Et af organisationens medlemmer, Niels Kristensen, er dømt for politisk vold og er veteran i den danske nazibevægelse. Her ses han ved Den Nordiske Modstandsbevægelses valgmøde i Orkeljunga i Sverige i 2022. Foto: Redox.

Naziorganisation terrorstemplet: Her er den danske afdeling

Den Nordiske Modstandsbevægelse, der findes i flere nordiske lande, er kommet på USA’s terrorliste.

Publiceret den 30. juni 2024

“Udenrigsministeriet udpeger i dag Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) og tre af deres ledere som Specially Designated Global Terrorists (“Særligt udpegede globale terrorister”, red.). USA er dybt bekymret over den racemæssigt eller etnisk motiverede voldelige ekstremisttrussel verden over og forpligter sig til at modvirke de transnationale komponenter af voldelig hvid overherredømme.

Dagens handlinger bliver taget efter konsultationer med vores europæiske partnere. NMR er den største nynazistiske gruppe i Sverige, med afdelinger i Norge, Danmark, Island og Finland, hvor den har været forbudt siden 2020. NMR’s voldelige aktiviteter er baseret på dens åbenlyst racistiske, anti-immigrant, antisemitiske og anti-LGBTQI+ platform. Gruppens medlemmer og ledere har udført voldelige angreb mod politiske modstandere, demonstranter, journalister og andre de opfatter som fjender. NMR-medlemmer har også taget skridt til at samle og forberede våben og sprængstoffer, også på vegne af gruppen og for at fremme gruppens mål. Derudover har NMR organiseret træning i voldelige taktikker, herunder nærkamp og knivkamp.”

Sådan lød det i en pressemeddelse fra det amerikanske udenrigsministerium, der blev udsendt fredag den 14. juni.

Selvom formuleringerne er noget anderledes end man er vant til fra myndighederne i Danmark, så er facit tydeligt: Den nazibevægelse, der de seneste to årtier har stået bag flest voldsomme angreb, overfald og drab i Norden, bliver af de amerikanske myndigheder betragtet som terrorister.

Vold, bomber og mord
NMR er en nordisk naziorganisation, der har eksisteret siden 1997. De har siden 2017 haft en dansk afdeling. De betegner sig selv som en “revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation”.

Organisationen havde sin storhedstid fra 2015 til 2019, hvorefter de blev ramt af intern splittelse. Siden har NMR været ramt af ledelses-, rekrutterings- og fastholdelsesproblemer. I begyndelsen af 2024 trådte lederen Simon Lindberg tilbage og overdrog posten til naziveteranen Frederik Vejdeland.

Organisationens nuværende leder, Frederik Vejdeland, ses her midtfor i anden række med skæg, under deres demonstration i Göteborg i 2017, Foto: Redox.
Organisationens nuværende leder, Frederik Vejdeland, ses her midtfor i anden række med skæg, under deres demonstration i Göteborg i 2017, Foto: Redox.

Den danske afdeling blev for alvor kendt i offentligheden i 2019, da medlemmer stod bag omfattende antisemitisk hærværk i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten. Her blev den jødiske gravplads i Randers blandt andet udsat for massivt hærværk, det samme gjorde flere andre lokaliteter, som NMR mente tilhørte jødiske personer eller organisationer. Flere af organisationens danske medlemmer blev efterfølgende idømt fængselsstraffe for aktionen.

Samme år blev en af organisationens danske ledere idømt en længere fængselsstraf for forsøg på bombe- og våbenfremstilling.

NMRs medlemmer i Norden er gentagne gange blevet dømt for overfald på politiske modstandere, våbenbesiddelse, bombeattentater, hærværk og drab. Det kan du læse mere om her.

En af de dømte i Krystalnat-angrebet i 2019 var Jacob Vullum Andersen, der efterfølgende blev udnævnt til leder af organisationens danske afdeling. Han forlod i 2023 posten efter mindre end et år.

Ny leder
Efter Jacob Vullum Andersen forlod organisationen, har den danske afdeling af NMR haft det svært. De har haft problemer med at rekruttere nye medlemmer,  aktivitetsniveauet har været lavt og organisationen har i det hele taget levet lidt af en skyggetilværelse.

En af de yngre aktivister, som Jacob Vullum Andersen nåede at køre ind i organisationen inden han forlod den, er Joakim Bering Johansen fra Tørring. Han blev i sommeren 2022 gjort til afdelingsleder for Rede 1 (der dækker Fyn og det meste af Jylland, minus Nordjylland) af netop Jacob Vullum Andersen, og har siden haft en ledende rolle i NMR.

Joakim Bering Johansen overtog ifølge Redox’ oplysninger posten som leder af den danske afdeling, da Jacob Vullum Andersen stoppede. I sidste uge stod han frem som leder i en Ekstra Bladet-artikel. Han er desuden angivet som ejer af den danske NMR-afdelings kanal på det sociale medie Telegram, som de bruger til rekruttering og propagandaspredning.

