Morten Baldur Karrebæk Pust deltager her ved en minidemonstration til støtte for to fængslede nazister i Helsingør, februar 2009. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Sydhavnsnazister fængslet efter to knivoverfald

Efter to brutale overfald i Københavns Sydhavn er tre nazister dømt eller fængslet for knivangreb.

Publiceret den 12. december 2016

På to uger har tre nazister været i retten i København for sammenlagt to brutale knivoverfald.

Det første retsmøde fandt sted den 20. oktober. Her var Morten Baldur Karrebæk Pust tiltalt for vold af “særlig rå, brutal eller farlig karakter”, efter han i foråret stak en mand tre gange med en kniv. Overfaldet fandt sted en søndag formiddag i april i en baggård på Enghavevej i det københavnske Sydhavnskvarter, blot 100 meter fra Morten Baldur Karrebæk Pusts hjem.

Flere vidner afgav forklaring i retten. Heraf fremgik det, at nazisten efter en ophidset samtale slog en person flere gange med knyttet næve, hvorefter han stak ham med en kniv. En lægerapport dokumenterer, at ofret blev stukket tre gange i venstre lår. Et andet vidne beskriver, at Baldur, da han kort efter overfaldet ankom til sin egen opgang, sagde “hold kæft, jeg har stadig blod på trøjen” til en kammerat, som han var i selskab med. Kammeraten deltog ifølge vidnerne ikke i overfaldet.

Morten Baldur Karrebæk Pust har været en del af det nazistiske miljø i København siden starten af halvfemserne. Han var en del af DNSB i de tidlige teenage-år, men blev sidenhen en del af kredsen omkring Blood & Honour Scandinavia. Han er gentagne gange dømt for voldelige overfald, ligesom han tidligere er dømt for bevidst at påkøre en 11-årig dreng med indvandrerbaggrund i Kalundborg. De senere år har han ikke været medlem af nogle nazistiske organisationer, ifølge Redox’ kilder fordi han vurderes at være for ustabil og afstumpet og derfor ikke er velkommen. Han har dog haft kontakt med både Danmarks Nationale Front og DNSB.

Den nu 35-årige Morten Baldur Karrebæk Pust blev idømt 10 måneders fængsel for knivoverfaldet, selvom han nægtede sig skyldig. Han fik konfiskeret en jagtkniv med en 20 centimeter lang klinge og en halskniv med en fem centimeter lang klinge. Han blev løsladt efter dommen.

Masseslagsmål på Mozarts Plads
Kun femten dage efter retssagen mod Morten Baldur Karrebæk Pust var det to andre sydhavnsnazister, der var i retten for knivoverfald. Her var der dog ikke tale om hovedforhandling, men grundlovsforhør.

Jesper Krogh Sørensen og Kim Poulsen blev begge anholdt den 3. november klokken 13.30 i forbindelse med det, der af politiet blev beskrevet som et masseslagsmål på Mozarts Plads. De er sigtet for, i fællesskab og efter forudgående aftale, at have slået det første offer flere steder på kroppen med et ukendt slagvåben samt med kniv at have stukket ofret to-tre gange.

Jesper Krogh Sørensen, med lys camouflagejakke, ses her ved en nazidemonstration i Lund 30. november 2008. (Foto: Privat)

De blev også sigtet for i fællesskab at have slået et andet offer i hovedet med en cykelkæde et ukendt antal gange.

Jesper Krogh Sørensen har været en del af det nazistiske miljø i Sydhavnen i mange år. Han har længe været medlem af Danmarks Nationale Front og er desuden en del af det genopståede Blood & Honour Denmark.

På facebook har han flere gange poseret med merchandise fra Hells Angels, men han er ifølge Redox’ oplysninger ikke medlem af organisationen. Jesper Krogh Sørensen har ifølge flere uafhængige kilder igennem flere år solgt narkotika på Mozarts Plads i Sydhavnen.

Kort før anholdelsen var han på tur til Frankrig med en gruppe svenske nynazister for at deltage i en stor nazikoncert.

Kim Poulsen hylder nazistiske Blood & Honour på Facebook. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Kim Poulsen er ikke et ligeså kendt ansigt, men er også en del af det nazistiske miljø i Sydhavnen. På facebook reklamerer han ligeledes for Blood & Honour, ligesom han har delt offentligt tilgængelige billeder af sig selv, hvor han heiler.

Jesper Krogh Sørensen og Kim Poulsen blev begge varetægtsfængslet i fire uger.

Intet i de to sager peger på at knivoverfaldene skulle være politisk eller racistisk motiveret. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de tre nazister.

Tags: , , ,