Nicole Kelly Jønsson ved demonstrationen mod draghøjtlæsningen på Frederiksberg Hovedbibliotek den 17. marts 2023. Foto: Redox

Håndgemæng og aktindsigter i Nicole Kelly Jønssons kølvand

En fotograf fra det højreradikale miljø har den seneste tid været opsøgende med at filme aktivister, der protesterer mod folkemordet i Gaza. Tidligere har hun kastet sig over det feministiske miljø. Redox har kortlagt hendes aktiviteter.

Publiceret den 16. august 2024

“Løsningen er selvfølgelig (..) at forbyde muslimer og forbyde religionen islam. Så bliver det løsningen på problemet, hvis det var strafbart at være muslim. Det er den eneste måde vestverdenen kan overleve på, hvis man gør sådan nogle meget drastiske tiltag.”

Sådan lød det i en megafon foran Israels ambassade i Hellerup lørdag den 18. maj i år. Her stod to personer fra kredsen omkring den højreradikale aktivistgruppe Patrioterne Går Live (PGL). Med deres minidemonstration, der i alt talte to deltagere, fik de politiet til at afspærre vejen for de mange tusinde propalæstinensiske demonstranter, der var på vej til ambassaden.

Kvinden, der råbte i megafonen, hedder Nicole Kelly Jønsson. Hun har været meget aktiv det seneste år, både sammen med højrefløjsaktivister fra kredsen omkring Patrioterne Går Live, men også på egen hånd, hvor hun flere gange har filmet pro-palæstinensiske aktivister.

Ved den israelske ambassade i maj var hun i selskab med koranafbrænderen Lars Theilade, som Redox flere gange tidligere har skrevet om. Han livestreamede Nicole Kelly Jønssons tale på en af sine offentlige facebookprofiler.

Som de fleste andre i personkredsen, der er med, når Patrioterne Går Live livestreamer sine minidemonstrationer på Facebook, har Lars Theilade en fortid i Stram Kurs.

Det har Nicole Kelly Jønsson ikke. Hendes historik er ganske anderledes.

Smidt ud af Femø-lejren
Redox begyndte at få tips om Nicole Kelly Jønsson længe før hun viste sig sammen med folk fra den organiserede højreradikale bevægelse. Fra 2019 og frem var hun nemlig en hyppig, men uønsket gæst i dele af det feministiske miljø.

I sommeren 2019 deltog Nicole Kelly Jønsson i Femølejren på Femø nord for Lolland. Her samles feminister hvert år til en seperatisk lejr, der udsprang af rødstrømpebevægelsen i 1971.

Blandt deltagerne i den 48. udgave af Femølejren vakte en person opsigt. Det var Nicole Kelly Jønsson.

Redox har talt med flere kilder, der deltog i lejren og oplevede hendes adfærd. De udtaler sig på betingelse af anonymitet, men Redox’ er bekendt med deres fulde identitet.

I starten af lejr-ugen trak Nicole Kelly Jønsson et stort, professionelt kamera frem, og begyndte at filme deltagerne. Kilderne fortæller, at hun ikke ville svare på, hvorfor hun filmede på lejren.

Flere kilder gengiver også, hvordan Nicole Kelly Jønsson under et møde på lejren udtaler sig hånende og nedværdigende om voldtægt af lesbiske kvinder.

“Hun udtaler sig voldsomt racistisk og homofobisk på lejren,” siger en kilde.

“Hun var meget grænseoverskridende i sin adfærd,” siger en anden kilderne.

Det hele eskalerer ifølge kilderne til, at Nicole Kelly Jønsson truer med at udøve vold. På det tidspunkt bliver hun smidt ud af lejren.

Nicole Kelly Jønsson nægter overfor Redox at have truet med vold på Femølejren, men ønsker ikke at kommentere yderligere på hændelserne. Forelagt kritikken svarer hun:

“Nu må du forstå, at hvis du fortsætter på den her måde, så må jeg anlægge injuriesag mod dig.”

Forfølgelse af feminister
De følgende år har Nicole Kelly Jønsson konflikter med personer fra Femølejren og Kvindehuset i København, hvor Femølejren holder sine møder uden for lejr-perioden.

Det medfører blandt andet, at Nicole Kelly Jønsson i november 2020 stiller sig op ved hovedindgangen til Kvindehuset, netop som aktivisterne fra Femølejren skal mødes til deres efterårsseminar. Hun filmer alle deltagerne, når de ankommer til huset. Selv er hun maskeret med et mundbind. Redox har talt med flere vidner til hændelsen samt set fotografisk dokumentation for Nicole Kelly Jønssons optræden.

