Ti år efter naziskandale: Fik Silkeborg IF ryddet op i fanmiljøet?
Officielt tager Silkeborg IF afstand fra højreekstreme holdninger, men kendte nynazister har i løbet af året været synlige i front for klubbens uofficielle fanmiljø.
Publiceret den 5. december 2024
“Silkeborg IF Invest A/S tager på det skarpeste afstand fra episoderne og den højre-ekstreme holdning, de er udtryk for. Silkeborg IF Invest A/S ønsker ikke på nogen som helst måde at blive associeret med sådanne holdninger og en sådan adfærd”
Sådan lød det i maj 2014 på fodboldklubben Silkeborg IF’s hjemmeside. Anledningen var, at en mindre gruppe Silkeborg IF-fans i forbindelse med en udebanekamp mod Brønshøj IF havde lavet heil-hilsner, opsøgt slagsmål og fremvist et nazistisk banner med teksten ‘Good night left side’.
Nu, ti år efter, er der tegn på, at nynazister igen rører på sig i Silkeborgs fanmiljø.
Silkeborg White Boys
På Kristi Himmelfartsdag i maj i år mødtes mange tusinde fans af fodboldklubben Silkeborg IF på eventstedet Docken i Københavns Nordhavn. Denne dag var Docken fyldt til randen med rødklædte fans, der ville støtte deres hold i pokalfinalen mod AGF i Parken.
Ved 14-tiden tog de mange fans opstilling og begyndte en march igennem først Nordhavnen, derefter ind over Østerbro, for at ende ved Parken, der lagde græs til årets pokalfinale i herrefodbold.
Marchen var fulgt af en smule politi, men på ingen måde pakket ind. Den absolutte majoritet var da også ganske gennemsnitslige Silkeborg-fans.
Men forrest i marchen var billedet noget anderledes. På tværs af marchen bar en gruppe fans et bredt, rødt banner, fem-seks meter i bredden, med teksten: “Pokalfinale”.
I den ene side af frontbanneret havde nogen hængt et mindre flag udover det røde banner. Flaget var sort, cirka en meter på hver led og prydet med to våbenskjolde: Det ene indeholdt blot bogstavet ‘h’, der bruges af mange hooligangrupper for diskret at signalere deres tilhørsforhold til hooligankulturen. Det andet symbol var Silkeborgs byvåben. Henover de to våbenskjold stod der ‘Silkeborg Hooligans’.
Foran frontbanneret gik to håndfulde unge mænd, alle klædt i sort. De skilte sig ud, fordi de flere tusinde Silkeborg-fans bag “Pokalfinale”-banneret dannede et rødt menneskehav, og fordi de som de eneste gik foran frontbanneret.
En af mændene i gruppen havde en sort t-shirt på med tre symboler på brystet: Til højre våbenskjoldet med det lille hooligan-’h’, der også sås på banneret. I midten en laurbærkrans med tallet 1917 i midten, Silkeborg IF’s stiftelsesår. Til venstre en cirkel med et piktogram af en stående mand, der sparker en liggende mand; i cirklen rundt om står der “Good night left side”.
Det var netop det slogan, som resulterede i to Silkeborg-fans’ karantæne efter Brønshøj-kampen tilbage i 2014. Symbolet og sloganet har været brugt af nynazistiske grupper i mange lande de seneste årtier.
Manden i t-shirten hedder Max Boelhøj Højlund Sørensen. Kilder i miljøet fortalte på det tidspunkt til Redox, at han indtog en ledende rolle i Silkeborg IF’s uofficielle fanmiljø.
Under de tre symboler på hans t-shirt står der ‘Silkeborg White Boys’. Navnet ‘White Boys’ er interessant, da der i Stockholm findes en meget voldsberedt nynazistisk gruppe ved navn White Boys. De udspringer af Den Nordiske Modstandsbevægelse og er i dag en central del af det svenske Active Club-netværk.
Netop Active Club-netværket er Max Boelhøj Højlund Sørensen også en del af. Det viser Redox’ research.
Som Redox’ beskrev tidligere i år kom netværket sidste år til Danmark, og Redox’ har siden da fulgt deres aktiviteter tæt. Selvom netværket først og fremmest er aktive i Københavnsområdet, så er der også en mindre, jysk afdeling, der fra tid til anden deler fotos og videoer fra sine aktiviteter på sociale medier. Her er et af de aktive medlemmer Max Boelhøj Højlund Sørensen, der på sociale medier er forbundet til en række nøglefigurer i netværket.
Den 5. juni i år delte Max Boelhøj Højlund Sørensen for eksempel en story på Instagram med foto fra en kampsportstræning i et grønt område under Dalbroen i Nordskoven i Silkeborg. Tre dage senere delte Active Club Denmark på det sociale medie Telegram et opslag med fotos fra samme kampsportstræning, som den Max Boelhøj Højlund Sørensen havde delt.
