod personer med tilknytning til LGBT+ miljøet i Aarhus, idet tiltalte via sin computer tilgik en video som demonstrerede instruktioner i knivkamp, hvorefter tiltalte (…) gik forbi Cafe Sappho (…) hvor han medbragte en springkniv ligesom han på mediet TELEGRAM (…) postede et billede af Cafe Sappho (…) hvorefter han (…) postede et billede af en udfoldet springkniv samtidig med at han skrev “der er en gammel, men gennemprøvet metode”, alt med det formål at anstifte andre eller selv at begå vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod personer med tilknytning til LGBT+ miljøet i Aarhus. I voldsdelen indgår også en video, hvor han svinger med en fodliste med søm i.

Dmytro Cherkashyn erkendte de faktiske omstændigheder i forholdene, men nægtede sig skyldig i både trusler, forsøg på brandstiftelse og forsøg på vold.

Desuden var han tiltalt for besiddelse af ulovlig springkniv ved samme episode. Den del af anklageskriftet erklærede han sig skyldig i.

I retten forklarede Dmytro Cherkashyn at han kom til Danmark 20. marts sidste år. Han bor i Aarhus med sin familie. I retten forklarede han blandt andet, at koden til hans telefon var ‘1488’, en kombination af de nazistiske talkoder 14 og 88, samt at han var i besiddelse af en ring med et hagekors, fordi det var “en smuk ring”.

Han forklarede i retten, at beskeden om molotovcocktails var “for sjov” og at beskeden om kniven skyldtes en fejloversættelse af ‘Translate’ (formentligt Google Translate, red.).

Som Redox tidligere har beskrevet  blev beskederne sendt i en Telegram-kanal tilhørende Den Nordiske Modstandsbevægelse. I retten forklarede Dmytro Cherkashyn, at han ikke er medlem af organisationen, men at han i Ukraine har deltaget i flere demonstrationer, blandt andet to vedrørende ‘national dag’ (ordret gengivet fra dombogen) samt en mod tidligere præsident Lukasjenko.

I forbindelse med sagen sad den tiltalte nazist varetægtsfængslet i 10 dage.

En enig domsmandsret fandt, at der ikke var tilstrækketligt grundlag til at dømme Dmytro Cherkashyn for selv at ville begå brandstiftelse eller vold mod “personer med tilknytning til LGBT+ miljøet i Aarhus”.

Til gengæld var retten uenig om hvorvidt beskederne på Telegram var tilstrækkelige til at dømme ham for forsøg på at anstifte andre til at begå vold eller brandstiftelse. I dette forhold blev Dmytro Cherkashyn frifundet med stemmerne 2-1.

De tre dommere var enige om, at beskederne var en overtrædelse af straffelovens §266 om trusler. Retten lagde til grund, at der var tale om skærpende omstændigheder at fordi truslerne var rettet mod LGBT+-miljøet, hvilket udpensles i straffelovens §81 stk. 6: “Det skal ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som skærpende omstændighed, at gerningen helt eller delvis har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, handicap, seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika eller lignende.”

Den tiltaltes unge alder og ‘i øvrigt gode personlige forhold’ blev af retten betragtet som formildende omstændigheder og var medvirkende årsag til, at straffen blev gjort betinget.

Dmytro Cherkashyn blev desuden tildelt en advarsel om udvisning. Hans kniv blev konfiskeret og han skal desuden betale sagens omkostninger.

Det har ikke været muligt for Redox at få en kommentar fra hverken Dmytro Cherkashyn eller hans forsvarsadvokat.

Tags: , ,