John Lydeking Andersen (med megafon) i front og Philip Bagge i baggrunden ved søndagens demonstration på Blågård Plads. Yderst til højre ses Lars Theilade. Foto: Redox

Stram Kurs-udbrydere amok i voldstrusler – opfordrede til etnisk udrensning

De mest aktive gadeaktivister i Rasmus Paludans parti er brudt ud og har dannet deres egen gruppe. Søndag demonstrerede de på Nørrebro. Undervejs slyngede de om sig med racistiske kommentarer, voldstrusler og forherligelse af folkedrab.

Publiceret den 4. juni 2021

“Prøv at høre her, hvis politiet ikke var her, så ville jeg smadre dit fucking fjæs, så ville jeg tage dit kranié, så ville jeg trampe et hul i hovedet, så din hjerne flød ud over brostenene herinde, du ville blive splittet ad!”

Sådan råbte Toke Lorenzen i søndags på Blågårds Plads. Sammen med en håndfuld allierede fra Stram Kurs-udbrydergruppen ‘Patrioterne går live’ (PGL) var han på Nørrebro for at demonstrere.

Lars Theilade (med megafon) taler under Patrioterne Går Lives demonstration på Nørrebro søndag. I rød tshirt ses Toke Lorenzen. Foto: Redox
Lars Theilade (med megafon) taler under Patrioterne Går Lives demonstration på Nørrebro søndag. I rød tshirt ses Toke Lorenzen. Foto: Redox

Det blev en adskillige timer lang forestilling, hvor den lille gruppe slyngede om sig med racistiske skældsord og tilsvininger af forbipasserende, når det altså ikke eskalerede til dødstrusler og åbenlys forherligelse af folkemord. Vi giver her baggrunden for den nye gruppe, der den seneste måned har været særdeles truende og konfliktsøgende.

Uvenner med Paludan
For at forstå hvorfor den lille gruppe brugte sin eftermiddag på Blågårds Plads spoler vi tiden en måneds tid tilbage.

Den 30. april havde den tidligere Stram Kurs’er Dion Øland Hansen under organisationsnavnet ‘DK-Patriots’ indkaldt til en demonstration ved udrejsecentret Kærshovedgård ved Ikast. Det var en bred samling af nuværende og tidligere Stram Kurs. Men hvor den type demonstrationer tidligere er blevet livestreamet på Stram Kurs’ facebooksider, så skete det nu på en ny facebookside kaldet “Patrioterne går live”. Årsagen til det var, at Rasmus Paludan havde udstukket forbud mod at bruge Stram Kurs’ facebookprofiler til at streame fra andre gruppers demonstrationer.

Det kommer samtidig med, at der blandt de mest aktive medlemmer har været stor utilfredshed med partiledelsen i Stram Kurs. Det tidligere medlem af partiets såkaldte rigsledelse Hanne Kronborg forlod af samme årsag partiet for nylig. I følgeteksten til en video på Youtube, hvor hun annoncerede sin afgang, skrev hun blandt andet:

“Tillidsvalgte må ikke deltage i andre demonstrationer end Stram Kurs demonstrationer, hvis der deltager nogen som Stram Kurs har ekskluderet. Der er en liste over medlemmer der er smidt ud af Stram Kurs, som tillidsvalgte ikke må deltage i demonstrationer med, det kan jeg ikke accepterer. Der er rod i økonomien. Der er ikke blevet udbetalt partistøtte for 2021, som er grundlag for drift af et partikontor. Der mangler et fungerende partikontor. Der mangler en strategi for indsamling af vælgererklæringer. Partilederne skriver til mig, at jeg er politianmeldt, selv om der ikke er beviset for det.”

Faneflugt
Hanne Kronborg er ikke den eneste, der har forladt partiet. Dagen efter Hanne Kronborg meddelte sin afgang gjorde Philip Bagge det samme. Han var partiets drivkraft på Lolland-Falster og stod bag partiets mange demonstrationer på Nørrebro tidligere på foråret.

Sammen med en anden række andre af Paludans tidligere allierede har han nu skabt Patrioterne Går Live (PGL). Et par uger efter demonstrationen i Kærshovedgård gennemførte PGL fredag den 14. maj en endags-minidemonstrationsturné, der blandt andet ledte dem til Motalavej i Korsør.

