Portræt af nazilederen

“Jeg kunne lide uniformerne og demonstranternes fremtoning, jeg kunne lide deres skjolde og deres flag”

De seneste år har den nazistiske organisation NMR stået bag omfattende antisemitiske aktioner og et bombeværksted. Det er Jacob Vullum Andersen, der står i spidsen for gruppen. Vi fortæller her historien om nazilederen, der pt. sidder i fængsel.

Publiceret den 5. maj 2021

I efteråret blev to medlemmer af militante naziorganisation Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) dømt for, at stå bag hærværket mod den jødiske gravplads i Randers.

Gravpladsen blev på årsdagen for Krystalnatten i 2019 blev udsat for en omfattende hærværksaktion, hvor seks gravsten blev væltet, 84 blev overhældt med grøn maling og en sidste markeret med en gul davidsstjerne med teksten “Jude”.

Krystalnatten

Krystalnatten er navnet på starten af det, der også er kendt som novemberpogromerne. Den 9. november 1938 blev mange tusinde jødiske butikker og ejendomme i Tyskland udsat for plyndring og hærværk af nazisterne. Dagen efter var gaderne fyldt med glasskår og det ledte til navnet ‘Krystalnatten’. Dagen er en vigtig milepæl i nazisternes systematisk jødeforfølgelse.

Nazilederen Jacob Vullum Andersen var en af de to dømte og er en af de mest centrale personer i Den Nordiske Modstandsbevægelses udvikling i Danmark. Han er afdelingsleder i organisationen, og har været initiativtager til mange af dens aktiviteter. Han er blevet tildelt diplomer for hans engagement i organisationen, og kan meget vel blive den næste leder af den danske gren af organisationen.

I 2017 blev Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) genopstartet i Danmark. I de senere år har organisationen været i pressens søgelys, og toppolitikere har kommenteret organisationens handlinger.

Det er sket fordi organisationen og dens medlemmer har stået bag omfattende hærværk rettet mod blandt andet jødiske organisationer og enkeltpersoners ejendomme, samt at et ledende medlem i organisationen i 2020 blev dømt for ulovlig våbenbesiddelse og forsøg på bombeproduktion. I dag er NMR nordens største og mest voldsberedte naziorganisation.

 

“Tophemmelig” ordre om angreb på jøder

Den 7. oktober 2019 sendte nazilederen Jacob Vullum Andersen en besked via den krypterede chat-app Signal til en gruppe med navnet “Rede 1+3”. Beskeden var en ordre fra fra NMRs øverste leder, den svenske topnazist Simon Lindberg:

Vi er ude efter jøder eller forretninger, der ejes af virkelige jøder. Ikke halvjøder eller zionister.

»Vigtig information. Der er kommet et direktiv fra Simon Lindberg, alle nordiske lande går sammen om en pannordisk aktion på krystalnatten natten mellem den 8 og 9. november. Vi skal anonymt angribe jødiske mål, centre og monumenter. Vi er ude efter jøder eller forretninger, der ejes af virkelige jøder. Ikke halvjøder eller zionister. Jeres opgave den næste måned er at undersøge om der er jødiske mål i jeres område. Dette er tophemmelig information.”«

En måned senere, lørdag den 9. november, vågnede danske jøder over hele landet op til, at deres postkasser i ly af nattens mulm og mørke havde fået påsat gule davidsstjerner.

I løbet af dagen tikkede meldinger om hærværk mod jødiske foreninger, butikker og privatpersoners hjem over hele Skandinavien ind. Nogle enkelte steder skilte sig dog ud. I Randers var små hundrede gravsten på den jødiske gravplads på Østre Kirkegård blevet vandaliseret. Flere gravsten var væltet, mange var overhældt med grøn maling og en enkelt havde fået påklistret en gul davidsstjerne med teksten “Jude”, det tyske ord for jøde.

Alt sammen på årsdagen for Krystalnatten, hvor tyske nazister i 1938 angreb jødiske ejendomme og butikker overalt i Tyskland.

Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket. Foto: Redox.
Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket. Foto: Redox.

Nazilederen Jacob Vullum Andersen er selv vokset op i en forstad til Randers, og meget pegede på at nazilederen var personligt involveret i netop dette angreb. Han var allerede kendt af politiet, og de anholdte ham kort efter angrebet. I oktober 2020 blev han så dømt i sagen.

Men hvem er den nu 40-årige mand, der modtog dommen i Randers Byret? Et kig på hans opvækst og baggrund kan måske forklare, hvordan en jordbrugsteknolog fra Randersegnen, der tidligere har beskrevet sig selv som hippie, kan ende i toppen af skandinaviens største nazistorganisation. I det følgende tegner vi et portræt af Jacob Vullum Andersen: Fra hans barndom og opvækst, over hans eksperimenter med stoffer og flirten med konspirationsteorier, til hans medlemskab af nordens mest militante naziorganisation og rejse op gennem deres hierarki.