Politiets Efterretningstjeneste advarede i marts i år om netop Active Clubs tiltrækningskraft blandt voldsparate fodboldfans:
“CTA vurderer, at det er meget sandsynligt, at Active Clubs også kan appellere til personer, der ikke i udgangspunktet er højreekstremister, herunder i fx kampsports- og hooliganmiljøerne,” lød det i PET’s Center for Terroranalyses (CTA) årlige statusrapport. Her skriver de desuden:
”Generelt ses der i Vesten flere nye mindre grupper samt et øget fokus på fysisk træning og kapacitetsopbygning. Det sker fx gennem Active Clubs, der er en ny international organisationsform for højreekstremister, hvor små lokale grupper samles om kampsport, fysisk træning og dyrkelse af nationale og højreekstremistiske narrativer. Æstetikken indbefatter et mere mainstream visuelt udtryk, hvor medlemmer af Active Clubs fremstår veltrænede og stilbevidste, mens fx voldsforherligende æstetik og hagekors er sjældent forekommende.”
Ikke den eneste
Tilbage til fanmarchen ved Parken i maj.
I gruppen af sortklædte unge foran frontbanneret gik også Lasse Kølby Verner. På det sociale medie Instagram har han ved flere lejligheder givet udtryk for sympati med nazistisk og højreradikal propaganda. Han har for eksempel liket et foto af en banneraktion, som den nazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse gennemførte på Adolf Hitlers fødselsdag, hvor de henover en motorsvejsbro hang et banner prydet med to hagekors og teksten “Tillykke med dagen Adolf Hitler”.
Ikke langt fra Max Boelhøj Højlund Sørensen og Lasse Kølby Verner gik T.L.P. Han er en veteran i det nynazistiske miljø i Danmark. I midten af 00’erne var han en del af først det nynazistiske netværk Dansk Front, sidenhen arvtageren Danmarks Nationale Front og i en længere periode også Blood & Honour. T.L.P. har marcheret til ære for Hitlers stedfortræder Rudolf Hess. Senere har han ifølge Redox’ kilder hjulpet højreradikale grupper samt uofficielle fodboldfangrupper med at få trykt klistermærker. Redox’ research viser, at han har et tæt forhold til Max Boelhøj Højlund Sørensen.
Lidt bag ham gik en for Redox ukendt mand iført en sort t-shirt. På den er et stort hammer og segl-symbol med en forbudt-cirkel henover. Teksten rundt om symbolet lyder: “Better dead than red”. Netop symbolet og dét slogan er hyppigt brugt i nynazistiske miljøer i Nordeuropa igennem en årrække.
Ved ankomsten til Parken mødtes de sortklædte fans med en anden veteran fra det nynazistiske miljø: Nick Schwabach.
Tilbage i 2008, da Redox’ udgang rapporten Århus ‘08, var han en meget aktiv figur i den nynazistiske AGF-hooligangruppe White Pride og den højreradikale gruppe Vederfølner. Han blev blandt andet dømt for graffitihærværk, da en håndfuld folk fra White Pride i oktober 2008 blev taget for at male blandt andet “Ultra White Pride” og andet nazistisk graffiti i Århus kort inden en antiracistisk demonstration. En af hans dømte medgerningsmænd var den senere partileder for det nynazistiske Danskernes Parti, Daniel Carlsen.
Redox har gennemgået fotos af Silkeborg IF’s fans fra en lang række fodboldkampe de senere år, og kan konstatere, at veteranerne T.L.P. og Nick Schwabach ofte står sammen med netop Max Boelhøj Højlund Sørensen og resten af de yngre sortklædte mænd fra pokalfinalemarchen.
I dag er Nick Schwabach en nøglefigur i Silkeborgs fanmiljø. Han har i en lang periode været capo, når Silkeborg IF spiller. Capo’en er en ledende figur i en fodboldklubs fanmiljø, der på kampdagen indtager en helt central rolle på stemningsskabende tribuner, hvor vedkommende er ansvarlig for at koordinere kampråb, hop, sange og opildne sine medfans til at skabe mest muligt stemning. Ofte vil en capo stå i et “capotårn” med ryggen til banen og være synlig for alle andre fans på tribunen. Opråbene til medfansene vil ofte foregå igennem megafon eller andet lydudstyr.
Nick Schwabach spiller en så central rolle, at Silkeborg IF sidste år omtalte ham på sin officielle hjemmeside i forbindelse med, at han gæstede klubbens officielle podcast.