Nicole Kelly Jønsson ønsker ikke at kommentere på de vidneudsagn, men siger i stedet til Redox’ redaktør Simon Bünger:

“Nu skal du passe på, Simon Bünger. Hvis du gør det her, så kommer der en retssag, og så bliver der kaldt en masse vidner ind. Er du sikker på, at de er vidner er interesserede i at blive ført som vidner i en injuriesag? Er du sikker på, at det er i deres interesse?”

Det er dog ikke kun Kvindehuset og Femølejren, der er målskive for Nicole Kelly Jønssons ageren.

Den ligestillingspolitiske organisation DareGender gennemførte i samme periode et møde, hvor Nicole Kelly Jønsson dukkede op, påstod at hun var en sort kvinde og derefter udtalte sig groft racistisk. Det fortæller en af de tilstedeværende på mødet til Redox.

I en periode fra 2019 og et år frem søgte Nicole Kelly Jønsson også aktindsigt i forhold vedrørende organisationer og privatpersoner fra det feministiske miljø.

“Da vi i Cybernauterne var i gang med projektet ‘Under indflydelse’ sammen med organisationen DareGender oplevede vi, at Nicole Kelly Jønsson søgte aktindsigt i vores økonomiske bevilling. Jeg tror, at hun gjorde det, fordi hun allerede var opsøgende og chikanerende overfor nogle af de folk og organisationer, som vi samarbejdede med på projektet. Det virkede som et forsøg på at intimidere os og vise, at hun holdt øje med os,” fortæller Maia Kahlke Lorentzen fra Cybernauterne.

Projektet resulterede i rapporten “Under Indflydelse – Veje ind i ekstreme digitale fællesskaber gennem køn og maskulinitet”, der handlede om “digitale meningsfællesskaber, der dyrker reaktionære eller chauvinistiske forestillinger om køn og modstand imod ligestilling og som kan facilitere had, chikane og vold”.

Redox er igennem flere kildeinterviews blevet bekendt med, at Cybernauterne og DareGender ikke er de eneste, som Nicole Kelly Jønsson har søgt aktindsigter i. Det gælder også Kvindehuset samt flere enkeltpersoner fra det feministiske miljø.

Redox har forelagt oplysningerne i denne artikel for Nicole Kelly Jønsson i et længere interview. Adspurgt om, hvorfor hun har søgt de mange aktindsigter, siger Nicole Kelly Jønsson til Redox’ redaktør Simon Bünger:

“Nej, nej, Simon Bünger, du skal være klar over, at dét der sker nu, det sker begge veje.”

“Hvad sker begge veje?”

“Har du set mine militærpapirer, Simon Bünger? Du skulle se dem.”

“Nej jeg har ikke set dine militærpapirer, må jeg se dem? Vil du ikke sende dem til mig?”

“Jeg ved godt hvor du hører til, jeg ved bare ikke hvor du bor. Det finder jeg ud af snart.”

Imod “kulturmarxisme”
Før hun blev smidt ud af Kvindehuset stod Nicole Kelly Jønsson bag et manifest med ‘Blåstrømperne’ som afsender, et borgerligt feministisk projekt. Det fortæller flere kilder, der havde deres gang i Kvindehuset på det tidspunkt.

En af kilderne har overdraget en kopi af manifestet til Redox.

I manifestet lød det blandt andet:

“Blåstrømperne er imod kultur-marxisme hvilket defineres som venstredrejningen af samfundet vha. destruktiv samfundskritik, politisk korrekthed, krænkelses-opportunisme og ændring af ords betydning med det formål at udøve sindelags-kontrol og begrænse ytringsfriheden, indføre selv-censur, indskrænke den personlige individualitet og fremme kollektivistisk gruppe-tænkning.”

Netop begrebet kulturmarxisme har det seneste årti været et nøgleord for mange dele af den yderste højrefløj, hvor det bruges til at dække over forskellige progressive strømninger, bevægelser og tendenser, som højrefløjen er modstander af.

Nicole Kelly Jønsson har på sin kanal på videodelingstjenesten Bitchute delt en video fra RUC, hvor hun filmer universitetet udefra i et par minutter. I følgeteksten skriver hun:

“RUC or Roskilde University Center 30km south-west of Copenhagen is a loony-left university that poisons young impressionable minds with cultural-marxism and other forms of woke socialist ideology that have no use in the real world.“

Nicole Kelly Jønsson anmeldte tilbage i 2020 sin Bitchute-kanal, som hun kalder Sage-Adept, til Datatilsynet som en redaktionel informationsdatabase. Redox har fået aktindsigt i anmeldelsen.

Nicole Kelly Jønssons tilmelding af sin Bitchute-kanal til Datatilsynet.
Nicole Kelly Jønssons tilmelding af sin Bitchute-kanal til Datatilsynet.

Adspurgt om Blåstrømperne som projekt siger Nicole Kelly Jønsson til Redox:

“Ved du hvad, Simon Bünger, du har ingen troværdighed. Du skal være klar over, at hvis du siger, at jeg var med, så må jeg også begynde at spekulere på om jeg skal lave noget research på dig også. Vil du ha’ det?”