 

Narko og nabostrid

Under retssagen om Krystalnatsaktionerne blev Jacob Vullum Andersens mentalundersøgelse fremlagt. Undersøgelsen blev lavet under hans varetægtsfængsling i februar 2020 med det formål at klarlægge om Jacob Vullum Andersen var egnet til en fængselsstraf. I mentalundersøgelsen beskrives en ung mand, der kæmpede med at finde sin plads i livet, få venner og kærester, og som isolerede sig mere og mere foran computeren indtil han endelig fandt en gruppe som han følte sig hjemme i: Skandinaviens største og mest militante naziorganisation.

Mentalundersøgelsen beskriver hvordan Jacob Vullum Andersen blev adopteret i 1981, fire måneder gammel og voksede op hos sine adoptivforældre i et hus i en forstad til Randers. Inden han begyndte i skole blev han beskrevet med ord som “adfærdsvanskeligheder” og “udadvendt reagerende”. I en tidlig alder blev han konstateret tal- og ordblind, men han terpede sine lektier sammen med sine forældre. Han ville være perfekt. I mentalundersøgelsen beskrives det, at han blev mobbet i skolen indtil han skiftede til en specialskole.

Jacob Vullum Andersen havde i sin barndom flere fritidsinteresser. Han gik til riffelskydning, hvor han vandt flere pokaler, han spillede fodbold, volleyball, trænede kampsport og spillede musik.

Som 15-årig begyndte han at ryge hash og eksperimentere med LSD og kokain – et forbrug han vedligeholdte indtil for få år siden. Mentalundersøgelsen beskriver hvordan dette forbrug af narkotiske stoffer har medført flere psykoser. Vullum Andersen beskrives som en søgende ung mand, der shoppede mellem identiteter som hippie, punker og yuppie. Men han fandt sig tilsyneladende ikke tilpas nogen steder, og han begyndte at isolere sig socialt. Han har ikke mange venner eller kærester, i stedet stiller han sine sociale behov via internettet og engagerer sig blandt andet i den online Flat Earth-bevægelse. Først senere skiftede han identiteten som rundjordsbenægter ud med en som holocaustbenægter.

 Jacob Vullum Andersen ses her i rød t-shirt, under et højskole ophold i 00'erne. Foto: Privat.
Jacob Vullum Andersen ses her i rød t-shirt, under et højskole ophold i 00’erne. Foto: Privat.

Da Jacob Vullum Andersen var i 20’erne flyttede han til Odder syd for Århus. Her levede han isoleret i sit røde rækkehus. Han kom i konflikt med en nabo, der til sidst meldte ham til politiet en maj-nat i 2009.

“Det blev for meget for ham en dag, og han gik hen til hendes fordør og holdt en lighter mod dørkarmen. Det var ikke for at sætte ild til døren, men for at give hende en lærestreg da hun havde klaget over hans opførsel mange gange,” fremgår det af domsbogen for sagen.

Han brækkede desuden vinduesviskerne af naboens bil og væltede hendes blomsterkrukker. I retten erkendte Vullum Andersen sig delvist skyldig i hærværk, og blev idømt seks dagbøder af 560 kr, samt pålagt at skulle betale erstatning til naboen på 6800 kr.

Han var en enspænder, der holdt sig meget for sig selv

Et år efter, i august 2010 blev Jacob Vullum Andersen som 29-årig uddannet som jordbrugsteknolog med speciale i miljø og natur ved Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus. En af Vullum Andersens tidligere medstuderende fortalte i november 2019 til BT, at han huskede nazilederen som “en stille og rolig fyr, der holdt sig meget for sig selv”. Han havde ikke givet udtryk for hverken nazistiske eller racistiske holdninger, tværtimod gik han meget op i naturen og havde “nogle sære interesser”.

“Han havde en tipi på sin ejendom og lagde videoer om lyshealing op på sin facebookprofil. Han var en enspænder, der holdt sig meget for sig selv,” lød det fra den medstuderende i avisen.

 

“Et ødelagt menneske”

I 2015 blev Jacob Vullum Andersen diagnosticeret med paranoid skizofreni og fik tilkendt en førtidspension, en diagnose Vullum Andersen siden han trådte ind i det nazistiske miljø har forsøgt at få slettet. I de nazistiske miljøer er det ikke velanset at have en psykiatrisk diagnose. I Nazityskland mente man at handicappede og psykisk syge skulle udryddes, og NMR hylder Adolf Hitler og hans idéer.

