Jacob Vullum Andersen ved NMRs demonstration i den svenske by Kungälv i 2019. Foto: Redox.

Nu igen: NMR-leder smider håndklædet i ringen

Lederen af naziorganisationen Den Nordiske Modstandsbevægelse har trukket sig helt fra organisationen efter mindre end et år på posten.

Publiceret den 1. februar 2023

Mandag i denne uge annoncerede Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR), at organisationens danske leder Jacob Vullum Andersen har trukket sig fra posten.

Han har været den absolutte nøglefigur i organisationens virke de senere år og var blandt andet involveret i de såkaldte krystalnatsaktioner i november 2019, hvilket senere resulterede i en fængselsstraf. Sagen fik dengang den daværende leder af NMR til at trække sig. Nu trækker Vullum sig selv.

“Ønsker organisationen alt det bedste fremover”
Vullums exit blev annonceret i organisationens podcast, der efter næsten to års inaktivitet sendte et nyt afsnit på gaden. Deri siger en af de to værter: “Jeg tror faktisk måske, at efter Jacob har forladt Modstandsbevægelsen, så er jeg nok det ældste medlem i Danmark nu her”.

Allerede lørdag havde hovedpersonen selv annonceret sit farvel til naziorganisationen. Det gjorde han i et opslag på sin private Facebook-profil. Heri lød det blandt andet:

“Tiden i Modstandsbevægelsen er nu ovre da jeg valgte at træde tilbage. Jeg ser tilbage på min tid som frihedskæmper og chef for den danske gren af Den Nordiske Modstandsbevægelse som en nødvendig, sjov og hæderlig tid og jeg ønsker organisationen alt det bedste fremover.”

Overfor Redox forklarer han i en email, at ‘intet har ændret sig’ og at ‘(Redox) kan stadig skrive at jeg er en nazist og racist’. Han fortsætter: ‘Mit arbejde i Modstandsbevægelsen er blot gjort og den kan fremover sagtens stå på egne ben langt ud i fremtiden mod sejr.’

Den absolutte topfigur
Jacob Vullum Andersen blev medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse i slutningen af 2017, hvor organisationen blev genoplivet i Danmark efter at have været inaktiv i en årrække. Han engagerede sig meget i NMR’s aktiviteter og aktivisme og blev hurtigt et af de mest fanatiske og dedikerede danske medlemmer.

Den Nordiske Modstandsbevægelse blev i 2017 reetableret i Danmark, og der blev afholdt et rekruteringsmøde, hvor dette billede blev taget. Yderst til venstre ses Jacob Vullum Andersen.

I sommeren 2018 blev han udnævnt til ‘aktivist’, der er en medlemsgrad i organisationen, fik sit aktivist-emblem og blev i samme omgang også udnævnt til redeleder, der er organisationens betegnelse for afdelingsledere. Han fik på dette tidspunkt ansvaret for organisationens aktiviteter i Øst- og Midtjylland, samt i Syddanmark.

I 2019 blev han landskendt, da han sammen med et andet medlem stod bag det omfattende hærværk mod den jødiske gravplads i Randers i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten. Han blev i den forbindelse varetægtsfængslet i cirka fire måneder. Mens han sidder fængslet skriver samtlige danske medier om sagen og han bliver kendt i offentligheden med navn og ansigt.

I 2020 blev Jacob Vullum Andersen sammen med et andet NMR-medlem dømt for hærværket mod den jødiske gravplads, en række andre hærværksaktioner og for brud på racismeparagraffen for materiale delt på sociale medier. Han fik i den forbindelse en dom på et år ubetinget fængsel, som han afsonede de sidste otte måneder af i Kragskovhede Fængsel fra april til december 2021.

Efter løsladelsen blev han I februar 2022 officielt udnævnt til leder af den danske afdeling af Den Nordiske Modstandsbevægelse – en rolle han i praksis havde varetaget længe. Resten af 2022 brugte han på at genopbygge organisationen, der havde ligget i dvale mens han afsonede sin straf igennem det meste af 2021.

Du kan her læse vores store baggrundshistorie om nazilederen Jacob Vullum Andersen.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores venneforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Det sidste halvår af 2022 var præget af flere konflikter med myndighederne. I august blev Jacob Vullum Andersen anholdt sammen med en gruppe NMR-aktivister, da de natten inden den første PRIDE-parade i Sønderborg opsatte homofobiske plakater i byen. I denne forbindelse fik NMR-aktivisterne ransaget deres bopæle og biler, inden at de blev løsladt.

I september sidste år blev han igen sigtet for brud på racismeparagraffen. Det skete i forbindelse med Den Nordiske Modstandsbevægelses antisemitiske aktioner under den jødiske højtid Yom Kippur i 2020, hvor han ifølge politiet havde ansvaret for at der blev delt antisemitiske materiale på NMR’s hjemmeside i forbindelse med aktionen.

Den efterfølgende måned blev Jacob Vullum Andersen sammen med en stor gruppe nordiske nazister anholdt under Den Nordiske Modstandsbevægelses uannoncerede demonstration i Oslo. Han og fem andre danske nazister bliver efterfølgende udvist fra Norge og sat på et fly tilbage til Danmark.

Få dage inden retssagen begyndte deltog Jacob Vullum Andersen sammen med nazister fra resten af Skandinavien i en demonstration i Berlin afholdt af det tyske naziparti Der Dritte Weg. Foto: Redox.
I oktober 2020 deltog Jacob Vullum Andersen sammen med nazister fra resten af Skandinavien i en demonstration i Berlin afholdt af det tyske naziparti Der Dritte Weg. Foto: Redox.

Ikke første gang
Det er ikke første gang Den Nordiske Modstandsbevægelses danske afdeling mister sin leder. I 2019 mistede organisationen både to afdelingsledere og den øverste danske leder. Den daværende danske leder Martin Durvad forlod organisationen mens Jacob Vullum Andersen sad varetægtsfængslet for hærværket mod den jødiske gravplads. Durvad angav i forbindelse med sin afgang krystalnatsaktionerne og konsekvenserne deraf som direkte grund til hans farvel til organisationen

Der skulle gå mere end to år inden Den Nordiske Modstandsbevægelses danske afdeling igen fik en officiel leder. Det skete i februar 2022 ved et ekstraordinært landsmøde i. Her udnævnte organisationens øverste leder, svenskeren Simon Lindberg, Jacob Vullum Andersen til landechef for den danske afdeling. Han holdt mindre end et år.

Om Vullum på 11 måneder har formået at skabe en bæredygtig naziorganisation, der kan stå på egne ben, eller om den vil kollapse ved hans fravær, som det skete da han sad i fængsel, vil den kommende tid vise. Redox følger udviklingen tæt.

Den Nordiske Modstandsbevægelses øverste leder, Simon Lindberg, har ikke besvaret Redox’ henvendelse.

Tags: , ,