Jacob Vullum Andersen ved NMRs demonstration i den svenske by Kungälv i 2019. Foto: Redox.

Fængslet NMR-leder dømt for knivangreb og geværskud mod gæst

Den jyske nazileder Jacob Vullum Andersen sidder pt. varetægtsfængslet, sigtet for en række antisemitiske hærværk. For halvandet år siden fik han en behandlingsdom for et væbnet overfald på en kvinde, der havde afvist ham.

Publiceret den 3. februar 2020

Jacob Vullum Andersen blev kendt i offentligheden, da han i november blev anholdt og varetægtsfængslet efter naziorganisationen Nordisk Modstandsbevægelses (NMR) omfattende antisemitiske chikane- og hærværksaktioner rundt om i Danmark.

Men sagen er ikke hans første. Redox kan nu dokumentere, at Jacob Vullum Andersen, der er leder af NMR’s midtjyske afdeling, i 2018 blev dømt for grov vold, ulovlig våbenbesiddelse, hærværk, trusler og ulovlig tvang. Det voldsomme overfald gik ud over en kvinde, som var på besøg hos Vullum Andersen.

Redox har fået aktindsigt i domsbogen fra retten i Herning og kan her beskrive sagen i detaljer.

Amok med kniv
Episoden fandt sted natten mellem den 2. og 3. august 2017. Her var ofret på besøg hos Jacob Vullum Andersen. Af domsbogen fremgår det, “at der i løbet af aftenen opstod uoverensstemmelser imellem dem, som meget vel kan være forårsaget af, at forurettede ikke ønskede at have et intimt forhold med tiltalte.”

Derefter gik nazilederen amok. I dommen beskrives det voldsomme hændelsesforløb, der finder sted efter Vullum Andersen kortvarigt havde forladt boligen, hvor de to opholdte sig.

“Da han kom tilbage angreb han uden varsel forurettede ved at tage fat i hendes hår med den ene hånd og samtidig presse en kniv imod hendes strube med den anden hånd. Forurettede ville herefter have fat i sine ting og forlade stedet. Det ville tiltalte ikke acceptere, og der opstod derfor tumult, hvor tiltalte flere gange slog forurettede med knytnæveslag i ansigtet, ligesom han brugte kniven imod hende og skar hendet i både fingrene og kroppen.

Det må lægges til grund, at tiltalte skubbede forurettede ud af boligen samtidig med, at han havde en pistol i sin venstre hånd og truede med at skyde hende og slå hende i hjel. Forurettede gik ind for at hente sine bilnøgler og sine ting samtidig med, at tiltalte vedholdende slog hende i ansigtet med knyttet hånd. Tiltalte udtalte også, at han slog hende ihjel, hvis hun ikke nåede over et hegn og hen til bilen, før tiltalte nåede derhen. Det må lægges til grund, at forurettede nåede hen til bilen og satte sig ind for at komme væk.

Hun konstaterede her, at bilens bagdæk var punkterede. Tiltalte har erkendt, at han i forbindelse med, at forurettede forsøgte at køre væk stak en kniv ind i hendes to bagdæk.

Retten afviser samtidig tiltaltes forklaring om, at han var bange for, at hun kørt ind i ham som utroværdig. Inden det lykkedes forurettede at komme væk, kom tiltalte op til bilen, hvor han samtidig med, at hun ringede til sin kæreste for at få hjælp, slog bilens ene siderude ind med kolben fra sit luftgevær og pegede mod hende samtidig med, at han bad hende om at aflevere sin telefon. Forurettede flygtede herefter fra stedet, hvorefter tiltalte affyrede geværet, uden at hun blev ramt. Retten finder det ubetænkeligt at lægge til grund, at skuddet var i retning af hende.”

Redox har anonymiseret citaterne fra domsbogen ved at erstatte kvindens navn med ‘forurettede’.

Slap for fængsel
I forbindelse med sagen fandt politiet ifølge domsbogen en 27 centimeter lang kniv, en kniv udformet som en halskæde, et luftgevær samt fire skunkplanter svarende til 138 gram hash.

Selvom han blev fundet skyldig i det voldsomme overfald, så slap Jacob Vullum Andersen for fængsel. I forbindelse med sagen blev han mentalundersøgt og i domsbogen lyder det:

Støt vores journalistik

Du kan støtte vores undersøgende journalistik ved at blive medlem af vores støtteforening Støttekollektivet.
Som medlem af Støttekollektivet får du invitationer til særarrangementer, der kun er for medlemmer.
Du kan også sende os en donation på Mobilepay 80905.

“Efter overlægens erklæring finder retten, at tiltalte på gerningstidspunktet har været utilregnelig på grund af sindssygdom eller en tilstand, der må lige stilles med sindssygdom.”

Nazilederen fik derfor en behandlingsdom:

“Tiltalte, Jacob Vullum Andersen, skal undergive sig behandling på psykiatrisk afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen i forbindelse med afdelingen under udskrivning, således at Kriminalforsorgen sammen med overlægen kan træffe bestemmelse om genindlæggelse. Der fastsættes ingen længstetid for foranstaltningen.”

Jacob Vullum Andersen sidder pt. varetægtsfængslet i sagen om de antisemitiske angreb natten til 9. november sidste år. Sagen er endnu ikke berammet.

Tags: ,