I Den Nordiske Modstandsbevægelses interne regler, står der direkte at “den som af læger, psykologer eller psykiatere er bedømt til ikke at kunne varetage et almindeligt arbejde på grund af psykisk sygdom, kan naturligvis heller ikke varetage aktivistisk arbejde.”

At Jacob Vullum Andersen på trods af sin diagnose er kravlet op ad i organisationens hierarki findes der ingen officiel forklaring på. Det er dog tydeligt, at Jacob Vullum Andersen er et af de mest fanatiske og dedikerede medlemmer den danske afdeling har.

Samme år som diagnosen købte han et stykke jord i Vestjylland, en tom byggegrund udenfor landsbyen Hemmet. To år senere, i marts 2017, fik han tilladelse til at placere en  håndværkervogn på grunden. Senere udskiftede han vognen med en 40 fods skibscontainer, der de næste halvandet år var hans hjem. Jacob Vullum Andersens drøm er at bygge et alternativt hus, og leve selvforsynende og isoleret på grunden i Vestjylland.

Idéen om at jeg skulle leve op til alle samfundets krav og indrette mig efter dets normer skubbede mig helt ud til kanten, og ud over den.

På Facebook oprettede han gruppen “Det sidste stykke reb”, hvor interesserede kunne følge hans livsstil og byggeprojekter. Han skrev:

“Hvad kan jeg væve med det sidste stykke reb? Hvordan kan et ødelagt menneske blive helt? Livet i byen var ved at slå mig ihjel. Idéen om at jeg skulle leve op til alle samfundets krav og indrette mig efter dets normer skubbede mig helt ud til kanten, og ud over den. I flere år hang jeg på den lodrette skråning og klamrede mig til det såkaldte sidste stykke reb. Jeg følte mig hjælpeløs og afmægtig. Her hang jeg mens jeg blev diagnosticeret og pensioneret. “Han er syg i hovedet”, lød dommen. Ikke egnet til job. Ikke egnet til uddannelse. Ikke egnet til noget som helst, andet end at hænge i det sidste stykke reb.(…) Nu er jeg førtidspensionist.(…) Og jeg bliver aldrig pengestærk. Men jeg har et menneskes lyst til at leve og behov for at skabe mig mit eget. Jeg vil i hvert fald ikke sidde som et sygt menneske i en 2-værelses lejlighed inde i en by. Så hvad må man med det sidste stykke reb? Min lyst går i retning af selvforsyning og bjælkehytter. Eller solceller og jordhuler.”

 

“Utilregnelig på grund af sindssygdom”

Det er dog ikke lang tid Jacob Vullum Andersen kan finde ro i det vestjyske. En aften, den 2. august 2017, har han besøg af en kvinde, som han har fået kontakt med via en Facebookgruppe, for folk der er interesserede i alternative boformer. Hun er på besøg fordi hun er nysgerrig på Jacobs boligprojekt i skibscontaineren i Vestjylland. I stedet bliver hun udsat for et voldsomt overfald af Jacob Vullum Andersen.

I den efterfølgende retssag forklarede kvinden at situationen eskalerede efter hun havde afvist at have et intimt forhold med Jacob Vullum Andersen. Herefter forlod han stuen for at hente en øl i en sit skur, men da han kom tilbage angreb han uden varsel sin gæst.

Jacob Vullum Andersen tog fat i hendes hår med den ene hånd og pressede samtidig en kniv imod hendes strube. Da hun ville forlade containeren nægtede han at hun måtte gå. Der opstod tumult og han slog hende flere gange med knytnæve i ansigtet. Med kniven skar han hende på både kroppen og i fingrene. Til sidst skubbede Jacob Vullum Andersen kvinden udenfor. Med en pistol i venstre hånd truede han med at slå hende ihjel. Mens kvinden forsøgte at få fat i sine bilnøgler og sine andre ejendele blev Jacob Vullum Andersen ved med at slå hende. Da hun endelig nåede ud til sin bil opdagede hun, at Jacob Vullum Andersen havde skåret hendes bagdæk op. Hun forsøgte alligevel at starte bilen, men Jacob Vullum Andersen smadrede sideruden i bilen med kolben på sit luftgevær og truede endnu en gang med at slå hende ihjel.

Da det endelig lykkedes hende at flygte i sin bil skød Jacob Vullum Andersen mod bilen med sit luftgevær. Til alt held uden at ramme kvinden.

