Politibetjenten ses her et sekund inden skubbet mod Redox-fotografen. Foto: Redox.

Men in Black-demonstration

Redox-fotograf udsat for politivold

Researchkollektivet Redox indgiver klage over Københavns Politi. Det sker efter lørdagens Men in Black-demonstration, hvor vores fotograf blev skubbet omkuld og senere slået med en knippel.

Publiceret den 13. januar 2021

Lørdag aften samledes en meget broget skare demonstranter under navnet ‘Men in Black’ i det centrale København. De flere hundrede fortrinsvis sortklædte demonstranter kommer fra vidt forskellige baggrunde – her var alt fra hooligans til vaccinefornægtere og konspirationsteoretikere.

Demonstrationen endte i flere sammenstød med politiet. I forbindelse med to sammenstød blev Redox’ chefredaktør, der var på gaden som fotograf for at dække demonstrationen, udsat for vold fra politiets side.

Skub fanget på video
Den første episode fandt sted i starten af Strøget ud for Burger King ved Rådhuspladsen.

Fotograf og redaktør Simon Bünger fortæller:

“Jeg havde trukket mig lidt væk fra politiets linje ved Strøget for ikke at stå i vejen. Men da politiet stormede frem mod demonstranterne blev jeg skubbet og væltet omkuld af en betjent, der tydeligt gik direkte efter mig på trods af, at jeg har både kamera og pressekort fremme. Kort forinden havde jeg mundtligt identificeret mig som presse overfor hans kollega.”

Simon Bünger uddyber:

“Betjenten løber frem mod mig og skubber mig så hårdt i maven, at jeg falder bagover og ender på jorden. Ved faldet slår jeg mig og får knubs, men kommer ikke alvorligt til skade. Jeg rejser mig og fortsætter med at dække urolighederne.”

Senere på aftenen er urolighederne rykket til Nørrebro. I krydset mellem Blegdamsvej og Tagensvej opstår der nye konfrontationer mellem politiet og demonstranter.

“Her havde politiets civilklædte betjente en meget voldsom fremfærd. En civilklædt betjent slår mig med sin knippel selvom jeg helt åbenlyst er fotograf og stadig har både pressekort og kamera fremme.”

Klager til DUP
Netmediet KaosTV har fanget den første episode på video. Den kan du se ovenfor. Efter at have gennemset videoen har Simon Bünger besluttet sig for at klage over politivolden til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

“Jeg har mange gange tidligere dækket uroligheder i både ind- og udland og er aldrig før blevet udsat for politivold. Jeg bar mit pressekort synligt om halsen og stod tydeligt med mit kamera fremme ved begge episoder. Det er meget problematisk adfærd fra politiets side,” siger han.

Københavns Politi har ikke ønsket at udtale sig om sagen, men skriver i en email:

“Redox har oplyst, at hændelserne vil blive anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Som navnet antyder, er det en uafhængig instans, der skal have mulighed for at skabe klarhed over, hvad der er sket i situationen, uden påvirkning eller indblanding herfra. Derfor har vi ikke mulighed for at kommentere hændelserne, men henviser til DUP.”

Støt den undersøgende journalistik

Redox.dk drives af Researchkollektivet Redox. Vi får ingen mediestøtte og lever af donationer fra læserne. Vi er det eneste medie i Danmark, der leverer kontinuerlig undersøgende journalistik om de nazistiske bevægelser og undergrundsmiljøer.

Vores arbejde er desværre dyrt. Vi køber kameraer og kameraudstyr, betaler retsafgifter hver gang vi indhenter domsbøger, rejser rundt i Norden for at fotografere nazidemonstrationer og har store udgifter til hosting. Hvis du vil støtte vores fremadrettede arbejde, så håber vi, at du vil blive støttemedlem.

For 50 kroner om måneden sikrer du, at vi kan fortsætte vores arbejde  og du får ovenikøbet adgang til unikke arrangementer. Du kan blive støttemedlem ved at klikke her.

Du kan også sende os en engangsdonation på Mobilepay: 80905.

Tags: , ,