Det sker, selvom netop Nick Schwabach i 2014 var en af de fans, der deltog i uroen ved Brønshøj-kampen, der fik klubben til at tage afstand: “Silkeborg IF Invest A/S tager på det skarpeste afstand fra episoderne og den højre-ekstreme holdning, de er udtryk for. Silkeborg IF Invest A/S ønsker ikke på nogen som helst måde at blive associeret med sådanne holdninger og en sådan adfærd”.
Silkeborg IF skriver i en email til Redox, at dén holdning stadig er gældende.
Hvad nu, Silkeborg?
For et par uger siden begyndte Redox at tage kontakt til de omtalte i artiklen for at forelægge ovenstående oplysninger. Men hvor den slags henvendelser ofte forbliver ubesvarede, så var der denne gang flere personer, der reagerede.
T.L.P. skriver i en sms til Redox:
“Nej, jeg ønsker ikke at holde mig til dine beskeder om et miljø jeg har forladt for 8 år siden. Hvad og hvilke holdninger folk har på et fodboldstadion, det har jeg ikke nogen holdning til. Så lad mig være.”
Redox har derfor valgt at anonymisere T.L.P. i artiklen.
Lasse Kølby Verner, der tilhører den yngre generation af Silkeborg-fans, skriver i en besked:
“Tror ikke helt du forstår legen her. Din rolle er at være den fatsvage journalist, som bliver ved med at spørge om spørgsmål. Min del i denne leg er, at jeg ikke komme til at svare dig på en skid. Er den feset ind nu?”
Redox ville gerne høre snakke med Nick Schwabach om hvordan i dag ser på nynazismen og hans forbindelser til de yngre nynazister i Silkeborgs fanmiljø, der giver udtryk for de holdninger. Han har imidlertid ikke reageret på Redox’ henvendelser.
Det har til gengæld Silkeborg IF’s kommunikationschef Thomas Nørgaard Andersen, der skriver:
“Vi kender godt til den del af Nick Schwabachs fortid, som ligger rigtig mange år tilbage. Nicks rolle på den nuværende fanscene i Silkeborg IF har ingen forbindelse til det miljø, som han var en del af for mange år siden. Tværtimod er han fortaler for det mangfoldige fanmiljø, der pryder Silkeborg IF den dag i dag.”
Vi ville gerne have talt med Nick Schwabach om hvordan han altså i dag ifølge Silkeborg IF’s kommunikationschef er fortaler for et “mangfoldigt fanmiljø”, men han har altså ikke reageret på Redox’ henvendelser.
Hvad angår Max Boelhøj Højlund Sørensen har heller ikke han reageret på Redox’ henvendelser.
SIF-kommunikationschef Thomas Nørgaard Andersen giver dog gerne sit besyv med:
“Max Boelhøj Højlund Sørensen er ikke en af lederne og har aldrig været en af lederne i vores uofficielle fanmiljø. Efter vores vidende er han ikke engang en del af fanmiljøet i dag, men som beskrevet i det første svar, tager vi dyb afstand fra højreekstreme holdninger og ønsker ikke at blive associeret med sådanne.”
Støt vores journalistik
Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.
Som dokumenteret her er det altså svært at gøre nogle endegyldige konklusioner om situationen med nynazister i Silkeborg IF’s fanmiljø.
Redox følger selvfølgelig udviklingen i tæt. Har du oplysninger, der er relevante for os, så kontakt os på email redox@redox.dk eller på send en besked på Signal på 61 77 57 89.
Den 19. november 2024 blev det annonceret, at Silkeborg IF er blevet solgt til den amerikanske fodboldkoncern Trivela Group, der ejer flere andre fodboldklubber. Salget skal dog først godkendes på en ekstraordinær generalforsamling. Den finder sted 11. december.
Opdateret 9. december 2024:
Efter publiceringen af artiklen har Max Boelhøj Højlund Sørensen rettet skriftlig henvendelse til Redox. Han skriver blandt andet:
“Artiklen antyder en tilknytning til nynazistiske netværk, men dette er ikke korrekt. Jeg har været en del af fanmiljøet og dyrket kampsport, men det er misvisende at forbinde dette med støtte til højreekstreme ideologier (…) Omtalen af mit navn i denne sammenhæng har alvorlige personlige konsekvenser og kan skade mit omdømme unødigt (…) Jeg vil derfor bede om, at mit navn anonymiseres eller fjernes fra artiklen, da jeg ikke mener, at omtalen er retvisende eller nødvendig. Samt billederne, som er direkte rettet mod mig. På forhånd tak for jeres forståelse.”
Han har foreløbig ikke besvaret de spørgsmål Redox har vedrørende hans dokumenterede tilknytning til det nynazistiske netværk Active Club Denmark.
Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.