En ikke uvæsentlig risiko for fremtidig ligeartet kriminalitet

I retssagen nægtede Jacob Vullum Andersen sig skyldig, men blev alligevel dømt. Han blev på baggrund af en mentalundersøgelse erklæret “utilregnelig på grund af sindssygdom” i gerningsøjeblikket og blev idømt en behandlingsdom, hvor han skulle underkaste sig psykiatrisk behandling og tilsyn af Kriminalforsorgen. Lægen der gennemførte mentalundersøgelsen af Jacob Vullum Andersen fandt desuden at der var “en ikke uvæsentlig risiko for fremtidig ligeartet kriminalitet”.

I forbindelse med anholdelsen fandt politiet en 27 cm lang kniv, en halskniv, et luftgevær, en hardballpistol og fire skunkplanter, der alt sammen blev beslaglagt. Nazilederen blev dømt for hærværk, ulovlig våbenbesiddelse, fareforvoldelse, trusler, vold og ulovlig besiddelse af euforiserende stoffer.

Læs mere i artiklen “Fængslet NMR-leder dømt for knivangreb og geværskud mod gæst”

 

“Da brikkerne faldt på plads”

I starten af 2021 deltog Jacob Vullum Andersen i to engelsksprogede nazipodcasts. Deri fortalte han blandt andet sin dannelseshistorie om vejen til posten som nazileder. Han påstod at han altid har været nationalsocialist inderst inde. I sin fortælling indgår hans interesse for konspirationsteorier også. Han argumenterer for at interessen udtrykte hans behov for at stille spørgsmål til verden og historien omkring ham.

Han fortæller hvordan han blev “vækket” under den såkaldte flygtningekrise i 2015. Mens medierne bragte billeder af flygtende mennesker gående på motorvejene gravede Vullum Andersen sig dybere ned i obskure internetfora.

Jeg var egentlig opdraget til at mene, at nazisterne var de onde

“Jeg var egentlig opdraget til at mene, at nazisterne var de onde, men da jeg undersøgte det nærmere fandt jeg ud af, at Hitlers nazister faktisk kæmpede i mod monstrene, der styrer verden i dag, så jeg begyndte at uddanne mig selv i ikke bare hvad de kæmpede imod, men også hvad de kæmpede for,” fortalte han i den ene podcast.

Han uddybede:

“I 2015 faldt brikkerne på plads og jeg tog det bevidste valg, at kalde mig selv nationalsocialist”.

 

Den nationalsocialistiske kamporganisation

I september 2017, kort efter Jacob Vullum Andersens angreb mod kvinden i august, så han en video fra Göteborg. Det er en video, hvor man ser den nazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) demonstrere. I Sverige har de i en årrække været kendt for deres voldsparathed og æstetiske udtryk: Hvide skjorter, grønne slips og skjolde.

Jacob Vullum Andersen blev fascineret:

“Jeg kunne lide uniformerne og demonstranternes fremtoning, jeg kunne lide deres skjolde og deres flag,” har han fortalt i en podcast.

Bevægelsen betegner sig selv som en “nationalsocialistisk kamporganisation”. Den er altså  erklæret nazistisk og Jacob Vullum Andersen forsøgte straks at indrullere sig.

Sådan så det ud da Den Nordiske Modstandsvægelse i september 2017 udrustet med skjolde, hjelme og flag forsøgte at marchere igennem Göteborgs gader. Foto: Redox.
Sådan så det ud da Den Nordiske Modstandsvægelse i september 2017 udrustet med skjolde, hjelme og flag forsøgte at marchere igennem Göteborgs gader. Foto: Redox.

“De høje standarder for medlemmer var også meget tiltrækkende for mig, da mange nationale bevægelser tillader narkotika og, at alkohol ofte er limen der binder gruppen sammen, så de strenge regler for medlemskab af Den Nordiske Modstandsbevægelse signalerede for mig orden.” fortalte han i podcastinterviewet tidligere på året.

“Jeg startede som støttemedlem, og min historie er en god historie om hvordan man kan klatre op ad rangstigen, hvis bare man er villig til at arbejde. På det tidspunkt levede jeg i den vestlige del af Danmark, og var den eneste der lavede aktivisme i mit område, så jeg satte klistermærker op flere gange om ugen, og jeg lavede og opsatte bannere alene i meget lang tid, dette engagement resulterede i at jeg blev tilbudt et aktivt medlemskab. Mine skriveegenskaber blev bemærket, så jeg blev skribent og admin på hjemmesiden Nordfront, og jeg fik også ansvar for at lave propaganda som for eksempel plakater. Senere blev jeg udnævnt til aktivist i bevægelsen, og siden aktiviteten i mit område aldrig faldt, og det viste sig at jeg kunne lede folk og aktiviteter, blev gjort til redeleder tilbage i 2018″.