Angreb på Redox-redaktør
Den 17. marts 2023 dukkede Nicole Kelly Jønsson op med sit kamera ved Frederiksberg Bibliotek, da personer fra konspirationsmiljøet og den yderste højrefløj ville protestere mod en drag-højtlæsning på biblioteket. Hun var til stede sammen med personer fra kredsen omkring Patrioterne Går Live.

Nicole Kelly Jønsson (med hætten oppe) i samtale med Toke Utzen Lorenzen fra kredsen omkring Patrioterne Går Live. De er her til stede i demonstrationen mod drag-højtlæsningen på Frederiksberg Hovedbibliotek i marts 2023. Foto: Redox
Nicole Kelly Jønsson (med hætten oppe) i samtale med Toke Utzen Lorenzen fra kredsen omkring Patrioterne Går Live. De er her til stede i demonstrationen mod drag-højtlæsningen på Frederiksberg Hovedbibliotek i marts 2023. Foto: Redox

I november 2023 var Nicole Kelly Jønsson til stede, da Patrioterne Går Live lavede en minimanifestation midt under den store Krystalnatsdemonstration i København. De dukkede op i Rigsdagsgården ved Christiansborg med et stort banner med teksten ‘Fuck Islam’ og livestreamede sig selv. En række deltagere i Krystalnatsdemonstrationen gav udtryk for deres afsky overfor PGL-aktivisterne, der blandt andet talte Nicole Kelly Jønsson.

Da aktionen lakkede mod enden endte Nicole Kelly Jønsson i et sammenstød med Redox’ redaktør Simon Bünger, der var til stede for at dække PGL’s aktion.

“Nicole Kelly Jønsson genkender mig og begynder at råbe mit navn. Hun opsøger mig fysisk, hun er meget frembrusende og fremstår aggressiv. Hun skubber flere gange til mit kamera, ligesom hun truer mig med sagsanlæg, hvis jeg skriver om hende. Det var en meget ubehagelig oplevelse,” genfortæller han.

Overfusningen blev livestreamet af PGL selv, der sendte direkte på Facebook fra deres aktion ved Krystalnatsdemonstrationen.

Nicole Kelly Jønsson foran Patrioterne Går Lives 'Fuck Islam'-banner ved Christiansborg i forbindelse med Krystalnatsdemonstrationen 9. november 2023. Foto: Redox
Nicole Kelly Jønsson foran Patrioterne Går Lives ‘Fuck Islam’-banner ved Christiansborg i forbindelse med Krystalnatsdemonstrationen 9. november 2023. Foto: Redox

Redox’ redaktør har forelagt hændelsen for Nicole Kelly Jønsson. Hun siger, at hun ikke deltog i PGL’s demonstration, men at hun blot var til stede for at interviewe dem.

“Hvorfor skubbede du til mit kamera ved krystalnatten, da du stod sammen med PGL?,” spørger Simon Bünger.

“Jeg skubbede ikke til dit kamera,” svarer Nicole Kelly Jønsson.

“Det har jeg video af, at du gør.”

“Jaja, men hvorfor gik du hen og tog portrætbillede? Det ved du godt at du ikke må,” svarer Nicole Kelly Jønsson.

Filmer Palæstina-aktivister
I takt med at solidaritetsdemonstrationerne for befolkningen i Gaza voksede henover vinteren, har gruppen omkring Patrioterne Går Live flere gange lavet aktioner med israelske flag og er dukket op i nærheden af propalæstinensiske aktiviteter.

I første halvdel af maj var Nicole Kelly Jønsson i Rafah Garden, der var navnet på den lejr, som en stor gruppe studerende på Københavns Universitet havde lavet på campus på Nørre Farimagsgade. Det fortæller kilder blandt de studerende til Redox.

Den 18. maj var hun med Lars Theilade ved den israelske ambassade, hvor hun holder tale iført et stort israelsk flag om halsen som en kappe. Det er her, hun holdt talen, der blev livestreamet på Lars Theilades facebookprofil.

En uge senere, den 25. maj, dukker Nicole Kelly Jønsson igen op ved Rafah Garden med sit kamera. Tilfældigvis er den tidligere Redox-fotograf Rasmus Preston til stede ved campen.

“Jeg står og spiser en halloumi-sandwich, da nogen råber, at der bliver filmet fra porten, og at det er en person med et israelsk flag. Jeg går hen til porten for at dokumentere det,” forklarer Rasmus Preston.

Nicole Kelly Jønsson ved Rafah Garden på Københavns Universitet den 25. maj 2024. Foto: Rasmus Preston
Nicole Kelly Jønsson ved Rafah Garden på Københavns Universitet den 25. maj 2024. Foto: Rasmus Preston

På hjørnet af Nansensgade og Bartholinsgade, hvor en port giver adgang til universitetets område, ser han Nicole Kelly Jønsson stå med et stort, professionelt kamera i hånden og et israelsk flag om skuldrene som en kappe.

