Peter Kjøller Bak ses her i Svendborg den 1. september 2018, hvor nazister fra Den Nordiske Modstandsbevægelse afholdte et torvemøde. (Foto: privat)

Odenseforstad hårdt plaget af nazistisk propaganda

Bellinge har det seneste halve år været udsat for massiv nazistisk propaganda fra Den Nordiske Modstandsbevægelse. En af bevægelsens lokale sympatisører blev i september optaget som medlem, og lokalområdet kan nu se frem til endnu mere nazistisk aktivitet.

Publiceret den 5. november 2018

I juli fortalte TV2 Fyn, at Odense-forstaden Bellinge var hårdt ramt af nazistisk propaganda fra Den Nordiske Modstandsbevægelse. Nu har byen fået sit første officielle medlem og aktivitetsniveauet fortsætter ufortrødent.

Klistermærker og graffiti

I april år søgte en ung mand optagelse i Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR), der er den danske gren af den svenske naziorganisation Nordiska Motståndsrörelsen. Den dengang 17-årige mand hedder Peter Kjøller Bak og har siden da været meget aktiv. Henover foråret og sommeren har byen løbende været udsat for nazistisk graffiti og opsatte klistermærker med antisemitiske budskaber.

En optælling af nazisternes egne “kamprapporter” viser, at der i år har været fem aktioner med klistermærkeopsætning, to løbeseddelsomdelinger, en plakataktion samt to bannerophængninger – alene i Bellinge. Begge bannerophængninger skete i slutningen af oktober, hvor naziorganisationen har kørt en landsdækkende kampagne med parolen ‘Holocaust er fup’. Det var bannere med denne tekst, der blev hængt op på en bro over en hovedvej samt på forstadens skole.

Ifølge Redox’ oplysninger består optagelsesproceduren i Den Nordiske Modstandsbevægelse blandt andet af et krav om at udføre propagandaaktioner. Derfor er det typisk i områder, hvor der bor et nyindmeldt medlem, at aktivitetsniveauet er højt.

Fra Youtube til svensk nazidemo

Peter Kjøller Bak har baggrund i Konservativ Ungdom. Han kom i 2017 ind i kredsen omkring Youtube-kanalen ‘Guardians of Scandinavia’, som Redox tidligere har omtalt. Samme personkreds havde tæt forbindelse til NMR. Youtube-kanalen lukkede dog efter en konflikt med NMR’s svenske moderorganisation i vinters samt intern konflikt mellem de unge netaktivister.

Peter Kjøller Bak oprettede i stedet sin egen Youtube-kanal under navnet “Danish Legionnaire”. Her laver han f.eks. videoer, der handler om “raceblanding” og om den amerikanske nazibevægelse.

I september i år blev han så officielt medlem af NMR og deltog i organisationens gadeaktion i Svendborg. Ugen inden havde han været i Stockholm, hvor nazister fra alle bevægelsens fire medlemslande skulle demonstrere.

Her ses Peter Bak ved NMR’s demonstration i Stockholm den 25. august 2018. (Foto: Researchkollektivet Redox)

Selvom beboerne i Bellinge gør hvad de kan, for at fjerne den nazistiske propaganda, så ser det altså ud til, at organisationen NMR fortsætter aktiviteterne i byen.

Peter Kjøller Bak har ikke besvaret Redox’ henvendelser.

Opdateret 10. november 2018: Konservativ Ungdoms formand Anders Storgaard oplyser til Redox, at Peter Kjøller Bak blev ekskluderet fra KU på grund af ‘ekstreme holdninger’

Redox bruger forkortelsen ‘NMR’ om Nordiska Motståndsrörelsen, den skandinaviske hovedorganisation, og de enkelte landes afdelinger, selvom NMR er en forkortelse for den svenske udgave af navnet. Det gør vi, fordi NMR-forkortelsen er den mest udbredte. Vi har tidligere forkortet den danske afdeling som NMB, hvilket kun skabte forvirring.

Tags: , , ,