Den Nordiske Modstandsbevægelses danske afdeling var netop blevet genoplivet efter flere års dvale. I gruppen fandt Jacob Vullum Andersen endelig sin plads. Blandt strenge regler og hård disciplin, der blandt andet forbyder indtagelse af narkotika, finder han sig hjemme, og får hurtigt en ledende rolle over for sine nazistiske brødre.

Indenfor Den Nordiske Modstandsbevægelses stramme strukturer har Jacob Vullum Andersen i dag også fundet en kæreste.

 

Nazileder

2018 blev den danske afdelings mest aktive år. Hver uge opsatte de propaganda i form af klistermærker, plakater og bannere. På årsdagen for den nazistiske besættelse af Danmark gennemførte afdelingen et arrangement ved Mindelunden i Kongensbro, hvor de lagde en krans til minde om de danske SS-frivillige, der døde i nazisternes tjeneste under Anden Verdenskrig. På Adolf Hitlers fødselsdag den 20. april opsatte afdelingens medlemmer plakater til minde om den nazistiske fører i hele landet.

En lille delegation fra den danske afdeling deltog den 1. maj i organisationens demonstration i den svenske by Ludvika. Her optrådte Jacob Vullum Andersen sammen med to andre centrale danske medlemmer i organisationens uniform, hvid skjorte og grønt slips.

Jacob Vullum Andersen ses i midten under NMRs demonstration i den svenske by Ludvika 1. Maj 2018. Foto: Redox.
Jacob Vullum Andersen ses i midten under NMRs demonstration i den svenske by Ludvika 1. Maj 2018. Foto: Redox.

I juni måned samme år gennemførte den danske afdeling for første gang deres årlige træf “Aktivistdagene” i en spejderhytte udenfor Nyborg. Lederen Simon Lindberg forfremmer en række centrale danske medlemmer, heriblandt Jacob Vullum Andersen. Han får medlemsgraden “aktivist” og tildeles en aktivist-nål.

At Jacob Vullum Andersen hurtigt er steget i graderne i den nazistiske organisation blev understreget få dage senere, da Den Nordiske Modstandsbevægelse blev registreret i det danske virksomhedsregister på netop Jacob Vullum Andersens adresse. Og igen blot en måned senere, da han stod frem som “redeleder” i et interview om organisationen på Radio24Syv.

Det blev en travl sommer for Vullum Andersen. I august deltog han først i en demonstration i Stockholm, afholdt af  Den Nordiske Modstandsbevægelse i forbindelse med det svenske Rigsdagsvalg. Ugen efter rejste Vullum Andersen med en lille dansk delegation til den finske by Turku for at deltage i en demonstration mod dén finske forbudssag, der senere ulovliggjorde organisationens finske afdeling i Finland.

I 2018 begyndte Jacob Vullum Andersen også at fremstille sit egen merchandise, blandt andet halsedisser og t-shirts med Den Nordiske Modstandsbevægelses farver og logo. I november 2018 registrerede han domænet Ulveskansen.dk, hvor han ville starte en webshop. Wepshoppen er opkaldt efter et af Adolf Hitlers større militære hovedkvarterer under Anden Verdenskrig, der hed Wolfsschanze. Siden skiltede tydeligt med sin klare tilknytning til Den Nordiske Modstandsbevægelse, men webshoppen blev dog aldrig lanceret.

På Ulveskanskens hjemmeside fremstod deres tilknytning til Den Nordiske Modstandsbevægelse tydeligt. Foto: Screenshot.
På Ulveskanskens hjemmeside fremstod deres tilknytning til Den Nordiske Modstandsbevægelse tydeligt. Foto: Screenshot.

Den 6. april 2019 gennemførte Den Nordiske Modstandsbevægelse en uanmeldt og uannonceret demonstration igennem det centrale København. Demonstrationen talte 86 deltagere, hovedsagligt tilrejsende NMR-medlemmer fra Sverige og Norge. I demonstrationen har Redox kun identificeret 12 danske nazister. Under demonstrationen holdt Jacob Vullum Andersen en tale i stedet for den daværende leder af den danske afdeling, der også deltog i demonstrationen.

Knap en måned senere var Vullum og de danske medlemmer igen ude at marchere sammen med deres nazistiske brødre. Denne gang under Den Nordiske Modstandsbevægelses 1. maj-demonstration i den svenske by Kungälv udenfor Göteborg. Under demonstrationen marcherede Vullum i spidsen sammen med den skandinaviske leder Simon Lindberg. Derfra kan Jacob Vullum Andersen betegnes som én af skandinaviens højest placerede nazister.

Demonstrationen forløb dog ikke efter nazisternes plan. Demonstrationen blev mødt af massiv folkelig og militant modstand fra lokale beboere og tilrejsende antifascister. De blokerede nazisternes marchrute med deres kroppe, kastede æbleskrog mod nazioptoget og angreb dem med fyrværkeri. Nazisterne forsøgte at gå til modangreb, men en større del af deltagerne i den nazistiske demonstration bliver i den forbindelse udsat for det svenske politis knipler og flere ender med at blive anholdt. Nazimarchen blev en kæmpe fiasko og markerede begyndelsen på NMRs deroute.

I begyndelsen af juni 2019 afholdte den danske afdeling endnu en gang sommertræffet “Aktivistdagene”, der indeholder kampsportstræning, fysiske test samt ideologiske foredrag og taler. Under træffet bliver Jacob Vullum Andersen tildelt et diplom for hans “overdådige indsats” med den danske afdelings hjemmeside Nordfront.dk.

Jacob Vullum Andersen havde på daværende tidspunkt været medlem af organisationen i kun lidt over halvandet år og var blevet det vigtigste og mest aktive danske medlem, men hvedebrødsdagene varede ikke længe.

 

Point of no return

I efteråret 2019 blev Jacob Vullum Andersen flere gange stoppet af politiet sammen med sine kammerater fra NMR når de er ude på aktioner. Det skete blandt andet i forbindelse med en aktion ved Tirsdalens Skole i Randers i oktober. Her tog nazisterne opstilling i skolegården mens eleverne havde frikvarter og i en hadsk brandtale opfordrede de hvide skolebørn til holde sig væk fra “sorte n******, asiater eller arabere.”

I må skabe jer en racebevidsthed

I talen sagde Jacob Vullum Andersen også:

“Danske unge – I må rejse jer og modsætte jer masseindvandringen. I må opbygge stærke fællesskaber med jeres hvide brødre og søstre. I må skabe jer en racebevidsthed. I må kæmpe for jeres egne. Og I må tage afstand til de fremmede.”

Skolen tilkaldte hurtigt politiet, der bortviste nazisterne og gav dem alle en bøde for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Men det blev ikke det sidste Jacob Vullum Andersen fik at gøre med politiet i efteråret 2019.

På årsdagen for Krystalnatten ramte nazisternes aktioner jødiske mål i hele Skandinavien. I Danmark er det især i Jacob Vullum Andersens lokalmiljø at angrebet er massivt. Gravsten vandaliseres og jødiske familier får påklistret gule davidsstjerne på deres postkasser. Det er en klar reference til Nazityskland, hvor jøder blev påtvunget at bære gule davidsstjerne på deres tøj, så alle kunne se at de var jøder og ikke en del af det tyske “folkefællesskab”. De skulle isoleres i ghettoer og til sidst indfanges i udryddelseslejre.

Opsat klistermærker med Davidsstjerner hjemme hos kendte jødiske magtaktører

Den Nordiske Modstandsbevægelse rapporterer dagen efter om “Antisemitiske hadangreb over hele Norden” på deres hjemmeside Nordfront. Her står der:

“Nordfront har modtaget mange anonyme tips om bl.a. klistermærker eller plakater med davidsstjernen som er blevet sat op. (…) Under Krystalnatten ser det ud til, at der flere steder rundt om i Danmark og Sverige, men også i Norge og Finland, er blevet malet og opsat klistermærker med Davidsstjerner hjemme hos kendte jødiske magtaktører, der har ageret subversivt over for det nordiske folk, samt på forskellige monumenter og bygninger som f.eks. kan knyttes til denne bevægelse.”

Der er ikke afsender på teksten, men Jacob Vullum Andersen selv er både skribent og administrator på hjemmesiden.

Magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket

Den 11. november udtaler Jacob Vullum Andersen til TV2 Østjylland:

“Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, og vi har forståelse for, at personer skaber opmærksomhed omkring dette fremmede, undergravende element i samfundet ved at gennemføre eksempelvis en klistermærkeaktion på årsdagen for Krystalnatten”.

Han vil ikke indrømme om han har deltaget i angrebet og uddyber:

“Fra organisationens side har der ikke været givet ordre om iværksættelse af disse aktioner. Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Den Nordiske Modstandsbevægelse, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke”, lød det fra Nordfront.

Det skulle senere vise sig at være en lodret løgn.

 

Anholdt og fængslet

Dagen efter de antisemitiske udtalelser til TV2 Østjylland blev Jacob Vullum Andersen og en anden aktivist i organisationen anholdt af politiet. De blev begge sigtet for hærværksaktionen. I forbindelse med anholdelsen blev deres hjem ransaget af politiet, der blandt andet fandt maling, balloner og propaganda fra Den Nordiske Modstandsbevægelse. Politiet konfiskerede også de to aktivisters computere, harddiske og mobiltelefoner. Dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Randers og fængslet fire uger, en fængsling der flere gange blev forlænget. Først efter fire måneder blev de to nazister løsladt.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Mens Jacob Vullum Andersen og hans nazistiske kammerat sad fængslet rasede debatten ude i det danske samfund. Samtlige medier skrev om NMR, hærværksaktionerne og Jacob Vullum Andersen. Mange politikere tog skarpt afstand til hærværket og selv internt i den nazistiske bevægelse blev der taget afstand fra gravskænderiet.

Panikken spredte sig internt i organisationen, flere medlemmer hoppede af og den øverste danske leder af Den Nordiske Modstandsbevægelse ville ikke længere lægge navn til projektet. Han henvendte sig i stedet til Redox for at få fjernet sit navn fra artiklerne om NMR og hærværksaktionerne.

Organisationens øverste leder svenskeren, Simon Lindberg, er nødt til at udtale sig og lover, at Den Nordiske Modstandsbevægelse selv vil undersøge sagen.

I marts 2020 blev Jacob Vullum Andersen og hans kammerat løsladt. De kom ud til et samfund i lockdown og en organisation, der var i knæ. Jacob Vullum Andersen forsøgte at holde hovedet højt og profilen lav, da organisationens egen undersøgelse endnu ikke var færdig.

I en podcast fortæller han om fængslingen:

“Vi brugte vores styrke fra kampen til under fængslingen at læse bøger og gøre os selv bedre. Jeg skrev en masse tekster der senere er blevet lavet til taler og ting som det, vi spildte ikke tiden.”

I april blev Vullum Andersen og hans kammerat tiltalt for hærværket mod den jødiske gravplads samt en række andre hærværksepisoder som nazisterne i Den Nordiske Modstandsbevægelse har stået bag. Jacob Vullum Andersen blev desuden tiltalt for en lang række overtrædelser af den danske racismeparagraf og for opslag han har lavet på det sociale medie VK.

Få dage inden retssagen begyndte deltog Jacob Vullum Andersen sammen med nazister fra resten af Skandinavien i en demonstration i Berlin afholdt af det tyske naziparti Der Dritte Weg. Foto: Redox.
Få dage inden retssagen begyndte deltog Jacob Vullum Andersen sammen med nazister fra resten af Skandinavien i en demonstration i Berlin afholdt af det tyske naziparti Der Dritte Weg. Foto: Redox.

I oktober 2020 begyndte retssagen ved byretten i Randers. Jacob Vullum Andersen og hans kammerat nægtede sig skyldige og udtalte sig ikke under sagen. I slutningen af retssagen blev mentalundersøgelsen af Jacob Vullum Andersen fremlagt. Her fremgik det, at han meget gerne ville slippe af med diagnosen paranoid skizofreni, som ellers lå til grund for at han i voldssagen fra 2018 slap med en behandlingsdom. I den nye mentalundersøgelse forklarede han, at han blot havde spillet syg for at få førtidspension i 2015.

Retten valgte derfor at ophæve behandlingsdommen fra 2018. De to anklagede nazister blev kendt skyldige i alle anklager. Jacob Vullum Andersen blev idømt et års ubetinget fængsel.

 

Dømt i retten, frifundet af ledelsen

En måned efter dommen i retten i Randers offentliggjorde Den Nordiske Modstandsbevægelse en udtalelse om sagen på baggrund af deres egen interne undersøgelse.

Heri fremgik det, at de to dømte medlemmer over for organisationen havde erkendt, at de havde stået bag hærværket mod henholdsvis en regnbuefarvet bænk og en kommunistisk bogcafé, begge i Århus, og en bank i Randers, der var udsmykket med davidsstjerner på facaden. De havde derimod nægtet at stå bag hærværket mod den jødiske gravplads. Den Nordiske Modstandsbevægelse konkluderede at Jacob Vullum Andersen og hans kammerat derfor ikke havde angrebet kirkegården:

“På baggrund af denne udredning vælger Den Nordiske Modstandsbevægelse at frikende de to anklagede for mistanken om hærværk på gravpladsen. De øvrige punkter, som de blev tiltalt for, skal ikke ses som alvorlige nok til en udelukkelse fra organisationen, og derfor byder vi i stedet Jacob Vullum Andersen tilbage i kampen for et frit og forenet Norden i regi af Den Nordiske Modstandsbevægelse!”