“Jeg tager min mobiltelefon frem for at dokumentere, at hun står der. Jeg har telefonen i den ene hånd og sandwichen i den anden hånd. Da hun ser, at jeg tager billeder bliver hun rasende. Hun træder straks frem og griber fat i min telefon og prøver at vriste dem fra mig. Jeg holder fast i telefonen og råber, at hun ikke skal tage min telefon. Hun bliver ved med at holde fast og hive i den,” genfortæller Rasmus Preston.

Pludselig bliver episoden afbrudt af to betjente, der kommer løbende.

“Den første betjent tror, at jeg har startet episoden, men hans kollega siger hurtigt, at hun har set forløbet, og at det var Nicole Kelly Jønsson, der prøvede at tage min telefon. Så bliver vi skilt ad, og betjentene tager mit navn. Jeg siger, at jeg gerne vil anmelde hende, men den ene betjent svarer, at ‘vi vil ikke tage imod en anmeldelse, for vi er her for at passe på hende’. Mens jeg bliver registreret går hun fra stedet,” siger Rasmus Preston.

Han tilføjer:

“Vi har set mange gange igennem årene, at højrefløjen har forsøgt at overvåge og kortlægge progressive aktivister, og at den kortlægning bliver brugt til f.eks. chikane, trusler eller ligefrem vold. Derfor er det noget, der er vigtigt at være opmærksom på.”

Nicole Kelly Jønsson bekræfter over for Redox, at hændelsen fandt sted, men siger, at hun ikke kan genkende udlægningen af episoden. Hun vil ikke svare på, hvorfor hun forsøgte at tage Rasmus Prestons telefon fra ham.

I starten af juni lukkede de studerende teltlejren Rafah Garden.

Ikke længe efter opstod en ny teltlejr for Palæstina-aktivister, denne gang på Rådhuspladsen i København. Den 7. juni dukker Nicole Kelly Jønsson op ved lejren på Rådhuspladsen, igen med sit kamera, viser en videooptagelse, som Redox er i besiddelse af.

Nicole Kelly Jønsson ved Palæstina-teltlejren på Rådhuspladsen den 7.juni i år.
Nicole Kelly Jønsson ved Palæstina-teltlejren på Rådhuspladsen den 7.juni i år.

Truer med injuriesag, pressenævnssag, stalking, politihold og afsløring af kilder
Redox’ redaktør Simon Bünger gennemførte tidligere på ugen en længere telefonsamtale med Nicole Kelly Jønsson. Her præsenterer han sig tydeligt som journalist på redox.dk og forklarer, at han er i færd med at skrive en artikel om hende. Det falder ikke i god jord.

I den 35 minutter lange samtale advarer hun flere gange om, at det kan have konsekvenser at skrive om hende.

“Ved du hvad, Simon, nu skal du høre her, hvis du vil lege den her leg kan vi godt lege, du skal bare vide der er en høj selvrisiko forbundet med det,” siger hun.

“Hvad mener du med det?”

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

“Det ved jeg ikke, det må du finde ud af,” lyder svaret fra Nicole Kelly Jønsson.

Senere i samtalen siger hun:

“Du kan regne med at der kommer en injuriesag, der kommer en tilholdssag (polititilhold, red.) og nu kommer der også en sag i Pressenævnet. Og så kan du forvente at jeg også anmelder dig til politiet for stalking nu.”

Og lidt senere:

“Du skal være klar over, at hvis du skriver noget om mig, og det kan jeg høre på dig, at du har tænkt dig at gøre, så skal du være klar over, at du ikke rammer. (.. ) Jeg kan tage en masse mennesker med ned i faldet. Jeg er jo nødt til at forklare dem individuelt at du er ansvarlig for det. (..) Så alle de mennesker, når jeg har læst artiklen, jeg kan forstå har snakket med dig, så bliver jeg nødt til at lægge billeder ud, så må jeg lægge en reportage ud hvor jeg giver deres navne, hvor de arbejder henne, så folk kan kontakte dem, hvis de har spørgsmål.”

Opdatering:

Lars Theilade, som demonstrerede med Nicole Kelly i maj ved Israels ambassade, har efter artiklens publicering henvendt sig til Redox. Han skriver:

“Jeg tilhører IKKE kredsen omkring den højreradikale aktivistgruppe Patrioterne Går Live (…) Jeg har for mere end et år siden lavet nogle demoer i samarbejde med Philip Bagge fra PGL. Men det er bestemt ikke det samme, som at mine demoer er PGL-demoer, hvilket er indtrykket, man sidder tilbage med, efter at have læst din artikel.”

Tags: