Jacob Vullum Andersen ses i midten under NMRs demonstration i den svenske by Ludvika 1. Maj 2018. Foto: Redox.

Dansk NMR-leder trækker sig: Tilbyder at kaste organisationen ud i “intern kaos og svækkelse”

Efter fængslingen af Jacob Vullum Andersen for antisemitisk hærværk er Den Nordiske Modstandsbevægelse kommet under pres. Nu trækker den øverste leder sig og smækker med døren.

Publiceret den 22. november 2019

Martin Durvad, der er den øverste leder af Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) i Danmark, trækker sig nu fra den nazistiske organisation. Samtidig tilbyder han Redox at sende NMR ud i “intern kaos og svækkelse”.

Det sker som direkte konsekvens af fængslingen af Jacob Vullum Andersen efter forrige weekends omfattende aktioner mod jøder i Danmark.

Der kom en email
Torsdag aften skrev Martin Durvad en email til Redox. I den lød det blandt andet:

“Jeg skriver til jer, da jeg har et forslag der kunne gavne os begge. I lyset af de seneste hændelser, så kan jeg ikke længere lægge navn til den nordske modstandsbevægelse. Derfor ønsker jeg at i fjerner mit navn i jeres artikler, og kan til gengæld tilbyde min fulde tilbagetrækning. Med hvad det medfører af intern kaos og svækkelse her samtidig med Jacobs anholdelse. Jeg vil med et holde mig 100% fra den nationale scene for bestandig. Artiklerne er gamle og ubetydelige. Jeg fjerner selv mit navn fra alle andre steder privat og inde for organisationen.”

Slettede sit navn
Fredag formiddag kunne Redox konstatere, at Durvad allerede havde været i sving på NMR’s hjemmeside. I flere artikler, hvor han oprindelig var omtalt med navn, er hans navn nu fjernet. I en artikel fra 2. juni lød det oprindeligt:

“Det var nu blevet tid til dagens højdepunkt, hvor Den Nordiske Modstandsbevægelses danske grens nationale chef, Martin Durvad, skulle tale.“

Fredag lyder teksten i stedet:

“Det var nu blevet tid til dagens højdepunkt, hvor Den Nordiske Modstandsbevægelses danske grens nationale chef skulle tale.”

Den oprindelige artikel kan ses på internetarkivet archive.org.

Redox har fundet flere lignende eksempler, hvor Durvad nu har fjernet sit eget navn fra hjemmesiden på en organisation, som han officielt stadig står i spidsen for.

En organisation i knæ
I april gennemførte NMR sin hidtil største magtdemonstration i Danmark, da de sammen med en stor gruppe svenske nazister marcherede igennem København. Selvom langt hovedparten af de mere end 80 demonstranter var svenskere, så var der ingen tvivl om, at den danske NMR-afdeling oplevede dagen som en stor sejr. Siden da er det gået stærkt nedad.

Hvorfor efterkommer Redox’ ikke Martin Durvads ønske?

Det sker fra tid til anden, at tidligere højreekstremister kontakter os, fordi de gerne vil have fjernet et billede eller deres navn fra en artikel. Det er vi som udgangspunkt åbne overfor, for vi synes det er positivt, når personer lægger de racistiske og nynazistiske miljøer bag sig.
Sådan en forespørgsel behandles seriøst og vi vurderer en lang række faktorer, blandt andet vedkommendes alder og anciennitet i det nazistiske miljø samt hvor længe vedkommende har været ude af miljøet. En ung person, der var aktiv i en kortere periode, og som har lagt bevægelsen bag sig, vil vi være meget tilbøjelig til at fjerne.
Men vi kan, vil og skal ikke omskrive historien. Hvis man har været nøglefigur på højrefløjen, så får man som udgangspunkt ikke fjernet sit navn fra vores artikler. Det er tilfældet med Martin Durvad. Alt andet ville være historierevisionisme.
Når lederen af en nazistisk bevægelse, der er i offentlighedens søgelys på grund af antisemitisk hærværk, tilbyder at kaste organisationen ud i “intern kaos og svækkelse” for til gengæld selv at slippe for opmærksomhed, så er det en vigtig historie. Det kan vi ikke sidde overhørigt og derfor har vi skrevet historien om Durvads mail i stedet for at fjerne ham fra artiklerne.

I august forlod Kristian Niss organisationen. Han var leder af den nordjyske ‘rede’, som NMR kalder sine lokalafdelinger. Det skete samtidig med at det svenske medie Expo kunne afsløre, at en stor gruppe NMR-medlemmer var brudt ud af organisationen og i stedet havde dannet Nordisk Styrke, en angiveligt endnu mere voldsberedt organisation.

Om Niss er gået ind i Nordisk Styrke er uklart, men en dansker, der ihvertfald har tilsluttet sig dem er Peter Kjøller Bak. Den unge fynbo har igennem det seneste år ellers været en af de mest aktive NMR-medlemmer, men har altså forladt organisationen nu.

For to uger siden skete de antisemitiske propaganda- og hærværksaktioner så og få dage senere blev Jacob Vullum Andersen fængslet. Efter Kristian Niss’ afgang var Vullum den ene af kun to tilbageværende redeledere i NMR og er nu sat ud af spil indtil han bliver løsladt.

Med ovenstående in mente er Martin Durvad således den eneste fungerende redeleder – han styrer de københavnske tropper – samtidig med at han er den øverste landsleder af den danske afdeling. Indtil nu.

Med mailen til Redox og den hastige sletteaktivitet på NMR’s hjemmeside vil Durvad skrive sig selv ud af NMR’s historie.

Durvad efterlader sig en organisation, der på kort tid er imploderet fuldstændigt: Tre ud af tre redeledere, den ene tillige landsleder, er væk. Flere medlemmer står overfor retssager og offentlighedens søgelys hviler ubønhørligt på organisationen. Drømmen om de store nazimarcher er parkeret for en rum tid fremover.

Redox har været i telefonisk kontakt med Peter Bak. Han lagde på. Kristian Niss ønskede ikke at svare på Redox’ spørgsmål. Redox har haft en længere telefonsamtale med Martin Durvad om sagen. Han bekræfter, at han trækker sig fra NMR, men han ønsker ikke at stille op til interview.

Du kan støtte vores fortsatte arbejde med at afdække den yderste højrefløj ved at give en donation på Mobilepay: 80905 eller ved at blive støttemedlem.

Tags: , , , ,