Joakim Bering Johansen var ifølge Redox’ oplysningen en af de seks danske NMR-folk, der blev anholdt under en ikke-annonceret demonstration i Oslo i oktober 2022 og efterfølgende udvist til Danmark.

Kristian Niss (t.v.) og Joakim Bering Johansen (t.h.) ses her sammen med organisationens daværende leder Jacob Vullum Andersen, på vej ud fra et ar organisationens møder i Hobro i 2022. Foto: Redox.
Kristian Niss (t.v.) og Joakim Bering Johansen (t.h.) ses her sammen med organisationens daværende leder Jacob Vullum Andersen, på vej ud fra et ar organisationens møder i Hobro i 2022. Foto: Redox.

En anden nøglefigur omkring NMRs danske Telegram-kanal er Asbjørn Glud Nielsen, der står opført som “administrator” af kanalen. Han har ellers tidligere skrevet i samme kanal, at han bare er et “tidligere medlem, som hjælper til med nogle småting her og der”.

Han var i Jacob Vullum Andersens ledelsetid en af de centrale aktivister i den danske afdeling og blev i 2022 idømt 14 dages betinget fængsel for hærværk mod en kommunistisk bogcafé i Århus.

Kristian Niss er navnet på en tredje central figur i NMR i dag. Han var i 2017 med til at starte den danske afdeling, men forlod organisationen igen i forbindelse med en intern splittelse i 2019. Han er siden vendt tilbage og er i dag den eneste, der har været med fra start. Han er blandt andet vært på NMR’s danske podcast ‘Opråb’. Han var også blandt de danske nazister, der blev anholdt og udvist fra Norge i 2022.

Kristian Niss’ podcast-medvært hedder Thomas Ploug Villadsen. Han har igennem flere år udtrykt sympati for NMR og den nazistiske ideologi på sociale medier, blev først officielt aktiv i organisationen i 2022.

NMR-medlem: “Vi tiltaler de forkerte typer”
Også Thomas Ploug Villadsens gode ven Max Engelin Straarup er blevet aktivt medlem af den nazistiske organisation. Han har flere gange optrådt på fotos fra bevægelsens arrangementer i både Danmark og Sverige.

Da Redox ringer til Max Engelin Straarup fortæller han gladeligt om sit engagement i NMR. Han forklarer, at han har været medlem lidt under et år, og opsøgte organisationen, fordi de “repræsenterer et godt samfund”. Han siger også: “Jeg har i hvert fald haft de nazistiske holdninger i mange år”.

Til de amerikanske myndigheders terrorstempling af NMR siger han:

“Jeg vil ikke sige at jeg er overrasket, men vi kommer jo frem i medierne på en eller anden måde rundt i verden, jeg ved ikke om det er en glædelig nyhed, men det sætter tingene i perspektiv, at vi faktisk gør noget, som folk de kan se, herhjemme i Danmark er der ikke nogen, der snakker om det, men ude i udlandet, hvis vi bare kan få noget omtale så er det perfekt (..) al omtale er vel god omtale.”

Da Redox spørger ind til hvordan Max Engelin Straarup forholder sig til en tidligere dansk NMR-leders forsøg på bombe- og våben fremstilling tager han afstand og siger:

“Jeg synes det er skammeligt, at man skal gøre det, ikke at jeg tror han har gjort det, men hvis man gør sådan noget skal man i hvert fald ikke være en del af Den Nordiske Modstandsbevægelse, for det gør vi ikke”.

vi skal jo ikke gasse nogen, vi skal bare sende dem hjem

Adspurgt om han mener, at der er en sammenhæng mellem medlemmers domme for vold, bombefremstilling og drab siger han: “Det tror jeg ikke, jeg tror bare vi tiltaler de forkerte typer”.

Han forklarer desuden, at han ikke går ind for en væbnet revolution.

Max Engelin Straarup deltog, da NMR for nylig mindedes de danske østfrontfrivillige under Anden Verdenskrig. Selv siger han:

“Jeg har ikke rigtig gået ind i hvem de faldne er, men jeg kom der ligesom for at sige i har min respekt (…) det var ikke så meget for de faldne, det var mere det sociale i det (…) for at være sammen i et fællesskab, der har de samme holdninger og perspektiver til tingene”.

Han afviser dog at det sociale element er grunden til at han er medlem af organisationen: “Jeg er ikke med i Den Nordiske Modstandsbevægelse for at have noget socialt”.

Jeg ved ikke om han har gasset seks milioner jøder eller om han ikke har

Lidt mindre klar i spyttet er Max Engelin Straarup når det kommer til Holocaust. Som organisation afviser NMR, at det fandt sted.

