De to nazister er bl.a. dømt for hærværk mod Sparekassen Kronjyllands afdeling i Randers, ved at have kastet maling på facaden, hvor der er afbilledet en Davidstjerne.

Efter Krystalnatshærværk: Nu skal topnazist i retten

På fredag starter retssagen mod to medlemmer af naziorganisationen NMR, der er tiltalt for hærværk mod danske jøder sidste efterår.

Publiceret den 3. oktober 2020

På fredag begynder retssagen mod to centrale medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse.Tiltalen mod de to omhandler antisemitisk hærværk mod den jødiske gravplads i Randers, flere andre tilfælde af hærværk samt brud på racismeparagraffen.

Der er afsat fem retsdage til sagen, der finder sted ved Retten i Randers. Vi gennemgår her, hvad de to nazister er tiltalt for.

Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket. Foto: Redox.

Hovedtiltalepunktet omhandler det omfattende hærværk, der blev udført på den jødiske gravplads i Randers natten til den 9. november 2019. Her er de to tiltalt efter den grove hærværksparagraf, der omfatter hærværk af betydeligt omfang. På gravpladsen blev der malet med grøn maling på 84 gravsten, væltet seks gravsten og påsat en gul davidstjerne med teksten “Jude” på en sidste gravsten. De gule davidstjerner, med det tyske ord for jøde, var en direkte kopi af de gule davidsstjerner, som jøder blev tvunget til at bære på tøjet i Hitlers Nazi-Tyskland.

De to nazister er også tiltalt for samme nat at have kastet hvid, grøn og sort maling på facaden af Sparekassen Kronjyllands filial i Randers, hvor der på facaden er afbilledet en davidstjerne.

I forbindelse med begge hærværkstilfælde er de to også tiltalt for brud på den såkaldte racismeparagraf, da aktionen efter anklagemyndighedens opfattelse har haft propagandamæssig karakter og til formål at true, forhåne eller nedværdige en gruppe personer på baggrund af deres race, etniske oprindelse eller tro.

Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket.
Den jødiske kirkegård i Randers efter hærværket. Foto: Redox.

Du kan læse mere om anholdelsen af de to nazister her.

Overmalede bænk
De er begge tiltalt for hærværk mod en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk, der var opstillet af Aarhus Kommune ved Århus Stadion som et statement mod homofobi i fodbold.

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

Søren Lau Kjeldal er tiltalt for at have udført hærværket ved at overmale bænken med NMR’s karakteristiske olivengrønne farve sammen med en indtil videre ikke navngiven medgerningsmand. Dette skete i følge anklageskriftet på opfordring fra og efter aftale med Jacob Vullum Andersen, der tillige deltog i planlægningen og forsynede de to gerningsmænd med remedier.

Både Jacob Vullum Andersen og Søren Lau Kjeldal er ligeledes tiltalt for §266b i denne forbindelse, da de påsatte NMR’s logo på bænken og Nordfront.dk efterfølgende skrev om hærværket, i en tekst der er truende, forhånende eller nedværdigende overfor homoseksuelle.

Jacob Vullum Andersen der desuden tiltalt for, via den krypterede kommunikationstjeneste Signal, at have opfordret tre medgerningsmænd til at udføre hærværk mod den kommunistiske bogcafé Spartakus i Aarhus, ligesom han forsynede gerningsmændene med remedier til hærværket, der bestod af plakatopsætning og grafitti.

NMR-folkene er også tiltalt for at stå bag graffitimaling og plakater på bogcaféen Spartakus.

Jacob Vullum Andersen er desuden tiltalt for yderligere syv overtrædelser af racismeparagraffen, da han på det russiske sociale medie VK, der flittigt bruges af NMR-medlemmerne, igennem en længere periode har delt groft racistiske, homofobiske og antisemitiske billeder op.

Nedenfor kan du se billederne, som Jacob Vullum Andersen er tiltalt for at dele.

Redox har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de to tiltalte nazisters advokater, men det har ikke været muligt.

Tags: , ,