Toke Utzen Lorenzen ses her under en demonstration på Nørrebro i maj 2021 arrangeret af Stram Kurs-udbrydergruppen Patrioterne Går Live. Foto: Redox.

Stram Kurs-udbryder ville i Folketinget – nu skal han i fængsel

Toke Utzen Lorenzen brød ud af Stram Kurs og dannede sit eget parti. Nu skal han i fængsel for grov vold, indbrud og hærværk.

Publiceret den 7. februar 2022

Toke Utzen Lorenzen har det seneste års tid forsøgt at skabe sig et navn på den yderste højrefløj. Først skabte han sammen med et par andre tidligere Stram Kurs’ere aktivistprojektet “Patrioterne går Live”, der kopierede Rasmus Paludans minidemonstrationer.

Senere oprettede han partiet Danske Patrioter, der blandt andet fik opmærksomhed, da Toke Utzen Lorenzen verbalt angreb Sikandar Siddique, der er leder af partiet Frie Grønne, og dennes forældre. Det skete ved Folketingets åbning i oktober og ledte til bred fordømmelse.

Dømt for grov vold mod sin far

Men nu stikker retssystemet muligvis en kæp i hjulet for Toke Utzen Lorenzens drøm om at komme i Folketinget.

Den 24. januar afsagde Østre Landsret dom over partilederen, der fik fem måneders fængsel. Han blev fundet skyldig i otte af anklagepunktets ni forhold, der hovedsagligt handler om indbrud, hærværk og vold. Ofret er i alle tilfælde hans far.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Sagen handlede om en række episoder i efteråret 2018, hvor partilederen var trængt ind i sin far og dennes ægtefælles hjem i København. Under den første episoder overfaldt Toke Utzen Lorenzen sin far med peberspray. Ved samme lejlighed smadrede han en hoveddør, en lampe, væltede flere kommoder, smadrede en computer og en flaske cognac samt knuste flere ruder.

Små to uger senere vendte han tilbage og tvang sig ind i hjemmet, hvor han smadrede både en rude, to computerskærme og et alarmsystem. Fem uger senere gentog et lignende hændelsesforløb sig, hvor Toke Utzen Lorenzen igen knuste en rude for at komme ind. Denne gang blev han dog forhindret af en hængelås på indersiden af døren. Ved den episode kom politiet til stedet og anholdt Danske Patrioter-lederen.

De sidste to forhold i sagen handler om, at han på både Tinder og Facebook har udgivet sig for at være politibetjent ved at optræde på fotos iført en ægte politiuniform. Også her blev han kendt skyldig.

Mange sager

Sagen er langt fra Toke Utzen Lorenzens første. Som B.T. beskrev i efteråret er partilederen tidligere dømt for både hashhandel og for tyveri fra en pengetransport.

Der verserer også stadig en sag i forbindelse med episoden ved Folketingets åbning, som omtalt ovenfor. Her har anklagemyndigheden opgivet at tiltale Toke Utzen Lorenzen for trusler, men undersøger nu om der kan rejses tiltale efter straffelovens § 119 a.

Redox er bekendt med, at Toke Lorenzen derudover er sigtet for flere andre episoder i forbindelse med demonstrationer afholdt af Patrioterne går Live og Danske Patrioter.

I forbindelse med den aktuelle sag blev der gennemgået en såkaldt § 808-undersøgelse, som Kriminalforsorgen gennemfører før straffesager. I den lyder det:

“Det fremgår af undersøgelsen, at Kriminalforsorgen ikke finder tiltalte egnet til at udføre samfundstjeneste, ligesom tiltalte ikke findes egnet til at modtage en hel eller delvis betinget dom med vilkår om tilsyn af Kriminalforsorgen.”

Danske Patrioter har i øjeblikket 120 af de påkrævede 20.182 vælgererklæringer, der er et krav for at kunne stille op ved folketingsvalget.

Toke Utzen Lorenzen skriver i en email til Redox, at sagen er anket til Den Særlige Klageret, og at han vil fortsætte sit politiske arbejde.

Tags: , , ,