Kampen mod det folkefjendtlige og undertrykkende system fortsætter ufortrødent til den dag, det er knust og ligger i ruiner og en ny orden kan opbygges

Få dage senere offentliggjorde Den Nordiske Modstandsbevægelse også udtalelse fra Jacob Vullum Andersen, hvor han i en krigsretorik bedyrede sin egen uskyld i hærværket mod den jødiske gravplads og samtidig blæste til kamp mod systemet.

“Jeg er nu dømt af fjendens dommer i fjendens retssal for lovbrud, som jeg ifølge fjendens anklagemyndighed har begået. Fjendens politimyndighed og efterforskere kunne ikke frembringe konkrete beviser mod mig, så jeg kunne dømmes uden for enhver rimelig tvivl, som er et påstået retsprincip i denne påståede retsstat, men åbenlyst også kun påståede begreber. (…) Jeg ser nu frem til at vende tilbage til kampen for et frit og forenet Norden. Dette magtovergreb fra politiets side og denne farce af en retssag med tilhørende mediecirkus, har kun forstærket mig i mine overbevisninger. Jeg er, hvis muligt, i dag endnu mere overbevist om, at folket lever under et skjult diktatur, som dog i dette tilfælde viste sig med alle dets ansigter, og at kampen for folkets frihed er en kamp, som skal føres mod alle af dette væsens fangearme samtidigt. (…) Hverken jeg eller Den Nordiske Modstandsbevægelse lader os kue af systemets undertrykkelse og magtanvendelse for at true os til tavshed. Kampen mod det folkefjendtlige og undertrykkende system fortsætter ufortrødent til den dag, det er knust og ligger i ruiner og en ny orden kan opbygges. I kan aldrig stoppe os!”.

 

Søren Lau Kjeldal (tv) og Jacob Vullum Andersen (th) ses her i Randers i forbindelse med retssagen i oktober. Foto: Redox.
Jacob Vullum Andersen (th) og den anden dømte ses her i Randers i forbindelse med retssagen i oktober. Foto: Redox.

 

Bag tremmer

Jacob Vullum Andersen er altså vendt tilbage som aktivist i Den Nordiske Modstandsbevægelse, hvor han i dag er det absolut mest aktive medlem. Han bor idag uden for Hobro og har sin faste gang i Randers, hvor hans ligeledes NMR-aktive kæreste bor. I øjeblikket er han dog afholdt fra at deltage i organisationens aktiviteter, da han er i færd med at afsone de sidste fire måneder af den fængselsdom han fik for Krystalnatsaktionerne.

Bag om artiklen: Sådan gjorde vi

Denne artikel er blevet til som en del af Redox’ kontinuerlige researcharbejde. Vi holder skarpt øje med de nazistiske organisationer og NMR er ingen undtagelse. Artiklen bygger således på flere års kortlægning af NMR i Danmark. I forbindelse med Krystalnatssagen og Jacob Vullum Andersens andre retssager vedrørende vold, trusler og hærværk har vi indhentet en række juridiske dokumenter, blandt andet anklageskrifter og domsbøger. Redox var til stede i Retten i Randers under alle fem retsmøder i Krystalnatssagen og artiklen baserer sig også på de omfattende noter derfra. Sidst men ikke mindst bygger artiklen på tæt samarbejde med researchere i den antifascistiske bevægelse i Sverige samt på oplysninger fra nuværende og tidligere medlemmer af NMR i Danmark.

Under retssagen blev Kriminalforsorgens personundersøgelse af Jacob Vullum Andersen fremlagt. Her fremgik det, at Jacob Vullum Andersen ikke var egnet til hverken samfundstjeneste eller fodlænke. Undersøgelsen fastslog samtidig at risikoen for at Jacob Vullum Andersen i fremtiden begår kriminalitet ikke ligger i hans psykiatriske diagnose, men derimod i hans radikale politiske holdninger.

Jacob Vullum Andersen er da også allerede blevet sigtet i nye sager hos politiet. Senest blev han stoppet af politiet i Randers i januar måned, hvor han sammen med sin kæreste var i færd med at opsætte plakater for Den Nordiske Modstandsbevægelse. Både Jacob Vullum Andersen og kæresten blev sigtet for hærværk.

Til sommer bliver Jacob Vullum Andersen formentligt sat på fri fod. Da har han afsonet to tredjedele af sin et år lange fængselsstraf. Det betyder dog, at han har fire måneder “i banken”, som kan blive udløst, hvis han inden for de næste år bliver dømt for lignende kriminalitet.

Med ophævelsen af behandlingsdommen og frifindelsen i NMR’s interne undersøgelse er vejen nu banet for, at Jacob Vullum Andersen kan stige helt til tops i den nazistiske bevægelses hieraki.

Jacob Vullum Andersen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Artiklen er også bragt i tidsskriftet Antifascistisk Forum #1 2021.