I 2007 deltog Morten Borup i DNSB's march til minde om den nazistiske martyr Rudolf Hess. Foto: Redox.

Naziveteran død

Morten Borup var involveret de fleste større naziprojekter siden firserne. Nu er han død.

Publiceret den 31. januar 2023

Rygterne om Morten Borups død har floreret i flere dage i nazibevægelsen. Redox har nu fået endegyldigt bekræftet, at Morten Borup døde den 27. januar i en alder af 54 år.

Flere af Morten Borups tidligere kammerater fra forskellige nazistiske organisation hylder ham nu på sociale medier. Her kaldes han blandt andet “en kæmpe” af en tidligere partikammerat fra Danskernes Parti.

Hele vejen rundt
Morten Borup var en af veteranerne i den danske nazistbevægelse og havde en fortid i stort set alle større nazistiske organiseringer de sidste tredive år. Allerede som 16-årig blev han politisk aktiv. I firserne og halvfemserne var han aktiv i nazipartiet DNSB og var blandt andet en del af den aktive gruppe i partiets hovedkvarter i Nørresundby i Nordjylland.

I 1988 deltog Morten Borup i det nazipartiet DNSB's landsmøde dagen før hans 20 års fødselsdag.
I 1988 deltog Morten Borup i det nazipartiet DNSB’s landsmøde dagen før hans 20 års fødselsdag.

I starten af det nye årtusinde gik han med i det nynazistiske netværk Dansk Front, hvor han blev afdelingsleder for afdelingen i Trekantsområdet. I 2005 opstillede lokallisten Århus Mod Moskeen ved kommunalvalget i Århus og her var Morten Borup med i kulisserne.

Blot få måneder inden Dansk Fronts nedlæggelse i sommeren 2007 startede den jyske ledelse af Dansk Front en ny organisation ved navn Vederfølner, der var tiltænkt at tage over efter netværket. Morten Borup var et af medlemmerne i Vederfølners allerførste bestyrelse.

I 2008 skiftede Morten Borup igen organisation og blev aktiv i Danmarks Nationale Front (DNF), hvor han var med til at opstarte en lokalafdeling i Aalborg. I DNF har han samtidig fungeret som det offentlige ansigt udadtil og har gentagne gange holdt taler under demonstrationer og deltaget i debatmøder.

Det sidste offentlige arrangement Morten Borup deltog i på den yderste højrefløj, var konferencen Scandza Forum der blev afholdt i København i efteråret 2019. Foto: Redox.
Det sidste offentlige arrangement Morten Borup deltog i på den yderste højrefløj, var konferencen Scandza Forum der blev afholdt i København i efteråret 2019. Foto: Redox.

Partiopbygger
I august 2012 meddelte Borup imidlertid, at han ikke længere var aktiv i andre organisationer end Danskernes Parti, som han året forinden var gået ind i. Ved kommunalvalget i 2013 stillede han op som kandidat for det nynazistiske parti i Hjørring Kommune samt i region Nordjylland. Internt i partiet spillede Morten Borup en væsentlig rolle, da han var med i redaktionen på medlemsbladet Identitet og desuden var fast skribent på partiets netavis Nationaldemokraten.dk.

Udover sin aktivitet i et væld af forskellige organisationer var Morten Borup en fast del af deltagerskaren når nynazistiske og højreradikale strømninger havde større arrangementer. Han har blandt andet deltaget i Dansk Fronts demonstrationer, Salem-marcherne i Stockholm, mindedemonstrationer til ære for Rudolf Hess og diverse Blood & Honour-koncerter.

Efter Danskernes Partis lukning i sommeren 2017 har Morten Borup ikke offentligt været involveret i andre organisationer. Han var dog involveret i Scandza Forum, som var en højreradikal konference, der i 2019 blev afholdt i København.

Tags: ,