Jacob Vullum Andersen ses i midten under NMRs demonstration i den svenske by Ludvika 1. Maj 2018. Foto: Redox.

NMR-leder fængslet for antisemitisk hærværk i Randers

Topfigur i nazistisk organisation blev tirsdag anholdt for hærværk på den jødiske kirkegård i Randers. Onsdag blev han sammen med en medsigtet varetægtsfængslet i fire uger.

Publiceret den 13. november 2019

Jacob Vullum Andersen har været en af de helt centrale figurer i Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) i Danmark de seneste år. De næste fire uger har han dog ikke mulighed for at dirigere organisationens jyske aktivister, for onsdag eftermiddag blev han varetægtsfængslet. Det skete efter weekendens hærværk mod den jødiske kirkegård i Randers, der skete samtidig med en række chikaneaktioner rettet mod jøder i Danmark.

Tirsdag aften anholdte Østjyllands Politi Jacob Vullum Andersen samt en 27-årig mand fra Randers, S.L.K. De to er sigtet for det omfattende hærværk i forbindelse med 81-årsdagen for Krystalnatten. De er, udover hærværk, også sigtet for §266b, den såkaldte racismeparagraf, da det er politiets umiddelbare opfattelse, at motivet for hærværket har været “at forhåne en bestemt befolkningsgruppe på baggrund af deres religion.”

Begge de sigtede nægter sig skyldig.

Nøglefigur i naziorganisation
Jacob Vullum Andersen har været aktiv i NMR siden opstarten af den danske afdeling i efteråret 2017, og er en af organisationens mest fremtrædende og aktive medlemmer i Danmark. Han har deltaget i stort set alle NMR’s demonstrationer, torvemøder og lignende offentlige aktiviteter siden da.

Han var blandt andet med, da organisationen med opbakning fra den svenske moderafdeling marcherede i København i april, ligesom han har deltaget i den svenske afdelings 1. maj-demonstrationer i både 2018 og 2019.

Jacob Vullum Andersen ses her midtfor, ved NMRs demonstration i den svenske by Kungälv i år. Foto: Redox.
Jacob Vullum Andersen ses her midtfor, ved NMR’s demonstration i den svenske by Kungälv 1. maj i år. Foto: Redox.

Fra Vestjylland til Hobro
Indtil for nylig boede Jacob Vullum Andersen i Vestjylland, nærmere bestemt i Hemmet mellem Ringkøbing og Varde. I den periode var der, som Information har dokumenteret på et kort over NMR’s offentliggjorte ‘kamprapporter’, et meget højt aktivitetsniveau i netop Ringkøbing-området.

I dag er NMR fuldstændigt inaktive i området. Det skyldes at Jacob Vullum Andersen tidligere på året flyttede til Hobro. Derfor har både Hobro, men også nærliggende Randers, set en voldsom øgning i nazistisk propaganda og aktioner. Den seneste tid har naziorganisationen kørt en kampagne målrettet folkeskoler, der er blevet besøgt med propagandamateriale. Så sent som tirsdag i denne uge offentliggjorde den nazistiske organisation, at to skoler i netop Randers havde fået besøg.

En udvikling, der altså foreløbigt kulminerede med weekendens hærværk på den jødiske kirkegård.

Det i øvrigt ikke første gang, at bevægelsen åbent bedriver antisemitisk propaganda. Sidste efterår kørte NMR kampagnen “Holocaust er fup” og i april i år opsatte de plakater med teksten “Tillykke med dagen” og et foto af Adolf Hitler flankeret af organisationens eget logo. Plakaterne blev opsat på naziførerens fødselsdag 20. april.

Afviste at stå bag hærværk
Jacob Vullum Andersen, der nu er sigtet for hærværket i Randers afviste mandag overfor Ritzau, at han eller NMR havde noget med hærværksaktionen at gøre.

“Jeg synes personligt, at det er respektløst at gå efter gravpladser. Der burde man have respekt for gravfreden. Men jeg kan have forståelse for, at personer med kendskab til jødernes forbrydelser kan have svært ved at tøjle deres vrede,” sagde han til nyhedsbureauet.

Den udlægning har retten i Randers altså ikke købt. Randers Amtsavis skriver nemlig følgende om retsmødet:

“Dommer Marianne Sonne fortalte i forbindelse med kendelsen om varetægtsfængsling i sagen, at den begrundede mistanke havde baggrund i fund af olivengrøn maling på beklædningsgenstande hos begge de sigtede. Desuden blev der fundet en pensel med rester af olivengrøn maling, samt to pakker balloner med rester af grøn maling.

Udover det belastende malingsfund havde Østjyllands Politi fundet en sms-samtale mellem de to sigtede på den 27-åriges mobil, som netop handler om maling i en ballon.”

Hærværket på Østre Kirkegaard i Randers gik ud over 84 gravsten der blev overhældt med olivengrønmaling og væltet. Video: Redox.

Redox følger sagen. Har du oplysninger hører vi gerne fra dig på redox@redox.dk.

Tags: , ,