Redox udgiver ny årsrapport

Fra torsdag kan du downloade og købe vores årsrapport, der gør status på de vigtigste højreradikale tendenser og udviklinger i 2014.

Publiceret den 12. marts 2015

Tilbageblik på 2014

I dag offentliggør Researchkollektivet Redox årsrapporten Truslen fra højre, der gennem tekst og billeder ser tilbage på 2014 på den yderste højrefløj. Det er første gang siden dannelsen af Redox i vinteren 2005-2006, at vi udgiver en årsrapport.

Download årsrapporten som pdf.

Tanken bag rapporten er at give plads til tilbageblik og analyser af de begivenheder og tendenser, der har kendetegnet den fascistiske bevægelse i 2014 i ind- og udland. Blandt andet bringer vi en reportage i tekst og billeder fra Danmarks Nationale Fronts demonstrationsforsøg ved Christiansborg i maj, der var kulminationen på flere måneders gadeoffensiv fra DNF’s side. Demonstrationen blev på mange måder den definerende begivenhed i 2014 for både den nazistiske bevægelse og for antifascistiske modstand.

Truslen fra højre

Samtidig var 2014 året, hvor debatten om politisk ekstremisme blev reaktualiseret i den offentlige debat, bl.a. med SFI’s mangelfulde og fagligt problematiske ekstremismerapport, hvor vi også selv blev beskyldt for ekstremisme. Redox’ journalistiske arbejde med at afdække det yderste højres strukturer og aktiviteter sker på baggrund af en reel trussel. De historiske erfaringer med stærke, fascistiske bevægelser, og de aktuelle, i lyset af den nye bølge af højreradikalisme i Europa, viser vigtigheden i at kende de fascistiske organisationer.

I årsrapporten bringer vi en analyse af den konkrete og potentielle trussel i Danmark, som en række nazistiske og højreradikale grupper i dag udgør i det danske samfund. Vi udpeger fem organisationer, der udgør en trussel for enten enkeltpersoner eller organisationer på venstrefløjen, inden for minoritetsgrupper eller dele af befolkningen som sådan. For os ligger denne form for trussel ikke i gruppernes ekstreme holdninger eller forhold til det parlamentariske demokrati, men i gruppernes eller medlemmernes vold eller voldparathed over for politiske modstandere.

Internationale tendenser

Vi mener at truslen fra højre er mere virkelig end nogensinde. Også internationalt, idet hovedparten af de nationale organisationer på den yderste højrefløj indgår i internationale netværk. Derfor har vi i vores årsrapport foruden det indenlandske stof bedt vores internationale samarbejdspartnere i Norge, Sverige, Finland og Tyskland om at beskrive de vigtigste tendenser i 2014 i deres hjemlige fascistiske bevægelser.

I Norge og Finland var 2014 præget af Nordfronts forsøg på at etablere søsterorganisationer til svenske SMR og manifestere sig på gadeplan i disse to lande, mens Svenskernas Partis valgoffensiv op til Rikdagsvalget i efteråret var den centrale begivenhed i Sverige. 2014 bød på flere nye organiseringer på den yderste højrefløj i Tyskland, bl.a. Pegida-bevægelsen og det nye højreparti Alternative für Deutschland.

Du kan få fat i årsrapporten på flere måder:

Tags: , ,