Her kom Toke Lorenzen i slagsmål med to lokale. Det resulterede i at alle tre blev sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Toke Lorenzen blev ifølge desuden sigtet for overtrædelse af våbenloven, fordi han bar skudsikker vest uden at have tilladelse til det. Den sigtelse afviser han dog overfor Redox og siger, at han i situationen “blev truet”, og at han synes “det er fint at give svar på tiltale”. Toke Lorenzen er tidligere blevet ekskluderet af Stram Kurs, fordi han selv forsøgte at få Rasmus Paludan ekskluderet,

Ugen efter dukkede PGL-gruppen op på Rådhuspladsen i København, hvor de provokerede og filmede deltagere i den store støttedemonstration for syriske flygtninge. En af deltagerne, Stram Kurs’ tidligere stabschef Dennis Corell Iversen, der forlod partiet for flere år siden, blev kortvarigt anholdt af politiet.

Dennis Corell Iversen (med solbriller) og John Lydeking Andersen under demonstrationen på Blågårds Plads i søndags. Foto: Redox
Dennis Corell Iversen (med solbriller) og John Lydeking Andersen under demonstrationen på Blågårds Plads i søndags. Foto: Redox

Dagen efter, 20. maj, gennemførte PGL deres eget “Tegn Muhammed”-event samme dag som Stram Kurs havde annonceret en landsdækkende aktionsdag med samme dato. Det skete i Nykøbing Falster, og igen kom det til tumult. To mænd fra PGL-gruppen kom i karambolage med en lokal beboer, og alle tre blev sigtet for gadeuorden.

Chikane, trusler og folkedrab
PGL’s hektiske maj måned kulminerede søndag den 30., hvor det var Nørrebro der måtte lægge gader til den aggressive gruppe.

“Din fucking, fucking abe mand, din abe,” råbte Toke Lorenzen af en forbipasserende. Også John Lydeking Andersen, der står som registrant af Stram Kurs’ søsterparti Hard Line, var med og deltog i råberiet efter angiveligt at være blevet spyttet i ansigtet af en lokal beboer:

“Bare vent på mig hvis du tør, Ali, gedeknepper, bare vent på mig til vi er færdige du, føj mand, sådan noget ulækkert muslimsnot i hovedet mand. Jeg håber ikke han fejlede noget, dét der ulækre svin derover, så man bliver smittet med et eller andet lort”.

Så ville jeg trampe et hul i hovedet, så din hjerne flød ud over brostenene

Senere råbte Toke Lorenzen: “Prøv at høre her din homofile tosse, fatter du ikke at du bliver smidt ud fra et højhus, er du så dum i hovedet, at du ikke fatter hvad der sker med dig, din fucking bøsse, hvor dum er du mand?” og derefter “Tag dine unger og skrid hjem til det perkerland du kommer fra.”

Han var dog ikke færdig. Slet ikke.

“Palæstina bliver snart udryddet af jøderne, og det glæder vi os til, vi glæder os til at de etnisk udrenser jer, fuldstændig dernede, det bliver dejligt,” råbte Toke Lorenzen for så at true en tilskuer ved demonstrationen:

“Prøv at høre her, hvis politiet ikke var her, så ville jeg smadre dit fucking fjæs, så ville jeg tage dit kranié, så ville jeg trampe et hul i hovedet, så din hjerne flød ud over brostenene herinde, du ville blive splittet ad”.

Først ved det sidste udråb valgte politiet at notere Toke Lorenzens navn.

Uenighed om grove udtalelser
Dennis Corell Iversen skriver i en Facebook-besked til Redox: “Jeg er ikke ansvarlig for hvad andre går og siger. Folk må stå til ansvar for deres egne handlinger” og fortsætter: “Det frit for alle at deltage og det umuligt at spå om hvad andre foretager sig imens de deltager. Det står dog klart at de omtalte udsagn [Toke Lorenzens udtalelser under demonstrationen, red.] fra en enkelt deltager, ikke lever op til det formål der er med demonstrationen.”

John Lydeking Andersen fortæller til Redox, at han fortsat er med i Stram Kurs på trods af konflikten mellem Stram Kurs og Patrioterne Går Live: “Det er ikke nogen hemmelighed at Rasmus [Paludan, red.] har lagt sig ud med mange gennem tiden, han er jo lidt konfliktsøgende (…) Men Rasmus er jo en speciel type, det ved alle jo, han er meget kontroversiel, han er jo svær for mange at omgås.”

Han siger endvidere til Redox, at det var hans mål at civilanholde manden, der ifølge John Lydeking Andersen selv spyttede på ham. Han siger også, at han gerne ville tage en “god gammel nævefight” med manden, fordi manden ifølge John Lydeking Andersen havde truet ham.

Philip Bagge har ikke ønsket at udtale sig til Redox, mens Hanne Kronborg og Rasmus Paludan ikke har besvaret Redox’ henvendelser. Toke Lorenzen har ikke svaret på Redox’ spørgsmål vedrørende de mange trusler under demonstrationen. Han nægter sig skyldig i alle de sager, hvor han er blevet sigtet.

Tags: , , , , , , , , ,