“Jeg har ikke været der, jeg ved ikke hvordan det fungerede, jeg ved ikke om han (Adolf Hitler, red.) har gasset seks milioner jøder eller om han ikke har, der findes utrolig mange beviser på hver sin side, men hvis han har, så okay, det var hans valg, det er jo ikke rigtig noget vi som bevægelse burde tage stilling til (…) Vi vil ikke videreføre ideologien som Hitler måske gjorde med at gasse seks milioner jøder, vi skal jo ikke gasse nogen, vi skal bare sende dem hjem”.

Han deltog ellers i NMR’s fejring af netop Adolf Hitlers 135-års fødselsdag i april i år, hvilket den danske afdeling fejrede med spaghetti carbonara og kage. Om den oplevelse siger han:
“Det er ligesom at fejre de savnede og døde (…) det er en fællesbegivenhed, hvor vi kan samles og mødes og være sammen i fællesskab og sige tillykke”.

Tiltrækker veteraner
Mens både Kristian Niss, Joakim Bering Johansen, Thomas Ploug Villadsen, Max Engelin Straarup og Asbjørn Glud Nielsen tilhører en lidt yngre generation af nazister, så har NMR også ældre medlemmer, der har en fortid i andre nazistiske organisationer.

En af dem er Niels Kristensen, en veteran i den danske nazibevægelse. Han var i mange år fanebærer for Jonni Hansen og DNSB. Efter splittelsen i DNSB i 2010 forsøgte Niels Kristensen sig som aktivist i både Danmarks Nationale Front og Danskernes Parti, men har de senere år været aktiv i NMR.

Niels Kristensen er tidligere dømt for grov vold mod en moddemonstrant i forbindelse med DNSB’s Hess-march i Kolding i 2007. Her deltog NMRs svenske afdeling også, dengang hed de bare Svenska Motstandsrörelsen (SMR).

Ved Danmarks Nationale Fronts demonstration i København i 2014 ses Niels Kristensen her yderst til højre med kasket, mens Henrik Rune Jakobsen ses fuldt maskeret midtfor. Foto: Redox.
Ved Danmarks Nationale Fronts demonstration i København i 2014 ses Niels Kristensen her yderst til højre med kasket, mens Henrik Rune Jakobsen ses fuldt maskeret midtfor. Foto: Redox.

 

Også en anden veteran fra nazibevægelsen, Henrik Rune Jakobsen, er gået med i NMR. Han kommer fra Danmarks Nationale Front.

Overfor Redox har han tidligere benægtet at være nazist, alligevel deltog han for nylig i NMRs arrangement ved mindelunden i Kongensbro. Mindelunden er anlagt af danske naziveteraner til minde om de danske nazister, der døde i tysk tjeneste under Anden Verdenskrig. Hvert år samles danske nazisympatisører ved mindelunden på den danske topnazist Christian Frederik von Schalburgs dødsdag. Schalburg døde på Østfronten og har siden da været fejret som helt af både SS-veteraner og yngre generationer i den danske nazibevægelse.

Danmark og Europa havde været et bedre sted hvis tyskerne havde vundet

Da Redox ringer til Henrik Rune Jakobsen er han ikke meget for at udtale sig, men han indvilger dog alligevel i et interview.

“Jeg er sgu ikke ude af DNF, det kan du være helt sikker på, ” siger han, og forklarer videre, at han kender flere i NMR, men ikke ønsker at fortælle om det.

Henrik Rune Jakobsen har flere gange tidligere overfor Redox benægtet at være nazist.

Hvorfor deltog han så i et mindesarrangement for den danske topnazist Christian Frederik von Schalburg og de mange andre danskere, der kæmpede i tysk tjeneste?

“Jeg går sådan set ind for det liberale demokratis spilleregler” . Da Redox spørger ind til hvordan det hænger sammen med, at han ved arrangementet i Mindelunden var iført en t-shirt med navnet på den nazistiske SS-enhed “Division Viking”, svarer han:

“Fordi Danmark og Europa havde været et bedre sted hvis tyskerne havde vundet”.

Ingen kommentarer fra ledelsen
Redox har forsøgt at få et interview med NMRs danske leder. Det har han ikke ønsket at medvirke i. Organisationen som helhed har heller ikke ønsket at komme med en udtalelse til artiklen.

Hverken Asbjørn Glud Nielsen eller Niels Kristensen har besvaret Redox’ henvendelser, mens både Thomas Ploug Villadsen og Kristian Niss overfor Redox afviser at udtalelse sig. De truer desuden begge Redox’ journalist med politianmeldelse for chikane, hvis vi kontakter dem igen med henblik på interview.

Den Nordiske Modstandsbebebægelse kalder i en artikel på deres hjemmeside terrorstemplingen for “absurd” og deklarerer, at “alle forsøg på at stoppe os vil mislykkes”.

 

Tags: , , , , , ,